28.9 C
Chișinău

„Unul dintre cei mai mari oameni de stat din istoria Moldovei”. Membrii și susținătorii blocului „Victorie” au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare cu ocazia împlinirii a 520 de ani de la moartea sa | VIDEO

Activiștii, susținătorii, și conducerea Blocului „Victorie” au depus, marți, flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, astfel, comemorând împlinirea a 520 de ani de la moartea domnitorului.

Deputații independenți Marina Tauber și Irina Lozovan au subliniat că Ștefan cel Mare este unul dintre cei mai remarcabili oameni de stat din istoria Moldovei, care a făcut mult pentru apărarea statalității și pentru prosperitatea țării. Aceștia au adăugat că depuneri de flori au loc nu doar la Chișinău, ci în toată Republica Moldova și în România, la mănăstirea Putna, unde este înmormântat Ștefan cel Mare și familia lui.

MARINA TAUBER, deputat independent: „Azi este ziua când a trecut în neființă Marele Domnitor Ștefan cel Mare și echipa noastră depune, în mod tradițional, flori, nu doar în Chișinău, dar și în toată țara. Unii dintre colegi au mers să depună flori și la mănăstirea Putna. Vrem să manifestăm recunoștința noastră marelui domnitor”.

IRINA LOZOVAN, deputat independent: „Desigur, pentru noi astăzi este o zi semnificativă, o dată importantă. Este o zi de pomenire, în primul rând, a marelui nostru domnitor. Ne-am adunat astăzi, aici, pentru a depune flori și a cinsti memoria lui Ștefan cel Mare, care a fost apărătorul ortodoxiei, al creștinismului, al credinței noastre”.

Oamenii care au participat la depunerea de flori au spus că, în acest fel, doresc să-și exprime recunoștința și onoarea față de marele domnitor.

„Am venit la monumentul lui Stefan cel Mare – domnitorul Moldovei, care a construit țara noastra, care a facut-o prospera la vremea lui. Și acum, depunem flori în amintirea trecerii sale în neființă”.

„Astăzi am venit să cinstim memoria lui Ștefan cel Mare – a fost un om mare, pilonul întregii Moldove. Este greu să ne imaginăm Republica Moldova fără Ștefan cel Mare, el este întemeietorul țării noastre și cu toții ar trebui să cinstim memoria acestui mare om – putem spune – creatorul țării noastre”.

„A fost un moldovean adevărat, un patriot al țării sale, pentru care a luptat. el a apărat Moldova și limba moldovenească”.

Iar liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, însoțit de liderul partidului „Renaștere”, Vasile Bolea, au vizitat mănăstirea Putna, din România unde este înmormântat Ștefan cel Mare și familia lui. Oficialii i-au adus un omagiu domnitorului.

ALEXEI LUNGU, liderul Partidului „Șansă”: „Este obligația fiecăruia dintre noi să-i păstrăm memoria și să transmitem mai departe învățămintele marelui Voievod Ștefan cel Mare, care a luptat pentru țara noastră și nu atât a noastră, a nepoților noștri, țara stră- strănepoților noștri pe care trebuie să o păstrăm, să o transmitem mai departe urmașilor și să o dezvoltăm așa cum ne-a învățat și ne-a lăsat testamentul marele Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Stefan cel Mare a condus Principatul Moldovei timp de 47 de ani, din anul 1457 până în 1504, fiimd cel mai longeviv domnitor. A luptat pentru independența țării, promovând o politică de întărire a puterii centrale și a înăbușit revoltele boierilor. A rezistat cu succes rivalilor mult mai puternici – Imperiului Otoman, dar și regatelor polonez și maghiar. Datorită talentului său de comandant militar, diplomat și om politic, Principatul Moldovei a reușit nu numai să-și mențină independența, ci a devenit o forță politică semnificativă în Europa de Est. În timpul domniei lui Ștefan cel Mare au fost revitalizate importante trasee comerciale, ceea ce a dus la creșterea economică a țării și la dezvoltarea economică a orașelor. Multe cetăți au fost construite pentru apărarea împotriva dușmanilor externi și au fost ridicate zeci de mănăstiri și biserici, unele dintre care, acum, fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE