28.9 C
Chișinău

Localnicii din satul Cosăuți, nemulțumiți de modificarea proiectului de construcție a unui pod peste râul Nistru: O parte din acesta ar urma să treacă prin sat | VIDEO

Revoltă în satul Cosăuți, din cauza construcției podului peste râul Nistru, ce va uni localitatea cu orașul Yampol, Ucraina. Nemulțumirile au apărut în urma modificării proiectului, ceea ce înseamnă că o parte a construcției va trece peste sat, nu prin pădure, cum era inițial. Cei mai indignați sunt oamenii ale căror case se vor pomeni chiar sub pod. Aceștia se tem că viața lor nu va mai fi la fel după ce va apărea zgomotul traficului, dar și pericolele ce vin odată cu înălțarea unei astfel de construcții.

ANDREI PRODAN, primarul comunei Cosăuți, raionul Soroca: „Acesta este proiectul nou, proiectul vechi așa era, ieșea în margine la pădure până la centură, acum proiectul nou la jumate de sat merge deasupra caselor unde sunt izvoare. Tragem atenția, aici e râpa de la bătrâni, aici trebuie să fie încă un pod deasupra râpei și râpa e mărișoară undeva peste 500 de metri dacă nu la 800 de metri alt podișor adăugător suplimentar în plus care merge, iaca vedem cât traseu, tot un pic de kilometraj e în plus care nu trebuie să fie”.

Potrivit edilului, motivul pentru care responsabilii s-au răzgândit ar fi că, terenul din pădure, ce urma să fie traversat inițial de pod, prezintă pericol din cauza alunecărilor.

ANDREI PRODAN, primarul comunei Cosăuți, raionul Soroca: „Au motivat că în acest deal sunt curenți de aer, eu au făcut geodezia la sol și au spus că este pământ moale care e lutos și poate să fie alunecări de teren, eu cred că asta nu este un motiv, lumea trec sub oceane, mări, dar aici deasupra de la dealul cela încolo e totul drept, aici trebuie de făcut un tunel și eu cred că se poate de închis întrebarea”.

Deși până la finalizarea construcției mai este, oamenii din zonă deja și-au pierdut liniștea.

„De la pod cum este plănuit podul păi nici 100 de metri nu-i până la casa mea de exemplu și în rândul cela e doar lume, păi cum o să trăim noi dacă mașinile de mare tonaj o să treacă pe acolo, cum o să trăim noi? Și murdărie, și cutremurătura aceia, păi cum o să fie? Noi nu suntem împotrivă ca să nu-l facă, lasă să-l facă dar acolo unde l-au pornit deodată, fântânile și așa seacă în Cosăuți și vai de capul nostru încă și cu podul acesta vor să ne închidă tot să nu mai avem aer deloc”.

„De ce trebuie să ne închidă nouă accesul să nu putem pleca la un teren agricol, la un pom, chiar o vacă să o duci nu o să o putem duce că se face pod, podul s-a pornit pe aici, pe aici lasă să meargă”.

„S-a auzit multă gălăgie, noi chiar nu putem dormi seara, dar în al doi-lea rând dacă o să meargă deasupra satului nostru chiar deasupra casei la doamnă o să fie imposibil de odihnit noaptea pentru copii și chiar pentru noi maturi, aerul va fi poluat, chiar și casele bătrânești, chiar și eu trăiesc în casa mamei construită de mulți ani de crapă una alta, dar acum de la toată gălăgia asta încă mai mare crăpături vor fi”.

Localnicii spun că vor protesta dacă proiectul nu va reveni la faza sa inițială.

„Nu o să permitem, o să instalăm corturi când o să vină să înceapă lucrările, o să ieșim jumătate de sat sau tot satul și o să stăm aici, nici într-un caz nu o să înceapă lucrările, o să aducem aici copiii mici, bătrâni, să schimbe proiectul înapoi cum a fost așa să-l facă că acolo sunt terenuri agricole, fântâni, nici într-un caz nu o să pornească mizeria și bătaia asta de joc”.

Contactat de Canal 5 pentru a comenta cele spuse de către primar, dar și de localnici, directorul adjunct al Administrației de Stat a Drumurilor, Sergiu Gălușca a declarat că itinerarul de traversare a drumului avea mai multe deficiențe, iar atunci când s-au făcut testările geologice s-a stabilit că terenul pe care urmau a fi înălțate coloanele era instabil.

Întrebat de noi cum de lacunele nu au fost depistate la începutul lucrărilor, în 2021, atunci când acestea au demarat, responsabilul de la drumuri a declarat că în acea perioadă, de fapt, se făceau doar testări.

SERGIU GĂLUȘCA, directorul adjunct al Administrației de Stat a Drumurilor: „Primul proiect nu a fost executat, toate lucrările care s-au făcut sunt prospecțiuni. Prospecțiunile se fac la etapa incipientă unde s-a stabilit aceste momente, inițial s-a executat geologia prin furare care este o anumită adâncime care se poate de făcut, având în vedere că e necesar de tăiat tot rambleul cela s-a purces la identificarea soluțiilor adiționale pentru prospecțiuni”.

În ceea ce privește amenințarea localnicilor cu protestul, acesta nu pare un motiv pentru a face modificări în proiect, Sergiu Gălușca declarând că va încerca să-i convingă pe săteni de importanța construirii podului, inclusiv pentru raionul Soroca. Construcția ce ar urma să fie ridicată din bani ucraineni va avea o lungime de peste 1400 de metri, două benzi de circulație și două trotuare pietonale pe ambele părți.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE