9.2 C
Chișinău

Mircea Geoană, acuzat că și-a plagiat teza de doctorat. În 72 din cele 279 de pagini a preluat informații din rapoarte semnate de doi președinți americani

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, potențial candidat la alegerile prezidențiale din acest an, a plagiat prin traducere în lucrarea sa de doctorat, denumită „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euroatlantice”, pe care a susținut-o în 2005, la Academia de Studii Economice (ASE), sub coordonarea profesorului Gheorghe Dolgu, dezvăluie jurnalista Emilia Șercan într-o investigație publicată de PressOne, transmite Libertatea.RO.

Jurnalista spune că a descoperit conținut plagiat, sub formă de text, grafice și tabele, în 78 din cele 279 de pagini ale tezei de doctorat a lui Mircea Geoană. Iar din cele 78 de pagini, în 72 există conținut plagiat din trei rapoarte pe care foștii președinți americani Bill Clinton și George W. Bush le-au prezentat Congresului SUA.

Este vorba despre trei rapoarte emise de Administrația Prezidențială a SUA, toate denumite Economic Report of the President (Raportul Economic al Președintelui) – primul prezentat în februarie 1999, de Bill Clinton, iar celelalte două, în februarie 2002 și februarie 2003, de președintele George W. Bush.

Emilia Șercan afirmă că documentele oficiale ale Președinției americane au fost plagiate de Mircea Geoană prin traducere, acestea nefiind citate în texul tezei sale de doctorat și nici menționate în bibliografie. Pe lângă cele 279 de pagini de conținut ale lucrării, teza secretarului general adjunct al NATO conține și 278 de pagini de anexe, jurnalista precizând că a descoperit conținut plagiat în cel puțin 9 pagini din Anexa nr. 2, în urma unei verificări aleatorii.

Investigația publicată de PressOne arată și că, deși titlul lucrării de doctorat sugerează că aceasta se referă la apartenența României la NATO și la integrarea țării noastre în UE, „aceste două aspecte sunt tratate marginal în raport cu întreg conținutul lucrării”, reprezentând 1,4% din totalul tezei.

În schimb, în zeci de pagini ale lucrării sunt abordate chestiuni legate de economia SUA. Mircea Geoană: „Nu mă simt cu absolut nimic în afară a regulilor din vremea respectivă” Într-o discuție cu PressOne, Mircea Geoană a afirmat că a respectat regulile de redactare a tezei de doctorat de la vremea respectivă.

„Nu știu, eu vă spun că ceea ce am făcut eu cu teza mea de doctorat a fost făcut absolut onest și nu mă simt cu absolut nimic în afară a regulilor din vremea respectivă. Acum… dacă s-au schimbat regulile între timp, e altceva”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO.

„Adică să mă apuc să copiez de la alții, nu prea e felul meu. Dacă e ceva, mă rog, dar nu, nu, nu… A fost, a fost muncit și făcut pe bune, și muncit la el serios ani de zile”, a mai spus Geoană. Mircea Geoană a devenit student doctorand în 1993, în domeniul Relații Economice Internaționale, dar și-a susținut teza 12 ani mai târziu, în iulie 2005. În acel moment, durata legală a unui doctorat era de patru ani, notează sursa citată.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE