28.9 C
Chișinău

Șeful Statului Major al Apărării al Armatei României se află în vizită la Chișinău: Care este scopul vizitei | VIDEO

Cooperarea între Moldova și România pe segmentul militar avansează. Timp de 3 zile, Șeful Statului Major al Apărării al Armatei României, generalul Gheorghiță Vlad, se află într-o vizită oficială la Chișinău, la invitația omologului său, Anatolie Nosatîi.

Generalul român a reiterat angajamentul Bucureștiului pentru consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova și a anunțat despre inițierea unor noi proiecte comune pentru modernizarea Armatei Naționale, cooperarea dintre militarii ambelor instituții de apărare, participarea în comun la exerciții și misiuni, dar și despre sporirea rezilienței naționale la amenințările hibride, se menționează în comunicatul instituției. Gheorghiță Vlad va avea întrevederi la Președinție și la Parlament.

Amintim că, la începutul lunii mai, Guvernul de la București a aprobat amendarea Acordului cu Republica Moldova privind cooperarea în domeniul militar. În document s-au introdus prevederi, prin care cele două părţi se vor sprijini reciproc în toate aspectele referitoare la pregătirea şi participarea la misiuni şi operaţii în cadrul coaliţiilor multinaţionale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE.

Cu alte cuvinte, militarii din cele două țări vor lua parte împreună la operațiuni și misiuni internaționale militare. Ulterior, și Guvernul de la Chișinău și-a dat acordul pentru ratificarea în Parlament a acordului.

Mai precizăm că, Republica Moldova se pregătește să trimită, în luna octombrie, 32 de soldați pentru participarea la operațiunea militară a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina, EUFOR ALTHEA. Potrivit proiectului de decizie, militarii moldoveni ar urma să participe în componența contingentului din România.

 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE