28.9 C
Chișinău

Un an din ziua dublei crime de la Aeroportul Chișinău: Vasiloi contestă acuzațiile de neglijență. Văduva lui Igor Ciofu luptă pentru dreptate | VIDEO

S-a făcut un an din ziua în care un polițist de frontieră și un agent de securitate au fost împușcați în Aeroportul Chișinău de un individ căruia nu i s-a permis intrarea în țară. Tragedia a arătat că principala poartă aeriană funcționa cu o grămadă de nereguli la capitolul securitate. Pentru cele întâmplate, nu au plătit imediat cu funcția șefi sau miniștri, ci simpli angajați. Patru ofițeri ai Poliției de Frontieră au fost concediați, iar alții patru au primit mustrare aspră.

Mai apoi și-a pierdut fotoliul și Igor Trofimov, secretarul de stat al Ministerului de Interne, care urma să fie demis, dar a plecat singur.

Șeful de atunci al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, din contra, a fost decorat, după care a plecat sub presiunea societății, ca urmare a producerii unui alt incident pe aeroport când un cetățean azer reușise să părăsească zona sterilă și a fost căutat de către oamenii legii prin Capitală.

El a fost mai apoi sancționat cu mustrare aspră, pe care însă a contestat-o, neacceptând pedeapsa. Peste numai opt luni, Vasiloi a fost pus sub învinuire pentru neglijență în serviciu. Dar dosarul bate pasul pe loc. Recent, avocatul lui Vasiloi a făcut o solicitare de ridicare a excepției de neconstituționalitate pentru articolul privind neglijența în serviciu, în baza căruia fostul șef al IGPF a și fost declarat vinovat.

Prin respectiva procedură, apărătorul vrea să arate că această prevedere din Codul Penal, în cazul lui Vasiloi, ar fi neconformă cu Constituția și, prin urmare, ar putea să nu fie aplicată.

Magistrații de la Judecătoria Ciocana au admis solicitarea, iar asta înseamnă că numai ”după pronunțarea unei soluții de către Curtea Constituțională va putea fi adoptată o hotărâre pe cauza penală”, adaugă acuzatorii.

Aceștia speră totuși că judecătorii constituționali vor declara sesizarea inadmisibilă și drept exemplu aduc un caz din aprilie curent, în care o astfel de sesizare a fost respinsă. Între timp, În ceea ce-o privește pe ministra de atunci de la Interne, Ana Revenco, aceasta a plecat din acea funcție, pentru ca mai târziu să primească alta cu un salariu mai mare, de peste 50 de mii de lei, ea devenind Directoarea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării.

În spațiul public se vehicula că Rosian Vasiloi va fi adjunct al Centrului, dar informația a fost negată de Revenco.

Tragedia de anul trecut a arătat că Aeroportul, care deja de trei luni se afla în gestiunea statului, funcționa cu numeroase lacune printre care managementul organizațional și operațional defectuos, dotarea insuficientă a Poliției de Frontieră, deficit de personal și lipsa instrucțiunilor și instruirilor în scopul dezvoltării capacităților de intervenție profesională a personalului sectorului, inclusiv gestionarea în situații specifice și de criză.

În acea zi, la muncă, erau doar 25 din 45 de angajați, spunea și fostul șef al Modatsa, Sorin Stati.

Ulterior, șeful MAI anunța măsuri de suplinire a angajaților Poliției de Frontieră și exerciții de instruire a acestora.

De asemenea, la intrarea în țară, au fost dislocați ofițeri înarmați, iar Aeroportul a fost închis, lucru ce creează și acum incomodități pasagerilor. Măsurile de verificare durează mai mult, la fel și timpul de așteptare în aerogară care se umple de oameni.

Între timp, soția lui Igor Ciofu, inspectorul de securitate al aerogării, care a fost împușcat mortal în urma atacului de la Aeroport, ne-a spus că în toată această perioadă a fost purtată în instanțe, în dosarul atacului.

DIANA CIOFU, văduva lui Igor Ciofu: „Știți cum a fost, a făcut cunoștință, după asta, ”noi nu avem așa informații, noi o să…”, știți cum, vom cerceta și o să vedem și la ședința următoare, care trebuia să aibă loc, lipsea cineva și pe urmă următoarea s-o amânat, pentru că nu știu cine s-o îmbolnăvit și așa că, nu-i clar nimic. Nimeni nu spune nimic, toți tac, nimeni nu mă telefonează, cu toate că ieri s-o împlinit un an, știți cum, așa a fost liniște, tăcut. Nu a fost niciun telefon de la nimeni”.

Diana Ciofu ne-a mărturisit că se descurcă de una singură cu cei trei copii, cărora le-a devenit și tată. În plus, ea trebuie să aibă acum grijă și de soacra sa, care a rămas țintuită la pat în urma unui atac cerebral.

DIANA CIOFU, văduva lui Igor Ciofu: „Acuma mama lui Igor stă la pat, e bolnavă grav, a fost paralizată și stăm cu dânsa, o îngrijim. Asta e o… știți cum, o greutate tot, dar cu copiii eu mă strădui… Știți cum, ceea ce făceam înainte cu soțul, eu deja nu mai pot să le fac singură, în grădină, să mă ocup, pentru că tot timpul sunt ocupată cu copiii și aici și acolo.

Diana speră că judecătorii îi vor face dreptate, iar banii pe care-i va obține în calitate de indemnizație de deces, aproape 7,2 milioane de lei, dar și un prejudiciu moral de 400 de mii de lei, o vor ajută măcar cât de puțin să-și pună copiii pe picioare. Femeia vrea și ca cei care se fac vinovați de moartea soțului său să fie pedepsiți.

Amintim că, pe 30 iunie 2023, un cetățean din Tadjikistan a deschis focul la Aeroportul Internațional Chișinău. Gardianul Igor Ciofu și polițistul de frontieră Serghei Muntean au murit, iar atacatorul s-a stins din viață câteva zile mai târziu, pe patul de spital. Familiile lui Serghei Muntean și Igor Ciofu au primit ajutor în valoare de un milion de lei fiecare. Banii au fost alocați din fondul de rezervă al Guvernului, la o lună de la deces.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE