22.7 C
Chișinău

Fermierii cer prelungirea restricțiilor de importul la cereale și oleaginoase: Lipsa acțiunilor din partea Guvernului va genera noi proteste | VIDEO

Asociația Forța Fermierilor a lansat un apel către Guvern, prin care cere de urgență extinderea a procedurii de acordare a licențelor de import pentru cereale și oleaginoase, care a funcționat doar câteva luni.

Producătorii agricoli susțin că mii de fermieri vor avea de suferit de pe urma importului gratuit de grâu, porumb și floarea soarelui în Moldova anul acesta, iar mulți dintre ei sunt deja în pragul falimentului. Importul liber de cereale și oleaginoase în Republica Moldova a afectat anul trecut si va afecta și în acest an direct mii de agricultori.

„Un calcul simplu făcut în baza datelor de anul trecut, arată că agricultorii moldoveni au pierdut peste 2 miliarde de lei, pe diferența de preț la cereale și oleaginoase. Acești bani au intrat în conturile unor holdinguri transnaționale care controlează exportul de cereale și oleaginoase, ajungând ulterior peste hotare”, se spune în scrisoare.

Potrivit asociației, producătorii agricoli din Moldova au pierdut peste două miliarde de lei din cauza diferenței de prețuri la cereale și semințe oleaginoase.

De asemenea, potrivit fermierilor, importul gratuit al acestor culturi prezintă un risc enorm de a interzice exportul cerealelor și oleaginoaselor din Moldova pe piața românească din cauza suspiciunii de reexport de produse ucrainene prin Moldova. Reprezentanții asociației subliniază în apelul lor că, dacă autoritățile nu vor întreprinde măsuri până la expirarea licenței, adică, până la sfârșitul lunii iunie, atunci fermierii vor ieși la proteste.

„Atragem atenția că importul liber de cereale si oleaginoase ar aduce un risc enorm de interzicere a exportului cerealelor și oleaginoaselor din Republica Moldova pe piața României, care suspectează reexportul producției din Ucraina prin Moldova. Lipsa acțiunilor din partea Guvernului poate provoca un nou protest al agricultorilor”, mai spune Asociația.

Ne-am adresat la Ministerul Agriculturii pentru un comentariu cu privire la declarația Asociației Forța Fermierilor, dar și pentru a afla dacă se vor lua măsuri întru rezolvarea situației create. Cu toate acestea, la momentul difuzării materialului, nici purtătorul de cuvânt al Ministerului, Daniela Turculeț, dar nici nici secretarul de stat, Vasile Șarban, nu au răspuns apelurilor noastre.

Amintim că, la data de 26 martie, Comisia pentru Situații de Urgență a prelungit cu trei luni, adică până în 26 iunie, procedura de autorizare a importului de grâu, porumb și semințe de floarea soarelui în Moldova.

Numai persoanele juridice sau persoanele fizice implicate în producția de uleiuri și grăsimilor vegetale, produse de măcinare, preparate pentru hrana animalelor și creșterea animalelor pot obține o licență de import de cereale. Cererea de licență de import trebuia însoțită de documente care să justifice necesitatea reaprovizionării stocurilor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE