Revolta produsă de amânarea punerii în scena Teatrului ”Luceafărul” a spectacolului ”Invizibil” pare să nu scadă deloc din intensitate. Din contra, se aud tot mai multe voci care apără ideea montării piesei, ce are în centrul atenției corupția din țara noastră. După ce David Schwarz, regizorul spectacolului, s-a plâns că premiera a fost amânată, deoarece conținutul lucrării ar fi „anti-PAS și împotriva Maiei Sandu”, la rampă a ieșit Teatrul-Spălătorie cu care acesta a colaborat în trecut.
Într-o postare pe Facebook, colectivul instituției s-a adresat președintelui țării, Maia Sandu, cu solicitarea de a fi pornită o anchetă independentă în acest caz.
”Vrem să știm ce s-a întâmplat cu adevărat! De ce autoritățile statului, în loc să ia în serios declarațiile făcute de David Schwartz și să inițieze o investigație permit această denigrare?!”, se arată într-o postare publicată pe pagina oficială a teatrului.
Totodată, autorii mesajului au amintit că în anul 2015 Maia Sandu, fiind ministrul al Educației, a venit cu toată echipa la Teatru-Spălătorie pentru a vedea ”Uneducated”, un spectacol documentar în care se vorbea despre corupția în sistemul educațional și care critica închiderea școlilor de prin sate, vorbea despre lipsurile elementare din grădinițe și școli și despre cât de prost sunt plătite cadrele didactice.
„La câteva zile după spectacol, Dan Perciun ne-a zis la telefon că ați avut o discuție cu toată echipa despre spectacol. Discuție la care s-a zis cât de important era că jucăm acest spectacol și că prezintă realitatea așa cum e ea și că de fapt toată lumea a înțeles cât de grav stau lucrurile”, mai menționează semnatarii declarației.
Ei au ținut să-i spună șefei statului că au produs Uneducated pentru că Teatrul-Spălătorie crede că rolul teatrului e să vorbească despre realitățile sociale și politice dintr-o perspectivă critică.
„Asta crede și asta face în spectacolele sale colegul nostru de la București, David Schwartz. (…) Textul Invizibil abordează dintr-o perspectivă critică fenomenul corupției în Moldova în 2024. Este o docu-ficțiune care are la bază o serie de interviuri făcute cu cetățene și cetățeni ai Moldovei care povestesc experiența lor și perspectiva lor asupra corupției. Dacă citiți textul, vedeți că despre asta e! Cetățene și cetățeni, cărora apropo, se pare că le-a fost frică să dea aceste interviuri sau mai exact să nu fie recunoscuți în spectacol! Frică! Asta simt! Frica actorilor să vorbească! Frica directorilor care se transformă în lași și denigratori! Frica oamenilor să se expună! Frica să contrazică puterea! (…) Citiți scenariul spectacolului, doamnă președintă, cetățenelor și cetățenilor acestei țări le este frică să vorbească! Asta nu vă îngrijorează? Nu aceasta este democrația pe care vrem să o construim. Nu frica stă la baza democrației”, adaugă actorii de la Teatrul-Spălătorie.
Între timp, în presa română a apărut textul integral al spectacolului ”Invizibil”, făcut public de David Schwartz.
Într-o secvență, o persoană care urma să joace rolul de jurnalist urma să spună, cităm: „Când au venit la putere „ai noștri”, primii „ai noștri”, în 2009, Alianța pro-europeană, și când au început actele de corupție cu actorii din această alianță… Asta este, probabil, cel mai greu pentru un jurnalist, când crezi în cineva, crezi că este bun și începi să vezi că de fapt nu-i așa. E un mare disconfort să începi investigații despre oamenii aceștia, despre care ai convins pe alții să creadă că sunt buni… A fost foarte dureros sămi dau seama că oamenii aceștia în care am crezut au furat miliardul. A fost pentru mine ca o lovitură cu un ciocan în cap”.
După publicarea textului, fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase, a cerut „demisiile celor responsabili de actul de cenzură.
”Nu mai este niciun dubiu. Nimeni nu are voie să vorbească despre corupție în Moldova. Toți politicienii de la putere sunt imaculați. Așteptăm demisiile celor responsabili de actul de cenzură: consiliera cenzor de la președinție Angela Brașoveanu, verișoara Maiei Sandu care lucrează la teatrul respectiv, ministrul Culturii și conducerea Teatrului Luceafărul. Aștept ca de la nivelul conducerii de stat să i se ceară scuze publice regizorului român. În ceea ce o privește pe Maia Sandu, sancțiunea poate și trebuie aplicată prin votul oamenilor, pe care toată armata ei de verișoare și consilieri nu îl vor mai putea cenzura”, se menționează în postarea lui Năstase.
m încercat să obținem o reacție de la Președinție la cele menționate, șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Baluțel nu ne-a răspuns la telefon, iar la solicitarea expediată nu am primit un răspuns. Nici ministrul Curturii, Sergiu Prodan și nici consiliera președintei Maia Sandu în domeniul culturii și relațiilor interetnice, Angela Brașoveanu, nu a răspuns la apelurile noastre.
Nu a venit cu o reacție nici conducerea Teatrului Luceafărul.
Amintim că regizorul român, David Schwarz s-a plâns pe cenzura din Chişinău, după ce spectacolul său, care relata despre corupţia din Republica Moldova ar fi fost amânat pentru că ar fi „anti-PAS și împotriva Maiei Sandu”.
S-a întâmplat după ce o persoană afiliată guvernării l-a sunat pe Veaceslav Sambriş, directorul artistic al Teatrului Luceafărul şi i-ar fi sugerat să renunţe la spectacol deoarece discreditează Partidul de la putere Acţiune şi Solidaritate. De cealală parte, reprezentanţii teatrului l-au acuzat pe regizor de manipulare şi spun că regula era ca spectacolul să nu fie unul politic, afirmând că actorii au avut o altă viziune decât cea a lui Schwarz.
La scurt timp, consiliera președintei Maia Sandu în domeniul culturii și relațiilor interetnice, Angela Brașoveanu, a confirmat că ea este cea care l-a sunat pe Slava Sambriș, dar a explicat că face parte din atribuțiile sale de serviciu „să se informeze despre evenimentele din domeniul culturii”. Administrația teatrului a negat acuzațiile regizorului român, menționând că spectacolul doar a fost „transferat pentru următoarea stagiune, calificând acuzațiile ca fiind manipulatorii.
Într-un comentariu pentru Canal 5, reprezentanții Partidului de la putere ne-au spus că ”Este libertatea și decizia unui teatru, a echipei de actori, ce spectacole pun în scenă. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a spus că instituția pe care o conduce nu se amestecă în politica editorială a teatrelor. El a spus același lucru și în numele întregului Guvern, a Parlamentului și a Președinției.