28.9 C
Chișinău

Scrisoare deschisă către Igor Grosu, Dorin Recean și Ministerului Finanțelor. Evghenia Guțul: „Bugetul țării nu înseamnă fondurile lor personale, ci banii contribuabililor, inclusiv ai locuitorilor UTA Găgăuzia” | VIDEO

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a trimis o scrisoare deschisă Președintelui Parlamentului Igor Grosu, premierului Dorin Recean, precum și Ministerului Finanțelor privind modificările aduse Legii bugetului de stat pentru anul curent. Acestea au fost aprobate de guvern săptămâna trecută și remise Parlamentului. Guvernatoarea a postat conținutul scrisorii pe canalul său Telegram, menționând că a fost forțată să facă acest pas după ce a văzut proiectul.

Potrivit acesteia, există o serie de probleme care trebuie analizate și rezolvate urgent și toate sunt o obligație directă a autorităților centrale față de locuitorii autonomiei.

„Bugetul Găgăuziei, urmare a modificărilor neconstituționale recunoscute la Codul Fiscal, a suferit un prejudiciu în valoare de 22,6 milioane lei. Insistăm să restabilim veniturile bugetare pierdute ale Găgăuziei și să alocăm această sumă de la bugetul de stat sub formă de transferuri”, se spune în scrisoarea bașcanului.

Bașcanul mai cere Chișinăului să aloce 22 de milioane de lei pentru acoperirea costurilor de întreținere și funcționare normală a serviciului de asistență personală.

„Din decembrie 2023, autoritățile au încetat finanțarea pentru munca a 115 asistenți personali din Găgăuzia, punând în pericol sănătatea persoanelor cu dizabilități. Am plătit mai mult de 5 milioane de lei asistenților personali din fonduri proprii, dar capacitățile bugetare ale autonomiei sunt limitate”, se arată în mesaj.

Printre alte probleme menționate se numără alocarea a 15 milioane de lei pentru continuarea implementării proiectului de creare a complexului turistic sportiv-ecvestru „AT-Prolin”, reconstrucția autostrăzii R-29 Comrat-Cadir-Lunga, până la frontiera cu Ucraina. „Documentele de proiectare și devizul de cheltuieli pentru reparație au fost pregătite încă din 2021, costul lucrării este estimat la 873 milioane lei”, se arată în scrisoare.

Mai sunt necesare 10 milioane de lei pentru refacerea drumului de acces spre Comrat. Potrivit lui Guţul, traseul a devenit inutilizabil în timpul construcţiei şoselei de ocolire, întrucât a preluat întregul flux de marfă pe drumul spre portul Giurgiuleşti.

„Reamintim guvernului, întregii puteri centrale, că bugetul Republicii Moldova nu înseamnă fondurile lor personale, ci banii contribuabililor, inclusiv ai locuitorilor UTA Găgăuzia. Responsabilitatea statului este să distribuie fondurile bugetare în mod egal și echitabil între toate regiunile țării”, – a subliniat Evghenia Guțul în scrisoarea sa.

Am contactat serviciul de presă al guvernului și al Ministerului de Finanțe pentru comentarii, dar nu am primit un răspuns la cele menționate. Iar serviciul de presă al Parlamentului a promis că va răspunde mai târziu.

În luna martie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională o modificare a Codului Fiscal care prevede că rambursările de TVA pentru agenții economici ai Găgăuziei să fie făcute de la bugetul local.

Potrivit judecătorilor Curții, ca și înainte de intervenția parlamentului, restituirea taxei pe valoarea adăugată și a accizelor plătite de agenții economici ai autonomiei se va face de la bugetul de stat. Autorul acestui amendament, deputatul PAS Radu Marian, a spus atunci că decizia Curții Constituționale a fost luată în considerare și parlamentul va interveni „în cel mai scurt timp posibil prin adoptarea unei noi legi”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE