25.5 C
Chișinău

Mai multe organizații acuză Ministerul Culturii de ”favoritism” și conflict de interese la desfășurarea unui concurs de finanțare cu 14 milioane de lei din buget | VIDEO

Mai multe organizații din Coaliția Sectorului Cultural Independent acuză Ministerul Culturii de ”favoritism” și conflict de interese la desfășurarea concursului de finanțare cu 14 milioane de lei din bugetul de stat. Suma, care este aproape dublă față de cea de anul trecut, a fost alocată pentru implementarea a 84 de proiecte culturale ale organizațiilor necomercial.

Pe 25 iunie, Coaliția Sectorului Cultural Independent a publicat o notă de poziție în care a precizat că desfășurarea concursului pentru finanțarea unor proiecte s-a făcut cu ”abateri de la regulament și nereguli de ordin procedural”.

Artiștii independenți au depistat că printre asociațiile care vor primi bani de la stat sunt și cele ale unor conducători de instituții din subordinea Ministerului Culturii, precum muzee sau teatre. Prin urmare, Ministerul va acorda 235.000 de lei Comitetului național ICOM, asociație administrată de directoarea Muzeului de istorie a orașului Chișinău, și 210.000 de lei – Fundației culturale ”J.S. Bach”, administrate de directoarea adjunctă a Sălii cu Orgă.

„Considerăm că proiectele acestor asociații nu reprezintă societatea civilă, așa cum prevede chiar punctul (1) al Regulamentului. Toate organizațiile menționate mai sus sunt de fapt asociate unor instituții publice ceea ce trezește bănuieli rezonabile de favoritism și conflict de interese”, precizează organizațiile culturale independente.

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a răspuns pentru Radio Europa Liberă că observațiile organizațiilor sunt ”subiective” și ”stupide”.

Ministrul Culturii a mai declarat pentru Europa Liberă că instituția a respectat procedura legală privind conflictul de interese în momentul examinării proiectelor, iar în situațiile în care au existat posibile conflicte de interese, membrii juriului s-au abținut de la jurizare. CSCI a mai atras atenția că printre câștigătorii anunțați de minister se numără și organizația condusă de Nata Albot, care ai fi fina de cununie a lui Prodan.

Astfel, trei ediții ale festivalului ”Ia Mania”, vor fi finanțate cu aproape 700 de miii de lei în perioada 2024-2026.

În replică, pentru Europa Liberă, Prodan a declarat că nu este rudă directă cu Nata Albot. Organizațiile culturale independente cred, de asemenea, că Ministerul a încălcat regulamentul pentru că va finanța unele proiecte ale asociațiilor obștești fondate de firme.

„Aceste asociații nu reprezintă societatea civilă, ele sunt produse adiacente ale unor entități comerciale și au rolul de a îmbunătăți imaginea companiilor” pe bani publici.”, spune CSCI.

Nici în aceste cazuri ministerul Sergiu Prodan nu vede nereguli. El a spus că legislația nu interzice nimănui să înființeze un ONG, nici măcar firmelor. Prodan a mai precizat pentru Europa Liberă că ”oficial, la Minister nu au parvenit plângeri cu privire la modul în care s-a desfășurat concursul, iar unii participanți au depus contestații fiind nemulțumiți de punctajul primit.”

Printre alte nereguli identificate de CSCI se mai numără asociații înregistrate cu doar câteva săptămâni înainte de concurs sau cele care percep taxe de intrare la evenimentele finanțate de stat. Între timp, potrivit Ziarului de Gardă, proiectele altor organizații culturale neguvernamentale au fost refuzate de către Ministerul Culturii fără vreo explicație. Acestea sunt Asociația pentru Motivație și

Dezvoltare Comunitară și Asociația Obștească ”Dor de Viitor”, care a depus un proiect pentru organizarea evenimentului dedicat celei de-a 85-a aniversări de la nașterea scriitorului Dumitru Matcovschi și nu a fost acceptat de Minister.

Coaliția Sectorului Cultural Independent a cerut ministerului să infirme prin probe toate suspiciunile de conflicte de interese și să anuleze rezultatele concursului în cazul proiectelor ”neeligibile”. Sergiu Prodan a spus că ministerul va veni în scut timp cu un comunicat în care va demonstra că acuzațiile CSCI ar fi ”nefondate”.

Totodată, amintim că în 2021 Nata Albot s-a retras de pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Asta după ce, fostul șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc a anunțat atunci că pe locul opt în listele de partid este un candidat la funcția de deputat care, în 2016, a fost prins pe Aeroportul Internațional Chișinău cu droguri. După aceasta, Albot a declarat că substanța se găsea într-un pachet de țigări luat întâmplător de la un eveniment din capitală.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE