28.9 C
Chișinău

Situaţie paradoxală în satul Delacău din Republica Moldova. Localitatea care se află pe malul râului Nistru, nu are sistem centralizat de aprovizionare cu apă. În satul Puhăceni, aceeași situație | VIDEO

Ne mişcăm cu viteza melcului spre civilizație. Deşi trăim în era Inteligenței Artificiale, jumătate din populaţia Republicii Moldova nu are robinete în case. Satul Delacău raionul Anenii Noi este un exemplu în acest sens. Localitatea, care, paradoxal, se află pe malul râului Nistru, nu are sistem centralizat de aprovizionare cu apă. Localnicii folosesc fântânile publice, care nu corespund normelor sanitare, sau de fântânile din gospodăriile lor, amplasate lângă canalizări ori toalete.

„Din drum fântânile toate sunt din piatră, numai cât o pus aceste două fântâni.
– Dar să nu fost aceste fântâni ce era să faceți? Era să beu apă din Nistru, ce era să facem altceva? Altceva nu era să facem nimic, totdeauna era să bem, omul fără apă nu o duce mult”.

Oamenii spun că s-au obișnuit cu această stare de lucruri. În plus, gospodarii și-au făcut și propriile sisteme de canalizare, deși nu neagă că și-ar dori unul centralizat.

„Trebuie să ieșim din situație, trebuie să ne splălăm, pentru păsări ne trebuie. Fântânile sunt din bătrâni, am pus pompe, acasă am făcut canalizare, vine transportul, plătim și o curățim. Dar ați vrea condiții mai bune? Vrem, dar nu se primește nimic. Tot depinde de la parlament. Parlamentul ce spun ce vor aceea fac”.

„Ar fi bine să tragă canalizare și apă, vom fi bucuroși și mulțumiți pentru asta”.

Tabloul este același și în satul vecin, Puhăceni. În localitate sunt peste 90 de fântâni publice, dar multe au secat. Din această cauză, majoritatea sătenilor și-au săpat fântâni în curte.

ION, locuitor a satului Puhăceni: „Din țava de azbest, o vedeți. Pompa de apă este în interior. În casă este trasă apă acolo este groapa cu toată sistema asta. Nu avem noi încotro, nu ne înecăm cu murdărie”.

Sărăcia îi face pe localnici să accepte situația în care se află. Ei se tem că un sistem modern de aprovizionare cu apă o să-i coste mai mult decât plătesc deja.

„Chiar să tragă apa aceea, omul trebuie să strice toate drumurile. Apoi trebuie să le facă înapoi. Dar apa o să fie 15 lei cubu cine o să plătească?”.

Am sunat la primăria din Puhăceni, dar și la cea din Delacău pentru a afla ce măsuri vor fi întreprinse pentru a asigura cele două sate cu apeduct și canalizare, dar nimeni nu ne-a răspuns la telefon. Statisticile arată că peste 40 la sută din localitățile din țară nu sunt conectate la un apeduct.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE