22.7 C
Chișinău

„Nu a administrat tratamentul specific”. ANSP oferă noi detalii despre moldoveanul întors recent din Nigeria, diagnosticat cu malarie | VIDEO

Un moldovean de 33 de ani, care a călătorit în la finele lunii iunie în Nigeria a fost infectat cu malarie. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, acesta nu a administrat tratamentul specific antimalaric, recomandat în asemenea cazuri.

Specialiștii spun că este al treilea caz de import de malarie, înregistrat, de la începutul anului 2024, în Republica Moldova. Medicii atrag atenția că malaria este o maladie transmisă de anumite specii de țânțari.

”Boala debutează după o perioadă de incubaţie de la 8-10 zile la 3-6 săptămâni, în funcţie de forma clinică a malariei şi se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, greţuri şi vărsături.() Malaria poate fi prevenită şi tratată. Diagnosticarea promptă a acestei afecțiuni favorizează ințierea rapidă a tratamentului specific. Până în prezent nu există un vaccin eficace împotriva malariei, dar boala poate fi prevenită”, menționează specialiștii, care mai preconizează că manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi până la doi ani după părăsirea acesteia.

În context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă celor care intenționează să călătorească în zonele endemice pentru malarie să conștientizeze riscul de răspândire a bolii și să administreze tratament profilactic în conformitate cu recomandările specialiștilor din sănătate.

Malaria este o boală originară în Africa, des întâlnită în țările care au o climă tropicală și subtropicală. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, malaria afectează peste 100 de ţări, iar în ultimii ani numărul de îmbolnăviri a crescut considerabil.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE