29.2 C
Chișinău

„Autoritățile au un singur scop, de a lichida Găgăuzia noastră, noi ne vom apăra dreptul”. Ședința de judecată în dosarul în care figurează Evghenia Guțul, amânată pentru data de 9 și 11 iulie | VIDEO

Ședința de judecată în dosarul în care bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, și o secretară din cadrul Oficiului Central al Partidului interzis „Șor” sunt acuzate de acceptarea finanțării din partea unui grup criminal organizat a fost amânată pentru data de 9 și 11 iulie. Magistrații au decis să lase examinările pentru mai târziu, în urma solicitării avocaților, care au prezentat mai multe argumente acceptate de instanță.

Pe durata ședinței, simpatizanții bașcanului s-au adunat în fața judecătoriei Buiucani, unde au cerut dreptate și justiție corectă pentru Evghenia Guțul. Protestul a avut loc în absența liderului partidului Șansă, Alexei Lungu, care, după ce a fost reținut lângă clădirea Judecătoriei, a fost dus la Inspectoratul de Poliție Buiucani, unde a fost ținut în tot acest timp.

Au venit să susțină bașcanul și deputați, dar și membrii Blocului „Victorie”.

VALERII KLIMENCO, membrul Blocului Politic ”Victorie”: „Noi trebuie să ne înarmăm cu răbdare și trebuie să înțelegem că acestea sunt convulsiile înainte de pieire a acestei puteri. Ea va merge până la capăt, încercând să ne distrugă pe noi, dar și noi vom merge până la sfârșit și vom distruge această putere, pentru că această putere nu corespunde intereselor majorității populației”.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat independent, membrul Blocului Politic ”Victorie”: „Pe parcursul a doi ani, trăim în ritmul ședințelor de judecată, al protestelor. Al ședințelor de judecată și la protestelor. Ne presează și tot ne presează. Astăzi sunt mai mult de 500 de persoane care au trecut prin această presiune. Astăzi, vedem a câta oară, că la fiecare ședință de judecată sau protest ne arată ceva nou, niște hârtii făcând trimitere la o lege… astăzi, de exemplu, dispoziția venită de la poliție este bazată pe decizia legii care datează din anul 1995. Spuneți-mi, câte legi au fost schimbate de atunci? Ei încă mai trăiesc după legile vechi”.

IURII VITNEANSCHI, activist al Blocului Politic ”Victorie”: „Lupta noastră continuă și noi știm că de partea noastră este adevărul, noi știm că vom obține dreptate în această țară. După cea mai întunecată noapte, întotdeauna vine răsăritul și acest răsărit este foarte aproape. Nu trebuie să cedăm cu niciun pas în urmă, dar să continuăm să luptăm cu toate posibilitățile legale cu această dezordine a puterii actuale”.

Bașcanul a mulțumit tuturor celor care au venit în fața instanței și a spus că își va demonstra nevinovăția.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Autonomiei Găgăuze: „Toate aceste ședințe de judecată arată că ei vor cât mai repede să regleze conturile cu mine și cu Autonomia Găgăuză. Ei au un singur scop, de a lichida Găgăuzia noastră, de aceea ei nu se străduie, dar deja fac totul ca raioanele noastre Ceadr-Lunga, Vulcănești și Comrat să fie egalate cu regiunile obișnuite. Dar noi ne vom apăra dreptul nostru și vom demonstra judecătorilor că suntem nevinovați în ceea ce încearcă acum să ne acuze și să ne judece și sper că magistrații vor lua o decizie legală. O decizie care va fi îndreptată către locuitorii autonomiei găgăuze”.

Între timp, șoferul lui Guțul a rămas fără permisul de conducere, iar mașina a fost ridicată cu evacuatorul și dusă la o parcare specială. Bașcanul a criticat acțiunile poliției și a menționat că totul s-ar fi întâmplat la indicațiile partidului de guvernare.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „Cât așteptam decizia instanței, mașina cu care se deplasează bașcanul a fost ridicată și dusă la o parcare auto. În ziua în care are loc ședința de judecată, permisul șoferului a fost ridicat, dar și mașina. Acestea sunt acțiunile partidului Acțiune și Solidaritate în raport cu opoziția. Deja nu mai știu ce să facă, nu pot demonstra vinovăția mea și au pornit să atace șoferul meu și membrii Comitetului Executiv. Ce să aștepți de la ei, să aștepți rezultate? Niciun fel de rezultate nu vor fi”.

Reprezentanții puterii nu au comentat declarațiile, iar purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas, nu ne-a răspuns la apeluri până la momentul editării știrii. Poliția însă susține că oamenii legii au stopat, la Comrat, șoferul unei mașini de marca Skoda, care a fost documentată cu opt încălcări la camerele de supraveghere, depășind, în fiecare caz, limită de viteză.

„Bărbatului de 54 de ani i-au fost întocmite cinci procese verbale. Șoferul a fost sancționat, iar pentru că a depășit numărul punctelor de penalizare, acestuia i-a fost ridicat permisul de conducere eliberat în România, fiindu-i suspendat dreptul de a conduce vehicule”. 

Amintim că, la mijlocul lunii aprilie, cauza penală în privința bașcanului și a unei secretare din cadrul Oficiului central al fostului Partid Politic ”ȘOR” a fost trimisă în instanța de judecată. Cele două sunt învinuite de acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în calitate de complice. Procuratura Anticorupție a precizat că urmărirea penală a fost pornită în luna ianuarie 2022, în temeiul sesizării Inspectoratului Național de Investigații și a Comisiei Electorale Centrale. Evghenia Guțul respinge toate învinuirile și califică dosarul drept unul politic. Anterior, instituțiile satului au declarat că nu execută comenzi politice, iar reprezentanții PAS susțin că nu se amestecă în înfăptuirea justiției.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE