25.5 C
Chișinău

Scandalos! Cinci instituții de învățământ din raionul Sângerei ar putea fi lichidate, iar copii – transferați în alte școli din luna septembrie | VIDEO

Cinci instituții de învățământ din raionul Sângerei ar putea fi lichidate, iar copii – transferați în alte școli din luna septembrie. Cel puțin asta arată proiectul de pe ordinea de zi a ședinței extraordinare din 28 iunie a Consiliului raional. Dacă documentul va fi adoptat, se va pune lacăt la ușile a trei gimnazii, fiind vorba de cele din satul Petrovca, comuna Copăceni, gimnaziul Țîplești din comuna Alexăndreni, dar și cel din Cozești, comuna Grigorăuca. Închisă va fi și școala primară-grădiniță Bobletici din comuna Coșcădeni, dar și Școala primară-grădiniță Bobletici din comuna Cotiujenii Mici.

Contactată de Canal 5, șeful interimar al Direcției Educație, Maria Parnov care este și raportor al proiectului ne-a declarat că motivul de sistare a activității școlilor ar fi numărul mic de copiii.

MARIA PARNOV, șeful interimar al Direcției Educație, Sângerei: „Deci da, numărul mic de elevi care este în descreștere în instituții, deci, practic, în majoritatea persistă treapta primară instruirea simultană, în următorii ani, deci, practic, noi acum în unele instituții nominalizate deja una din clase”.

Am încercat să contactăm și instituțiile respective pentru a afla dacă sunt de acord cu proiectul propus, însă nimeni din responsabili nu ne-au răspuns la apeluri. Pe lângă gimnazii, Ministerul închide colegii, școli profesionale și universități. Un proiect al Ministerului Educației, care urmează să fie supus consultărilor publice, prevede reorganizarea mai multor instituții de învățământ tehnic și fuzionarea lor cu unele colegii din țară. Este vorba de șase școli profesionale și două colegii.

Până la absolvire, elevii își vor face studiile în sediile existente, iar profesorii care rămân fără loc de muncă vor primi indemnizații.

Totodată, de la începutul anului trecut, Ministerul Educației a reorganizat câteva instituții de învățământ superior, chiar dacă reforma a stârnit nemulțumiri și proteste în rândul rectorilor. un alt proiect al Ministerului prevede trecerea copiilor din gimnazii cu un număr mai mic de 50 de copii la cele 35 de școli modele pe care vrea să le creeze. Pentru a-i duce în instituții mai mari, părinții copiilor ar urma să primească câte o mie de lei pe lună.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE