28.9 C
Chișinău

Sesizare la Procuratură: Andrei Năstase cere investigarea schemelor ilegale de influență a procesului de atribuire a spațiilor comerciale din incinta Aeroportului | VIDEO

Fostul lider al Platformei DA a depus o sesizare la Procuratura Generală, prin care cere investigarea schemelor ilegale de influență a procesului de atribuire a spațiilor comerciale din incinta Aeroportului Chișinău. Andrei Năsatse susține că tot ce s-a întâmplat în ultima vreme în acest caz ne arată că există un grup compus din membrii Guvernului, ai Agenției Proprietății Publice și deputați PAS, care încearcă prin orice mijloace să ofere spațiile din incinta aerogării unui protejat, ca urmare a unor a înțelegeri făcute la cel mai înalt nivel.

În special, după a treia licitație, se pot vedea foarte clar acțiunile ilegale, încercarea de modificare a caietului de sarcini în favoarea unui ofertant, susține Năstase.

Legea a devenit pentru ei un instrument de făcut bani. Când nu le convine ceva, schimbă legea, schimbă criteriile doar pentru ași atinge scopurile ilegale și a satisface angajamentele obscure de la cel mai înalt nivel. Am reclamat faptul că în ultima perioadă de timp PAS a elaborat și a votat, iar presedintele a promulgat mai multe legi nedemocratice și abuzive, iar unele amendamente au semne distinctive clare de corupție la cel mai înalt nivel, iar asta înseamnă că lupta noastra nu mai este doar una politică, devine o luptă împotriva unui sistem cu clare accente totalitare, oligarhice și corupte. Cei care ne-au spus ca iau aeroportul de la Șor ca să îl întoarcă statului ca să nu se mai fure acolo, acum umblă cu șmecherii legislative anticonstituționale pentru a proteja afacerile celor din PAS. Această manevră banditească penala trebuie investigată la modul cel mai serios de instituțiile coercitive ale statului. În loc ca Aeroportul să fie bine manageriat, să producă bani cu ajutorul cărora să se dezvolte, să se construiască un nou terminal, să devină un important hub regional, observăm că politicienii PAS sunt preocupați de găsirea soluțiilor pentru ascunderea infracțiunilor pe care le comit și crearea unor aparențe legale”, se arată într-o postare publicată de Năstase pe Facebook.

În același context, politicianul scrie că Aeroportul trebuie să deservească oamenii Moldovei, nu interesele politicienilor.

„Vrem să aderăm la UE, dar actuala putere nu este capabilă să asigure condiții civilizate de funcționare a aeroportului și, mai rău, au existat probleme mari și cu siguranța oamenilor, așa cum am văzut anul trecut când s-a produs cel mai grav incident de securitate și au murit oameni. Fac apel repetat la Doamna Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, la Dl. Munteanu, Procurorul General să inițieze imediat o investigație penală. Este un moment în care Procuratura ar putea demonstra că începe cu adevărat lupta și cu corupții din actuala guvernare, că nu se află sub cenzura PAS, așa cun se întâmplă la Teatrul Luceafărul. Acesta este un moment în care Procuratura Anticoruptie are ocazia să arate că este cu adevărat independentă și gata să lupte cu corupția din actualul regim de guvernare, o zonă care nu a fost absolut deloc atinsă până acum, cu toții știm și de ce”, a conchis Năstase.

Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a spus că nu comentează adresarea lui Năstase. Iar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, nu ne-a răspuns pentru o reacție. Am încercat să aflăm de la Procuratura Anticoruție dacă a fost recepționat demersul lui Năstase, dar, deocamdată, nu am primit un răspuns. Între timp, Procuratura Generală ne-a confirmat că sa fost înregistrată și urmează a fi examinată potrivit legii.

Anterior, și fostul premier Ion Chicu a depus un denunț la Procuratură și a cerut ca persoanele care au decis transmiterea în locațiune a activelor aerogării să fie identificate și trase la răspundere, pentru că tenderul ar fi organizat cu abateri grave de la normele legale și în detrimentul intereselor statului.

În data de 21 iunie, cea de-a treia licitație cu privire la închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul din Chișinău a fost amânată din nou, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional amendamentul propus de deputatul PAS, Radu Marian, și votat de Parlament, care prevedea extinderea termenului de închiriere a spațiilor din incinta aerogării de la 3 la 5 ani să fie posibilă. Mai mulți politicieni din opoziția parlamentară și cea extraparlamentară au criticat modul și condițiile de participare la tender, invocând că în spatele unor scheme și interese de la Aeroogară ar sta ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, acuzații respinse de către acesta. Licitațiile de la Aeroport au intrat în vizorul procurorilor anticorupție, care însă, după o perioadă, au declarat că nu există temei pentru pornirea unui dosar penal, dar care susțin că rămân a fi cu ochii pe ceea ce se întâmplă acolo.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE