12.7 C
Chișinău

Un nou atac în adresa postului de televiziune Canal 5! În loc să răspundă la întrebări importante, miniștrii au ales din nou să recurgă la acuzații nefondate | VIDEO

Un nou atac în adresa postului de televiziune Canal 5 din partea reprezentanților puterii. În timpul unei conferințe de presă susținută de ministrul Muncii și Protecției Socilale, Alexei Buzu, alături de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, în cadrul căreia a fost lansat cel de-al doilea apel pentru construcția, amenajarea și dotarea creșelor cu echipament și utilaje, cei doi miniștri au refuzat să răspundă la întrebările jurnalistului nostru, fără să ofere informații de interes public. Am vrut să aflăm totuși care este necesitatea deschiderii unor noi creșe, dacă datele statistice arată că natalitatea scade. Culmea a fost că la întrebarea adresată ministrului Muncii, Alexei Buzu, a răspuns ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

PARASCOVIA BLANARI, reporter Canal 5: „Cât de necesare sunt aceste creșe, în condițiile care statisticile arată că natalitatea în ultimii ani a scăzut? Dacă ați putea să ne spuneți în ce sate, exact, natalitatea a crescut sau, în raionul Ialoveni, câți copii s-au născut anul trecut?”.

Alexei Buzu nu a binevoit să nu răspundă la întrebare, dar ia oferit cuvântul lui Andrei Spînu să ne atace repetat, ca de obicei fără a prezenta argumente ce ar susține afirmațiile acestuia.

Totuși, după aceasta, ministrul Muncii a declarat că depopularea localităților este un mit și că există sate în care numărul populației este în creștere și, în aceste condiții, este necesar ca Guvernul să ofere condiții pentru copiii cu vârsta de până la trei ani.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Avem comunități în care numărul populației este în creștere, inclusiv, numărul copiilor. În anul 2023 și 2024, să vă dau exemplu, în primăria din Cojușna, noi am reușit să deschidem două grupe de creșe. Acum lucrăm cu Autoritatea Publică Locală de acolo să deschidem a treia grupă de creșă. Săptămâna trecută am fost în orașul Ialoveni, iarăși, în această localitate este nevoie să creștem destul de rapid capacitatea pentru a face față solicitărilor din partea părinților, pentru că numărul de copii este în creștere”.

De asemenea, am vrut să aflăm și de ce se alocă milioane de lei din bugetul țării pentru reparație și modernizarea instituțiilor de învățământ, dacă la scurt timp după aceasta, ele sunt închise tot de cei de la guvernare.

Dar și în acest caz, reprezentanții puterii, în loc să răspundă la întrebare, au preferat să atace jurnalistul postului nostru de televiziune. Andrei Spînu nu l-a lăsat pe Alexei Buzu să ne răspundă la întrebare, din nou acuzându-ne de apartenență la un grup criminal organizat și ne-a sugerat să obținem informații de interes public din alte surse.

PARASCOVIA BLANARI, reporter Canal 5: „Dar ce facem cu instituțiile în care investim bani, iar mai apoi le închidem? De exemplu, în raionul Sîngerei, liceul Mihai Dolgan, în care s-au investit milioane de lei pentru reparație, a fost închis. Cum va fi în cazul creșelor, dacă numărul de copii va fi mai mic?
– Haideți să dăm șansa și altor colegi…
– Eu am adresat o întrebare pentru domnul ministru, Buzu.
– Nu vă supărați…
– Eu aș vrea să răspundă domnul ministru.
– Nu vă supărați, încă odată vă spun, nu vom răspunde acestui post de televiziune, care este afiliat unui grup criminal organizat.
– Bine, dar cui aparțin celelalte posturi de televiziune? Noi avem tot dreptul ca să obținem informații la fel ca toți jurnaliștii, de la miniștri, informații de interes public.
– O să obțineți din altă parte. Dacă sunt alte întrebări?”.

Amintim că nu este prima dată, când ministrul Andrei Spînu atacă jurnaliștii postului de televiziune, într-un mod abuziv, refuzând să răspundă la întrebările incomode. De altfel, cum o fac și alți reprezentanți ai puterii, după ce licența de emisie a Canal 5 a fost suspendată temportar de către Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale, format din reprezentanții Guvernului.

Cât despre construcția și amenajarea noilor creșe, începând din 1 iulie și până în data de 31 iulie curent, primăriile cu mai puțin de 5.000 de locuitori, pot depune dosarele pentru participare la proiect. Valoarea maximă acoperită de Guvern este de 1,5 milioane de lei pentru un obiectiv, iar primarii pot contribui cu 15% din suma solicitată. Proiectele vor fi implementate până la finele anului 2024. În cadrul acestui program, în ultimul an, au fost deschise 23 de grupe de creșă în 20 de localități.

Totuși, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2023, sau născut 24 de mii copii, cu cca 3,0 mii mai puțini comparativ cu anul 2022.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE