29.2 C
Chișinău

Epopeea reparației podului de pe strada Mihai Viteazu, fără sfârșit. Deși autoritățile municipale sunt în așteptarea unei soluții, răspunsul ar fi fost dat demult, spun reprezentanții CFM | VIDEO

Epopeea reparației podului de pe strada Mihai Viteazu pare să nu mai aibă sfârșit. Reprezentanții Căii Ferate din Moldova afirmă că legea nu permite să fie amenajate treceri peste liniile de cale ferată, în cazul în care podul va fi închis total. Mai mult directorul general interimar al CFM, Serghei Tomșa, precizează, într-o intervenție telefonică pentru Canal 5 că, deși șeful adjunct al Direcției generale mobilitate urbană, Dumitru Ceban, spunea anterior că autoritățile municipale sunt în așteptarea unei soluții din partea, răspunsul a fost dat demult – la data de 20 iunie. Încă atunci, cei de la Căile Ferate au explicat că solicitarea contravine normelor legale, iar permiterea circulației spre nodul rutier Visterniceni nu este posibilă.

SERGHEI TOMȘA, director general interimar al CFM: „Pe data de 11 a fost o solicitare din partea primăriei Chișinău, – 11 iunie? – da… Ca noi să vedem posibilitatea amenajării unei treceri la nivelul stației Visterniceni. Noi, la scrisoarea venită, pe data de 20 am dat un răspuns și uitați-vă cât timp avem și el s-a exprimat că nu a primit răspuns. Noi, în răspuns, am scris că nu este posibil de făcut așa ceva, pentru că legislația în vigoare nu permite asta peste o stație, unde se fac lucrări de manevre, unde se fac lucrări de încărcare și descărcare a vagoanelor, unde este circulație de transport a pasagerilor. Locul este cu risc sporit, este un proces tehnologic foarte complicat și de asta noi am refuzat, în conformitate cu legislația în vigoare”.

Totodată, potrivit lui Tomșa, nici actele normative ale Căilor Ferate nu permit realizarea soluției propuse de autoritățile municipale.

SERGHEI TOMȘA, director general interimar al CFM: „Alte soluții alternative noi nu avem, pentru că aici, ca să traversezi Calea Ferată este foarte complicat. Noi avem o trecere la nivel pe care o cunoaștem toți – Albișoara, unde am avut foarte multe accidente chiar și cu cazuri mortale și, din această cauză, noi nu vrem să mai pășim o dată greșit peste gafele care au fost făcute anterior”.

Am încercat să discutăm cu șeful adjunct al Direcției generale mobilitate urbană, Dumitru Ceban, pentru a afla care vor fi, ulterior, acțiunile primăriei Chișinău, dar funcționarul nu a răspuns la telefon. Nici purtătorul de cuvânt al primăriei Vasile Chirilescu nu a răspuns la apelul nostru. Am încercat să obținem o reacție și de la consilierul pe comunicare al primarului general, însă nici Natalia Ixari nu ne-a răspuns.

Anterior, autoritățile municipale au anunțat că, din 1 iulie, circulația rutieră de pe podul de pe strada Mihai Viteazul ar putea fi sistată integral timp de două luni. O solicitare în acest sens a fost depusă de agentul economic în contextul executării lucrărilor de reparație.

Șeful adjunct al Direcției generale mobilitate urbană, Dumitru Ceban, spunea că municipalitatea poartă discuții cu administrația Căii Ferate privind anumite aspecte tehnice care țin de traversarea liniilor. Totodată, responsabilii au declarat că există posibilitatea ca, după această închidere, podul să fie complet redeschis în septembrie pe ambele sensuri reparate.

Lucrările de reparație a podului Mihai Viteazul din capitală au început în luna iulie 2022, iar autoritățile au amânat de câteva ori termenul de dare în exploatare a lucrărilor. Valoarea totală a proiectului era inițial de circa 78 de milioane de lei, apoi însă suma a crescut la 108 milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE