16.6 C
Chișinău

„Mai mult timp am fost ținut încătușat la spate, un abuz din partea instutuțiilor de forță”. Alexei Lungu, eliberat din sediul Inspectoratului de Poliție, după ce a fost ”luat pe sus” de polițiști în timpul unui miting în susținerea reprezentanților blocului „Victoria” | VIDEO

Liderul partidului „Șansă”, Alexei Lungu, venit la un miting în susținerea reprezentanților blocului „Victoria”, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, și activista Svetlana Popan, a fost dus cu forța la Inspectoratul de Poliție al sectorului Buiucani. Potrivi lui Lungu, el a fost luat pe sus după ce le-a spus polițiștilor, care au cerut protestatarilor să se îndepărteze de sediul judecătoriei la 25 de metri, că va decide cum să procedeze după discuții cu juristul formațiunii.

Potrivit lui Lungu, nimeni nu i-a spus motivul reținerii. Şi nici în mașina poliției, unde el și-a repetat cererea.

Potrivit lui Alexei Lungu, în Inspectoratul de Poliție al sectorului Buiucani nu i s-a permis să filmeze pentru a înregistra încălcările comise împotriva sa, iar inițial, nici să stea de vorbă cu avocatul său.

ALEXEI LUNGU, preşedintele partidului „Şansă”: „Am fost încătușat, s-au pus cu forța cătușele cu mâni la spate. Mai mult timp am fost ținut încătușat la spate. După o perioadă mi-au permis le au scos cătușele ca să pot beu apă. La un moment dat nu i s-au permis avocatului să intre. Avocatul a stat mult timp la ușă. Într-un final a intrat și a spus dacă nu se permiteți să ajung la clientul meu rețineți-mă și pe mine. Nu le-a plăcut această declarație a avocatului și într-un final i-au permis să intre”.

Potrivit lui Alexei Lungu, avocatul a fost informat că Poliția sa ghidat de articolul 336 din Codul contravențional „Nesubordonarea cu rea-voinţă dispoziţiei sau cererii legitime a colaboratorului organelor de ocrotire a normelor de drept”.

Această faptă se sancţionează cu amendă de până la 1800 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 30 la 60 de ore.

Într-un final, Lungu a fost eliberat. La ieșirea din sediul Inspectoratului de Poliție, el a declarat reporterilor că merge să documenteze rănile provocate de oamenii legii.

Potrivit lui Lungu, polițiștii au acționat la indicaţia autorităților, executând o comandă politică.

ALEXEI LUNGU, preşedintele partidului „Şansă”: „Pot să vă arăt. Asta în timpul reținerii, când am fost luat pe sus de către Poliție. Este un abuz din partea instutuțiilor de forță. Se dau indicații pentru a nu putea protesta pașnic, pentru a nu putea transmite mesajele noastre către susținătorii noștri, pentru a nu putea transmite mesaje către partenerii noștri, așa-numiți parteneri de dezvoltare străini care să vadă abuzurile din această țară. Noi am ajuns să fim ce mai săracă țară din Europa, cei mai săraci din toată lumea și total nedemocraţi”.

La ieşirea din Inspectorat, Lungu a povestit detaliile reţinerii sale.

ALEXEI LUNGU, preşedintele partidului „Şansă”: „Nu am refuzat să ne dăm la o parte. La un moment dat comisarul de la Buiucani a dat indicație unui alt ofițer să fiu reținut. Atunci când am solicitat să ne spună care este motivul, de ce sunt reținut și ce urmează, și care sunt acuzațiile, am fost luat pe sus de 4 polițiști, băgat cu forța în mașină fără nici o explicație”.

Mulți jurişti au catalogat drept inacceptabile acțiunile oamenilor legii în privința lui Alexei Lungu. Într-un comentariu pentru Canal 5, Teo Cîrnaţ a spus că asta o încălcare gravă a drepturilor.

TEO CÎRNAȚ, expert în drept constituțional: „În momentul în care Poliția aplică acțiunea de reținere a persoanei, în momentul reținerii trebuie să îi aducă la cunoștință cauza reținerii, în caz contrat va fi privarea ilegală a unei persoane de libertate. Dacă lui Alexei Lungu nu i s-a anunțat cauza reținerii, atunci din partea Poliției putem cataloga că este un abuz. Dacă el a cerut ca lui să-i fie acordat dreptul la un avocat și lui i s-a refuzat, i s-a încălcat încă un drept, dreptul la apărare. Dacă la momentul reținerii față de persoană s-a aplicat forța fizică incomensurabil, adică Alexei Lungu s-a supus somațiilor polițiștilor și polițiștii, chiar văzând că se supune, aplică forța fizică, și în acest moment din partea Poliției este un abuz”.

Avocatul Iurie Mărgineanu a declarat ca în timpul reţinerii prezenţa avocatului este obligatorie. Iar acţiunile autorităților arată că ele agonizează și consideră opoziția nu doar un dușman al statului, ci și unul personal.

Canal 5 a cerut o reacție de la serviciul de presă al IGP la acuzațiile făcute de Lungu şi experţi, dar până la editarea acestui material nu am primit niciun răspuns. Serviciul de presă al administrației prezidențiale, Guvernului, precum și al fracțiunii parlamentare PAS au declarat postul nostru TV că nu oferă comentarii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE