28.9 C
Chișinău

Uniunea Europeană continuă să înarmeze R. Moldova: Consiliul UE va oferi 9 milioane de euro pentru achiziționarea sistemelor antiaeriene cu rază scurtă | VIDEO

Uniunea Europeană continuă să înarmeze Republica Moldova. Consiliul UE a adoptat o nouă asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace pentru modernizarea capacităților de apărare aeriană a țării noastre. Potrivit comunicatului, scopul ajutorului în valoare de 9 milioane de euro este finanțarea achiziţionării sistemelor antiaeriene cu rază scurtă de acțiune pentru Forțele Armate.

Această măsură completează suma de 41 de milioane de euro aprobată în 4 aprilie, pentru modernizarea capacităților de apărare ale Moldovei în domeniile mobilitate, supraveghere aeriană, război electronic și logistică, se arată în mesaj.

În comunicat se mai spune că pe baza celor patru măsuri anterioare de susţinere, desfăşurate din 2021, acest sprijin va permite în continuare Armatei moldovenești să își îmbunătățească eficiența operațională, să accelereze conformitatea cu standardele și interoperabilitatea UE și astfel să protejeze mai bine infrastructura civilă critică, precum și civilii în situații de criză și de urgență. De asemenea, va spori capacitatea Moldovei de a participa la misiunile și operațiunile militare ale UE, se mai menţionează în mesaj.

Potrivit comunicatului, datorită acestei noi acțiuni, sprijinul Instrumentului European pentru Pace pentru Moldova a ajuns în prezent la 137 milioane EUR. În acest an, UE a adoptat o măsură de ajutor în valoare de 41 milioane, anul trecut și în 2022 câte 40 de milioane. Iar prima susţinere, aprobată în 2021, s-a ridicat la 7 milioane de euro, se mai arată în mesaj.

Comunicatul mai precizează că UE se angajează să ofere tot sprijinul necesar Chişinăului în gestionarea provocărilor legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și să consolideze rezistența, securitatea și stabilitatea țării noastre în faţa acţiunilor destabilizatoare ale Moscovei, se mai menționează în mesaj.

În comunicat se mai spune că Instrumentul European pentru Pace a fost creat în 2021 pentru finanțarea acţiunile militare și de apărare ale Politicii Externe și de Securitate Comune cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională. În special, Instrumentul European pentru Pace permite UE să finanțeze acțiuni menite să consolideze capacitățile statelor terțe, precum și a
organizațiilor regionale și internaționale, în chestiuni militare și de apărare.

Canal 5 a solicitat Ministerului Apărării să confirme informaţia, precum că Uniunea Europeană va finanţa achiziționarea sistemelor antiaeriene cu rază scurtă de acțiune pentru Forțele Armate ale Republicii Moldova, în valoare de 9 milioane de euro.

Am mai întrebat serviciul de presă pentru ce avem nevoie de aceste sisteme, ce funcţie au, câte vom cumpăra, de unde, când, prin tender sau centralizat prin Agenția de Asigurare a Resurselor și Administrarea Patrimoniului, dar nu am primit răspuns la mesajul expediat.
Amintim că Moldova ar putea cumpăra armament și muniții printr-un sistem centralizat. Despre asta se spune într-o hotărâre de guvern.

În cazul în care aceasta va fi aprobată, responsabil de achiziții se va face Ministerul Apărării, și mai exact, Agenția de Asigurare a Resurselor și Administrarea Patrimoniului, pe care o gestionează.

Potrivit ministerului, decizia, care este propusă pentru consultări publice, este luată în contextul amplificării riscurilor regionale de securitate și al crizelor existente din ultima perioadă, pentru a reduce risipa de resurse, precum și numărul de contracte încheiate.

De menționat că, până în prezent, achizițiile pentru Ministerul
Apărării se derulau prin Agenția de Asigurare a Resurselor și Administrarea Patrimoniului. Acestea sunt reflectate pe site-ul achizitii.md.

Am încercat să aflăm de ce era nevoie de achiziție directă și dacă vor fi respectate normele legislative privind necesitatea organizării de licitații și transparența condițiilor acestora sau dacă informațiile despre o astfel de achiziție ar fi secrete.

Pentru asta am telefonat la Ministerul Apărării, dar și la Agenția Achiziții Publice, numai că până la editarea acestui material nu am primit niciun răspuns. Ținem să menționăm că, de la începutul războiului din Ucraina, Moldova și-a întărit capacitățile militare cu bani europeni, dar și-a crescut și propriul buget pentru apărare.

Se întâmplă în ciuda statutului său de neutralitate militară. Autorităție își propun ca, în câțiva ani, bugetul pentru apărare să ajungă la un procent din Produsul Intern Brut al țării.

Totodată, reamintim că primul sistem de monitorizare a spațiului aerian al țării a fost achiziționat de Moldova din Franța, pentru 14 milioane de euro, fără licitație. Mulți experți au spus atunci că prețul este exagerat, având în vedere că echipamentul nu era nou.

Al doilea sistem este, de asemenea, planificat să fie achiziționat din Franța, pentru aproximativ 20 de milioane de euro, folosind fonduri alocate de Uniunea Europeană. Dar și în acest caz nu au existat informații despre licitație.

Prin aceeași modalitate se preconizează, evident, achiziționarea a aproximativ 20 de radare și a unui sistem de apărare antiaeriană, pentru care, potrivit informațiilor Ministerului
Apărării, se vor cheltui câteva miliarde de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE