22.7 C
Chișinău

Lipsă acută de farmacii, transport public și drumuri neasfaltate. Asta e realitatea „vremurilor bune”, spun oamenii din satele Moldovei | VIDEO

Cu radare, dar fără farmacii în sate. Asta e realitatea „vremurilor bune”. În timp ce guvernarea votează proiecte în domeniul militar, oamenii din satele Moldovei sunt preocupați de zeci de probleme sociale care le taie din puterea de a aștepta vremuri bune. De exemplu, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă localnicii din comuna Pîrlița, raionul Soroca este lipsa unei farmacii. Însă, asta nu e tot, oamenii trebuie să meargă în centrul raional pentru a-și procura medicamentele necesare cu automobilul personal, iar cei care nu au transport trebuie să prindă mașini de ocazie, asta deoarece nu este nici transport public în sat.

„Acum sunt bolnavă, trebuie să mă duc să cumpăr medicamente, dar eu nu pot merge, dacă ar fi în sat ar fi mai ușor.
– Trebuie să mergeți la Soroca?
– Da, la Soroca, dar dacă nu găsesc la Soroca trebuie să dau comandă mai departe, este imposibil într-un sat cât de mic să nu fie farmacie.
– Știu că nici transport public nu este ca să plecați la Soroca…
– Nimic absolut, niciun microbuz, niciun autobuz.
– Cu ce vă deplasați?
– Dăm comandă de taxi și achităm mulți bani, pentru pensionari 300 de lei un drum e scump. E greu, pentru pensionari e deosebit de greu”.

„Așa și ne ducem cu mașini de ocazii.
– Și cât costă drumul spre Soroca?
– 20 de lei.
– Dar e cu risc până la urmă…
– E cu risc, iar când suntem mai mulți trebuie să așteptăm ore în șir, trebuie să ne ducem la farmacie, la spital”.

De lipsa farmaciei în sat se plânge și această femeie care, atunci când are nevoie urgentă de vreun medicament, este nevoită să apeleze la vecini sau rude.

„E greu, trebuie să rogi pe cineva care trece cu mașina, dacă nu ai copii trebuie să rogi pe cineva să-i achiți și să cumpere.
– Care este pensia dumneavoastră?
– 2700.
– Și vă ajunge așa de fiecare dată să achitați?
– Nu îmi mai ajunge, pe patru am primit-o și acum dacă mai am ceva, am avut o conservă de năut și am deschis-o, am încălzit-o și am mâncat”.

Durerea oamenilor însă nu se oprește aici, până a ajunge la stația de așteptare ca să prindă mașinile de ocazie, aceștia își rup picioarele prin gropi și pietre, asta deoarece, în sat, nu sunt drumuri asfaltate.

„- Drumurile nu sunt asfaltate.
– Nu, nu.
– Cum mergeți pe aceste drumuri?
– Iată așa – pe pietrele celea, acum imaginați-vă cum merg eu ca să-mi aduc o căldare cu apă, dar nici nu îmi aduc o căldare, îmi aduc un ulcior și, pe pietrele celea, într-un picior, iată așa și mergem. Trăim noi oare vremurile bune care ni s-au promis?
– Eu credeam că cândva noi o să ajungem dacă nu eu măcar nepoții, acum eu nu cred, tineretul încă poate, dar noi nu ajungem.
– Nu ajungeți să trăiți vremurile bune așa cum au promis cei de la putere?
– Nu, nu, ei au promis multe, când sunt alegerile sunt așa de buni și așa te țin pe palmă, dar pe urmă te-au uitat nici nu știu cum te cheamă”.

Primarul comunei Pîrlița a declarat pentru Canal 5 că lipsa unei farmacii în sat, dar și a transportului public este din cauza numărului mic de locuitori.

GHEORGHE BUZURNIUC, primarul comunei Pîrlița, raionul Soroca: „Noi am încercat, am lucrat și cu proiecte, dar fiecare lucrează un timp oarecare și dacă nu sunt consumatori, pentru ce să te ținem? Asta nu este normal. Cât despre transport nu este o problemă, se poate de dus ușor, dar ca să angajezi un transport, a fost, a activat băiatul o lună, a ieșit în minus, nu sunt oameni suficienți”.

Ce ține de drumurile neasfaltate, edilul a declarat că acestea creează probleme doar pe timp de ploaie.

GHEORGHE BUZURNIUC, primarul comunei Pîrlița, raionul Soroca: „În ambele sate este făcută varianta albă, din capăt în capăt, eu nu am un drum să fie în noroi, acum un pic mi le-a stâlcit ploaia, dar nu este nimic – se liniștește ploaia și noi le îndreptăm”.

În comuna Pîrlița locuiesc aproximativ 500 de oameni.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE