9.2 C
Chișinău

Raport: Bugetul WatchDog.MD a fost de aproape 13 milioane de lei în 2023. Pentru ce au fost cheltuiți banii și cine sunt principalii donatori și investitori ai ONG-ului | VIDEO

12 milioane 689 de mii 339 de lei – acesta a fost bugetul pentru anul trecut al organizației neguvernamentale WatchDog.MD. Printre principalii donatori ai acestui ONG se numără Fondul European pentru Democrație, Fundația Konrad Adenauer, două organizații afiliate lui Soros – Fundația Soros Moldova și Fundația pentru Societate Deschisă, Ambasada SUA în Moldova, Ambasada Germaniei și mulți alți donatori de granturi. Toate aceste informații se conțin în raportul WatchDog 2023.

„Câinele de pază” – așa se traduce din limba engleză denumirea Organizației Neguvernamentale afiliată autorităților. Potrivit canalului de telegram „Fluieraș”, din consiliul de observatori al acestui ONG fac parte aproximativ zece persoane, dar cele mai „interesante” sunt deputatul partidului de guvernare Oazu Nantoi, unul dintre principalii donatori ai PAS, directorul companiei „Starnet”, Alexandru Machedon, precum și mama șefei de la Procuratura Anticorupție Veronica Dragalin, Elena Dragalin, apropo, recent, acesteia i-a fost înmânată medalia „Pentru Meritul Civic”.

Odată cu venirea la putere a Partidului Acțiune și Solidaritate, Organizația WatchDog.MD și-a îmbunătățit considerabil situația financiară, iar liderii acesteia au avansat în carieră. Astfel, șeful ONG-ului, Valeriu Pașa, a fost numit în decembrie, anul trecut, membru al Consiliului de Conducere al Centrului de Combatere a Dezinformarii, creat la inițiativa președintelui Maia Sandu. După cum a declarat fostul premier Ion Chicu, la momentul fondării acestui centru, salariul mediu lunar al angajaților va constitui 43 de mii de lei. Iar în luna mai, Guvernul l-a inclus pe expertul politic Valeriu Pașa – după cum se menționează în rezoluția adoptată – în componența Comisiei Naționale pentru Monopol Fiscal.

Un alt reprezentant al asociației WatchDog, expertul Sergiu Tofilat, de asemenea, a fost numit în funcții convenabile. Mai întâi, a fost consilier al președintelui Maia Sandu pe domeniul energetic, iar vara trecută a devenit membru al Consiliului de Administrație al Societății pe Acțiuni Moldovagaz.

Despre averea domnului Tofilat, care a crescut semnificativ, vorbește și faptul că, recent, el a anunțat că va transfera jumătate din salariul său de la Moldovagaz, și anume peste jumătate de milion de lei, în sprijinul forțelor armate ale Ucrainei.

SERGIU TOFILAT, expert WatchDog.MD, membru al Consiliului de al SA „Moldovagaz”: „Timp de nouă luni, sunt aproximativ 540 de mii de lei. – Deci, săptămâna aceasta ați transferat 540 de mii de lei în sprijinul Forțelor Armate ale Ucrainei? – Da”.

Organizația non-guvernamentală WatchDog.MD se poziționează ca o asociație publică care – cităm, „contribuie activ la formarea rezilienței publicului la dezinformare și la narațiuni manipulatoare”.

Pe site-ul organizației se mai precizează că, din 2020, WatchDog realizează constant studii de caz pentru a analiza fenomenul dezinformarii și al propagandei toxice în Republica Moldova.

Totodată, în octombrie 2022, judecătoria Chișinău a stabilit că șeful WatchDog, Valeriu Pașa, principalul luptător cu falsurile și dezinformarea, a dezinformat. Atunci instanța a decis că Pașa trebuie să prezinte scuze publice fostului viceministru de Externe, Valeriu Ostalep, să-i achite daunele morale în valoare de 2.000 de lei și să achite toate cheltuielile de judecată.
Prezintă interes și declarațiile făcute de șeful asociației WatchDog care se schimbă în funcție de cine se află la putere. Astfel, înainte de alegerile parlamentare din 2019, când

Partidul Democrat promova integrarea europeană, într-un interviu pentru Europa Liberă, Valeriu Pașa spunea că: cităm –  „Punem un accent semnificativ pe argumentele geopolitice, care se dovedesc a fi false, practic, de fiecare dată. Mint cei care spun că Moldova poate deveni membră a Uniunii Europene în viitorul apropiat, de exemplu în următorii patru – cinci ani.”

În prezent, Valeriu Pașa susține că dacă Moldova își va face temele și va fi la fel de pregătită precum era România în 2007, atunci până în anul 2030 țara noastră poate deveni membră a Uniunii Europene. Valeriu Pașa, de asemenea, susține renunțarea la neutralitatea țării, afirmând că multe prevederi ale Constituției sau învechit din 1994, de când au fost scrise. Și, urmând agenda autorităților și a donatorilor săi, numește Rusia singura amenințare pentru Republica Moldova. Această concluzie a făcut obiectul unui întreg studiu, realizat de WatchDog, pe tema securității, împreună cu alte organizații non-guvernamentale, finanțat de Fundația Konrad Adenauer.

VALERIU PAȘA, șeful WatchDog.MD: „Acestea nu sunt nici măcar amenințări, ci mai degrabă riscuri sau laturi slabe ale statului nostru moldovenesc, care pot duce la realizarea anumitor riscuri. Și dacă e să vorbim despre amenințări, am identificat o singură amenințare principală la adresa Republicii Moldova, una existențială – această amenințare vine din Federația Rusă”.

Pașa a mai specificat că aliații Rusiei în această „amenințare existențială” sunt forțele politice și civile ale opoziției moldovenești, care, potrivit lui, desfășoară activități subversive în țară, precum și presa de opoziție. Vara trecută, într-un interviu acordat canalului de televiziune “Настоящее время”, creat de corporația media „Radio Europa Liveră” în colaborare cu „Vocea Americii”, Pasha a salutat închiderea, la acea vreme, a șase canale de televiziune de către autorităţile moldoveneşti.

El a declarat că închiderea acestora a adus un efect, însă pentru ca acesta să devină mai vizibil, este nevoie de timp. „Alternativa ar connnnnsta în informarea calitativă a cetățenilor republicii Moldova și în explicarea situației actuale”, a spus Valleriu Pașa.

Pe semne, asta face acum Centrul de Combatere a Dezinformarii, precum și prin intermediul rețelelor de socializare, deși din când în când politicienii și comentatorii îl surprind răspândind falsuri. După cum se arată în raportul anual, prezentat de WatchDog, pentru anul 2023, organizația a postat anul trecut 266 de videoclipuri pe rețelele de socializare. Acestea au fost vizualizate de peste șase milioane de ori numai pe Facebook.

În anul 2023, cu bani de la partenerii occidentali, WatchDog a implementat peste 20 de proiecte, preponderent – în domeniul combaterii dezinformarii și propagandei. De exemplu, a participat la un studiu regional privind analiza gradului de expunere a țărilor din Europa de Est la operațiuni externe de dezinformare și nivelul de pregătire a acestora pentru a răspunde unor astfel de provocări.

După cum se menționează în raport, WatchDog a fost a monitorizat discursul public din Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană și NATO.

De asemenea, în baza monitorizării publicațiilor din Facebook, a fost realizat un studiu al atitudinii în societatea moldovenească față de UE și NATO.

WatchDog a participat și la un proiect de contracarare a influenței propagandei și a dezinformarii rusești, în special a celei care – cităm, ”este promovată activ de Ilan Shor, oligarhul folosit de Kremlin pentru a destabiliza situația în Republica Moldova” – citat încheiat.

WatchDog a fost implicat în promovarea sponsorizată pe rețelele de socializare a materialelor elaborate de sursele media afiliate actualei guvernări.

Partenerii occidentali au apreciat meritele WatchDog în domeniul justificării granturilor, realizării agendei și combaterii propagandei și dezinformarii – atât interne, cât și externe.

Pe lângă granturi în valoare de 12,6 milioane de lei, în anul 2023, WatchDog a primit și prestigiosul Premiu al Uniunii Europene „pentru eforturi susținute în lupta împotriva dezinformarii”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE