Judecătoarea Victoria Sanduța, care vine deseori cu critici în adresa guvernării și a reformei justiției, a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Candidatura acesteia va fi propusă președintei Maia Sandu pentru eliberarea din funcția de judecător. Decizia a fost luată în cadrul ședinței CSM din 1 iulie, după ce Sanduța a fost audiată de membrii Consiliului, unde și-a prezentat poziția. Ea le-a spus că nu are încredere în Consiliul Superior al Magistraturii.
VICTORIA SANDUȚA, judecător: „Aceste motive sunt legate de mai multe aspecte. În primul rând, de modul în care au fost aleşi membrii CSM şi asta ţine de discursul şi declaraţia mea de la Adunarea Generală a Judecătorilor, în legătură cu faptul că nu au fost aşteptate soluţiile de contestaţii ale celorlalţi contracandidaţi şi consider că aceste alegeri au fost viciate. Al doilea motiv este legat, iarăşi, de declaraţia Adunării Generale cu privire la independenţa sistemului judecătoresc. În special, a membrilor care au votat împotriva unei declaraţii de independenţă, motive pentu care nu a fost clar acest vot. Al treilea motiv este personal, faţă de preşedintele interimar al CSM, domnul Sergiu Caraman, care, la fel la Adunarea Generală a Judecătorilor a spus că „votul celor care trebuie să fie în sală, dar
nu sunt, se consideră vot împotrivă”. Consider că mă afectează această judecată”.
Membrii CSM nu au comentat declarațiile judecătoarei Sanduța. Ulterior, aceasta a declarat că nu ar exista impedimente pentru a fi numită în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.
VICTORIA SANDUȚA, judecător: „Eu am spus că nu sunt de acord cu acest refuz care nici măcar nu mi-a fost adresat mie, a fost adresat membrilor Consiliului, eu am făcut cunoștință prin intermediul Consiliului cu acest refuz, cu toate materialele care au stat la baza refuzului, adică niciun material – doar această scrisoare în care este menționat că doamna președinte a depistat discrepanțe în declarațiile de avere, fapte care nu corespund adevărului”.
Ulterior, în cadrul ședinței, Victoriei Sanduța i s-au cerut explicații la comentariile pe care le-a postat pe pagina sa de Facebook. Mai exact, este vorba despre un comentariu scris una dintre postările distribuite cu președintele Comisiei Pre-vetting, Herman von Hebel.
– Pe peretele de Facebook sunt anumite comentarii, unul dintre ele conține cuvinte injurioase. Cum comentați?
– Cum comentez cuvintele altor persoane? Eu nu admit comentariile injurioase. De obicei le șterg, dar dacă nu l-am șters înseamnă că nu l-am văzut. Vă referiți la comentariul domnului Ion Șima. Dacă domnul Herman von Hebel se consideră afectat de acest comentariu, atunci poate să…
– să înțeleg că nu vă deranjează acest comentariu?
– Eu nu mă exprim cu astfel de cuvinte.
Ulterior, în urma audierii magistratului, membrii CSM au decis cu şase voturi pro şi trei contra, să respingă solicitarea Victoriei Sanduţa de a fi numită în funcţia de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Hotărârea poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile. Contactată de Canal 5 pentru o reacție, magistrata a refuzat să comenteze decizia.
TELEFON VICTORIA SANDUȚA, judecător: „O să am o poziție publică, dar mai târziu. – Veți posta pe rețele? – Nu pot să vă spun care vor fi acțiunile mele ulterioare. Am nevoie de ceva timp ca să procesez ceea ce s-a întâmplat”.
Într-o postare pe Facebook, judecătoarea a scris că „reputația e mai importantă decât funcția”. Între timp, unii dintre colegii săi au venit cu reacții la decizia luată de CSM. Judecătoarea Marina Rusu califică drept abuz grav ceea ce s-a întâmplat.
”Vreau foarte mult să văd cum va fi motivată această decizie a Consiliului Superior al Magistraturii și vreau foarte mult să văd opiniile separate ale tuturor membrilor care nu sunt de acord cu această decizie. Sunt sigură că această decizie va intra în istorie ca o tentativă de a închide gura judecătorilor care au îndrăznit să critice politicienii”, a scris magistrata într-o postare pe Facebook.
La acest subiect s-a expus și Juristul Nicolae Eșanu.
„Aș fi recunoscător dacă cineva mi-ar explica și mie care principiu sau normă de drept prevede obligația unui judecător de a modera comentariile terților pe rețele de socializare și în ce temei calitățile unui judecător sunt evaluate, în dependență de modul în care execută atribuțiile de moderator? Sper că eu ceva nu cunosc, pentru că în caz contrar, se impune concluzia că membrii CSM caută nod în papură judecătorilor indezirabili sau incomozi. Si asta ar fi extrem de grav”, a scris Eșanu într-o postare pe rețelele de socializare.
Amintim că, în mai 2022, președintele Maia Sandu a respins candidaturile a 13 judecători, dintr-un total de 40 de magistrați, pentru numirea până la atingerea plafonului de vârstă. Printre aceștia se număra și Victoria Sanduța, numită judecător la Judecătoria Chișinău, pe termen de cinci ani. După aceasta, Sanduța a fost foarte critică în mediul public la adresa guvernării și a reformei sistemului de drept în țara noastră. Totodată, Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” a calificat refuzul drept un semnal foarte periculos transmis către întreg sistemul judecătoresc. În replică, șeful statului a spus că unii judecători au fost refuzați pentru că „nu merită” să fie judecători. Totodată, aceasta a menționat că sunt cazuri când magistrații au o diferență de 5 mil. de lei dintre venituri și cheltuieli.