Angajații Consiliului Superior al Magistraturii, ai Curții Supreme de Justiție, dar și ai Curților de Apel sunt nemulțumiți de lefurile primite, dar și de diferența salarială în raport cu demnitarii din Parlament și Guvern. Potrivit lor, discrepanța creează un dezechilibru între cele trei puteri. Astfel, în cadrul ședinței din 2 iulie, membrii CSM au aprobat decizia de a se adresa la Curtea Constituțională cu solicitarea de a declara neconstituțională prevederea de la bugetul de stat pentru 2024, prin care personalului CSM, CSJ și al Curților de Apel le-a fost stabilită valoarea de referință de 2.500 de lei, cu 500 de lei mai mică decât cea a angajaților cu demnitate publică. Demersul în acest sens aparţine angajaţilor Curţii de Apel Bălţi.
LUCIA POPESCU, membru CSM: „Obiectul sesizării vizate constituie procedura de stabilire a salariului privind diferenţierea valorii de referinţă în raport cu ierarhia funcţiilor în sectorul public, prevăzut în Legea privind sistemul monetar de salarizare din sectorul public, precum şi Legea bugetului de stat pentru 2024, în privinţa personalului din cadrul CSM, CSJ și a Curților de Apel. Dumnealor solicită să sesizăm Curtea Constituțională pentru a declara neconstituționalitatea prevederilor art.10 alin.2 lit.(c) a Legii bugetului pentru anul 2024 și de a propune Curții Constituționale să înainteze în temeiul art. 79 alin. 1 din Codul jurisdicției constituționale sesizarea în adresa Guvernului privind ajustarea prevederilor art. 10 alin. 2 lit. (c) din Legea bugetului de stat pentru anul 2024”.
Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Resurse Juridice, salariile judecătorilor și procurorilor care trec vetting-ul, au crescut considerabil din 1 ianuarie 2024. Astfel, după promovarea evaluării externe, judecătorii Curții Supreme de Justiție beneficiază de o majorare de 50%, adică ridică un salariu brut de 55 de mii de lei. Salariul brut pentru judecătorii Curților de Apel care trec vetting-ul este de 43 de mii de lei. Potrivit raportului Centrului de Resurse.
Juridice, procurorii procuraturilor specializate, care trec vetting-ul, beneficiază în 2024 de un salariu brut de 47 de mii de lei. Președintele interimar CSM, Sergiu Caraman, a declarat că lefurile în sistemul justiției din Republica Moldova, oricum, sunt cele mai mici din Europa. Totuși, pe lângă aceste majorări, statul va trebui să scoată bani din bugetul public pentru indemnizațiile unice de concediere oferite judecătorilor care au demisionat după ce a fost dat startul proceduri de vetting. Pentru plata indemnizațiilor primilor 16 judecători, care s-au concediat, din bugetul de stat au fost alocați aproape 11 milioane de lei, spunea CSM într-un răspuns pentru Radio Europa Liberă. La începutul lunii mai, aproape jumătate din judecătorii Curții de Apel Chișinău și-au dat demisia pentru a evita vetting-ul.