28.9 C
Chișinău

„Manipularea și denaturarea faptelor”. Marina Tauber a comentat declarațiile lui Pavel Postică, pe care le-a exprimat în ședința de judecată privind cazul finanțării ilegale a campaniei sale la alegerile locale | VIDEO

Marți la Judecătoria Chişinău sediul Buiucani a avut loc o nouă şedinţă în dosarul deputatului Marina Tauber privind finanțarea ilegală a campaniei sale electorale pentru funcția de primar al municipiului Bălți în 2021. Martorul audiat este vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale Pavel Postică. În ciuda criticilor dure din partea multor experți și politicieni cu privire la modul în care a fost luată atunci decizia, când ședințele de judecată erau desfășurate în grabă noaptea și tot aşa erau examinate așa-zisele probe, Postică insistă că Tauber, care atunci candida pentru functia de primar al municipiului Balti, a fost exclusa corect din cursa electorala.

PAVEL POSTICA, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale: „СEC a aplicat sancțiunea de anularea a înregistrării concurentului pentru utilizarea cheltuielilor nedeclarate, veniturilor nedeclarate și depășirea plafonului de cheltuieli permis de legislația în vigoare”.

Totodată, Posticaa recunoscut că partidul „ŞOR” a prezentat un raport al cheltuielilor pentru campania electorală, dar a subliniat că acesta nu a fost depus integral. Într-un interviu pentru Canal 5, vicepreşedintele CEC a negat acuzațiile potrivit cărora în cadrul examinării cazului de retragere a lui Tauber din cursa electorală, avocații nu au avut posibilitatea să facă cunoştinţă cu toate materialele dosarului. Argumentul este că şedinţele au fost transmise online. Deși nu a explicat cum asta putea să-i ajute pe avocații care au participat la aceste şedinţe difuzate, iar materialele au fost examinate în ore numărate.

PAVEL POSTICA, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale: „Procesul examinat a fost foarte transparent. Anumite etape ale procesului chiar au fost transmise în direct. Respectiv, apărătorii, și nu doar unul singur, au avut posibilitatea să facă cunoștință atât cu materialele dosarului, să prezinte probe și să se expună într-un proces transparent și legal”.

Marina Tauber crede că Pavel Postica manipulează. Ea a menționat că în timpul campaniei electorale pentru alegerea primarul de Bălți, în 2021, Partidul acum interzis ”ȘOR” a fost privat de posibilitatea de a desfășura o campanie deplină.

MARINA TAUBER, deputat independent Domnul Postica a spus despre campania electorală pe Bălți că noi am colectat donațiile prin banii cash. Dar domnul Postică nu a spus că PP „ȘOR” nu a avut contul deschis. 10 zile înaintea campaniei acest cont a fost deschis. De ce el nu a fost deschis? De ce CEC nu a insistat la bănci că să fie deschis acest cont, ca noi să putem să depunem aceste donații așa cum trebuie, el nu a spus”.

Amintim că în 2021, după un proces care a durat 48 de ore, candidata Partidului ”ȘOR”, Marina Tauber, a fost retrasă din cursă și asta în condițiile în care, în primul tur de scrutin, a fost votată de aproape 48 la sută dintre alegătorii prezenți la urne. Tauber crede că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare și dreptul de a alege și de a fi ales. Tauber și avocații ei numesc acest caz politic și, pe lângă absurditatea acuzațiilor, se referă la lipsa probelor suficiente și la graba cu care a fost analizat. Avocații ei au făcut un demers la CEDO. Următoarea ședință în acest caz va avea loc pe 5 iulie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE