28.9 C
Chișinău

Au găsit soluția pentru optimizări. Cel puțin 60 de pensionari de la CFM au fost disponibilizați, iar asta e abia începutul. Alte câteva sute urmează să ajungă pe drumuri odată ce întreprinderea a început reducerea cheltuielilor | VIDEO

Pe fondul restanțelor salariale de patru luni, conducerea Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” continuă restructurarea și reducerile masive de personal. 60 de persoane din diverse subdiviziuni au fost deja concediate. Informația ne-a fost confirmată de șeful interimar comercial, Victoria Pitușcanu Iordachi. Ea spune că disponibilizările sunt cauzate de procesul de reformare instituţională, optimizarea cheltuielilor şi eficientizarea activităţii. Au fost concediate persoanele deja pensionate, care au depăşit vârsta de 65 ani. 

VICTORIA PITUŞCANU IORDACHI, șeful interimar comercial al CFM: „Disponibilizările sunt cauzate de procesul de reformare instituţională, optimizarea cheltuielilor şi eficientizarea activităţii. Au fost concediate persoanele deja pensionate, care au depăşit vârsta de 65 ani”.

Pitușcanu Iordachi a adăugat că aceşti deja foşti angajaţi primesc toată datoria salarială și compensațiile, conform legislației în vigoare. Întrebat despre suma totală a datoriilor, șeful interimar comercial al CFM ne-a spus că o mare parte din lucrători au primit deja salariile pentru luna aprilie, iar informația cu privire la suma rămasă pentru achitare nu este încă actualizată.

Directorul interimar al întreprinderii Serghei Tomşa a declarat pentru presă că după reabilitarea tronsonului de cale ferată de la sud vor urma și alte disponibilizări. „Iarăși o să facem o analiză amplă a numărului de personal ca să facem un calcul despre necesitatea lui. Pentru că după reabilitare se micșorează numărul de personal și costurile de întreținere a infrastructurii. Pe această cale tot o să mergem. Mergem pe calea reformelor”, a spus Tomşa.

Informațiile despre o reducere și mai mare a personalului ne-au fost confirmate și de CFM.

La rândul său, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor a spus că, în pofida economiilor și reducerilor, întreprinderea nu va supraviețui fără sprijinul statului.

ION ZAPOROJAN, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor: „Nu sunt volume, mărfuri. În limita volumelor existente acum la calea ferată, este nevoie de aproximativ 4.000 de oameni care să lucreze la această distanţă și cu aceste volume. Trebuiau să se gândească mai devreme și Guvernul trebuia să intervină aici, spun de fiecare dată că întreținerea și infrastructura transportului local de pasageri trebuie „subvenționată”, sunt necesare investiții. Aşa cum se făcea şi se face în Ucraina, România şi Belarus”.

Acum, potrivit sindicatului, calea ferată are circa 5.500 de angajaţi, iar potrivit lui Ion Zaporojan, vor fi disponibilizate suplimentar până la 1500 de persoane, în condițiile în care până la actuala concediere la CFM lucrau 1.700 de pensionari.

Ministrul Infsrastructurii, Andrei Spînu, a declarat anterior în platoul realitatea.md că se iau în calcul investițiile în infrastructura feroviară, pentru modernizarea acesteia, menționând, însă, că statul nu va acoperi și restanțele salariale de la CFM.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE