28.9 C
Chișinău

Autoritățile române își evacuează cetățenii din zonele afectate de incendii din Turcia și Grecia. Ce întreprind autoritățile moldovenești? | VIDEO

Incendiile de vegetaţie afectează Turcia şi Grecia. Potrivit digi24.ro, un foc uriaș s-a produs în zona turistică Kuşadası – o stațiune din Turcia, populară printre turiști. Flăcările care s-au extins rapid în mai multe zone din Kușadasî, amenință deja case și hoteluri. Mai mulți turiști români au fost evacuați.

Pompierii au reușit să aducă flăcările sub control, astfel că persoanele au revenit la hoteluri și își continuă concediile. De asemenea, sunt probleme și în Antalya. Momentan, pârjolul acolo este destul de departe de zonele hoteliere, dar autoritățile sunt în alertă.

Focul afectează și Grecia, unde 40 de incendii de vegetaţie au izbucnit de sâmbătă dimineață. O pădure aflată în apropiere de Atena a ars.

NIKOS KOUDOUNIS, medic grec: „Jumătate din Grecia este cu riscul 4, este un risc deosebit de mare pentru că bate vântul foarte puternic. Din păcate, s-a întâmplat o explozie la un generator. Din păcate echipajele de pompieri nu pot ajunge foarte ușor la zona respectivă, e o zonă muntoasă. Rafalele puternice de vânt au trimis fumul spre centrul capitalei elene, unde s-a simtit un miros de lemn ars”.

NIKOS KOUDOUNIS, medic grec: „Casele ard, iar pompierii fug şi ei ca să se protejeze. Nu se poate circula pentru că de două zile ministrul Protecţiei Mediului nu lasă pe oameni să meargă la plimbare în zonele apropiate de păduri. De aceea şi există suspiciunile cum asemenea incendii se pot provoca când nu circulă oamenii acolo”.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău a comunicat pentru Canal 5 că nu a primit solicitări de asistenţă din partea moldovenilor aflaţi în Turcia şi Grecia şi deocamdată nu a emis atenționare de călătorie pentru aceste ţări, aşa cum a făcut MAE-ul de la Bucureşti.

TATIANA BARAC, consilierul Serviciului diplomaţie publică, comunicare strategică şi interacţiune cu presa al MAE: „Da, probabil va urma şi din partea Ministerului de Externe al Republicii Moldova, urmează să coordonăm cu conducerea şi ulterior vom reveni”.

La câteva ore, Ministerul Afacerilor Externe a informat cetățenii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Turcia și Grecia despre riscurile de incendii de vegetație în perioada estivală.

Potrivit comunicatului, până în prezent, în Turcia, au fost înregistrate 44 de focare. În acest context, MAE recomandă moldovenilor, înainte de planificarea deplasării, să verifice condițiile meteorologice și atenționările oficiale emise de autorități, să manifeste precauție în zonele afectate, să monitorizeze îndeaproape mass-media locală și să-și anunțe prezența în zonele de risc prin contactarea misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare, să se asigure că dețin suficiente resurse de combustibil, apă, alimente și să mențină în stare de funcționare telefoanele mobile. Iar în cazul unor alerte telefonice privind izbucnirea unor incendii în zona în care se află, să urmeze instrucțiunile autorităților locale și ale reprezentanților unităților hoteliere.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE