22.7 C
Chișinău

Ilan Șor acordă o mână de ajutor fermierilor din sudul Moldovei, afectați de invazia de lăcuste: „Câmpurile trebuie salvate. Am alocat 300 de mii de lei pentru combaterea dăunătorilor” | VIDEO

Invazie de lăcuste în sudul Moldovei. Primele informaţii despre stoluri de dăunători pe câmpuri au apărut în 22 iunie. Potrivit datelor oficiale, insectele au atacat peste 1.200 de hectare de pășune, plante acvatice și fâșii forestiere în satele Copceac din raionul Ceadîr-Lunga, și Cairaclia din Taraclia.

Potrivit administraţiei locale, situația în raionul Taraclia este critică.

În satul Cairaclia sunt amenințate peste 600 de hectare de pășuni. Primarul Nicolai Caracaş bate demult alarma, dar autoritățile centrale, potrivit lui, ignoră solicitarea de a declara situaţie excepţională și nu ajută în niciun fel, aşa că cele locale rămân singure în faţa problemei.

NICOLAI CARACAŞ, primarul satului Cairaclia: „În spatele meu vedeţi luncile satului Cairaclia. Și, din păcate, sunt pline de acest dezastru, cum sunt lăcustele. Am sesizat ANSA, consiliul raional, Direcţia pentru Situaţii Excepţionale – toate serviciile știu despre asta, dar situația noastră este ambiguă. În pofida amplorii dezastrului, nimeni nu vrea să declare stare de urgență, ca noi să putem lua măsuri de urgență mai cardinale. Toate serviciile sunt aici, şi ANSA a fost, Ecologia este, Consiliul raional, Comisia raională pentru situaţii excepţionale – toate serviciile sunt aici, dar un ajutor concret, doar o sumă mică a fost alocată de către consiliul raional, restul trebuie să facem singuri”.

Potrivit primarului, autoritățile raionale și centrale au alocat doar 60 de mii de lei, iar această sumă nu este suficientă nici măcar pentru insecticidul stropit cu dronă. Alt ajutor refuză să acorde deoarece luncile, care ocupă circa 400 de hectare, nu sunt terenuri agricole, şi, conform normelor în vigoare, în acest caz nu sunt afectate direct. Dar toată această masă de insecte a trecut deja prin mai multe etape de dezvoltare, deja încearcă să zboare, şi dacă nu va fi localizată, prejudiciile vor fi colosale.

Potrivit primarului de Taraclia, Veaceslav Lupov, orașul a alocat cât a putut – 60 de mii de lei pentru combaterea insectelor.

O mână de ajutor a venit şi din partea blocului Victorie, și personal al liderului formațiunii politice Ilan Şor.

VEACESLAV LUPOV, primarul oraşului Taraclia: „Această problemă este mult mai mare, prea mare pentru bugetul nostru. Și, bineînțeles, am apelat la oamenii care niciodată nu rămân indiferenți la problemele noastre – și Ilan Şor, în special, și blocul Victorie ne-au promis ajutor, care deja acţionează. Sperăm că vom rezolva problema lăcustelor. Prin eforturi comune trebuie mereu să ne ajutăm unii pe alții și tocmai în astfel de situații se manifestă grija adevărată faţă de republica noastră”.

Politicianul Ilan Şor a alocat 300 de mii de lei pentru combaterea dăunătorilor. El a mai anunțat într-o postare că nu va lăsa fermierii singuri în faţa nenorocirii.

ILAN ŞOR, liderul blocului „Victorie”: „Primarul de Taraclia și responsabilul blocului „Victorie” de orașul și raionul Taraclia, Veaceslav Lupov, mi-a solicitat ajutor în această situație. Câmpurile trebuie salvate. Am alocat 300 de mii de lei pentru combaterea dăunătorilor. Produse chimice au fost deja achiziționate și sunt pulverizate pe câmpuri cu drona”.

Potrivit primarului de Cairaclia, Nicolai Caracaş, după ce liderul blocului „Victorie” a transmis banii necesari, au fost lichidate câteva dintre cele mai mari focare de lăcuste.

În context, reprezentanţii blocului „Victorie” au declarat că vor continua să monitorizeze situația și sunt dispuşi să ofere asistență în rezolvarea acestei probleme, căutând resursele necesare pentru combaterea dăunătorilor.

Canal 5 a încercat să obțină de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor un comentariu la situația din Cairaclia și declarațiile primarului, dar nu am primit răspuns. În comunicatul său, ANSA anunță succint că iInspectorii fitosanitari monitorizează situaţia şi că în total au fost tratate deja în ambele localități circa 550 hectare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE