Magistratul Alexei Paniș a venit cu o reacție, după ce judecătorul Ion Chirtoacă, candidat pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, nu a promovat evaluarea repetată. Într-o postare pe Facebook, acesta susține că potrivit hotarârii Comisiei de Evaluare, motivul pentru care lon Chirtoacã a fost sancționat cu descalificarea se referă la calitatea explicațiilor parinților acestuia privind circumstanțele în care au obținut venituri din munca prestată „neoficial” în străinătate în perioada anilor 2012-2015.
„Analiza minuțioasă a comisiei de evaluare, care a durat pe parcursul a 9 luni, s-a referit la un venit „neoficial” de 7200 EUR/an realizat de părinții candidatului lon Chirtoacă în Italia pe care I-au transferat în contul acestuia, în perioada în care nu deținea calitatea de judecător… Cât oare a costat prestația comisiei de evaluare pentru a analiza asemenea dubii serioase și de a sancționa pe cei ramași în țară pentru munca la negru a diasporei? Sancțiunea Comisiei de Evaluare în cazul lui Chirtoacă, pare a fi mai mult o lecție de disciplină fiscală pentru cei ce lucrează la „negru” în străinătate, decât o curățenie a justiției naționale. Dar și mai evident, pare a fi o lecție pentru cei neascultători…justiția merge bine…chiar rapid…doar că la vale… Păcat ce cei care reformează nu se gândesc că în viitorul apropiat au șanse mari să aibă parte de ,,justiția lor”. Ioane, de câte ori te gândești la soluția asta să îți amintești că cineva a schimbat numele tatălui în PIGD – Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor ca să nu apară sentința de condamnare pe portalul instanțelor de judecată și te evaluează fără probleme, asta trebuie să poți…Sănătate familiei tale și fii mândru de ei”, a conchis Paniș.
Menționăm că Alexei Paniș este unul dintre judecătorii cu mandatele expirate, care nu au fost prelungite până la atingerea limitei de vârstă, la refuzul Maiei Sandu, care a declarat că se îndoiește de integrarea acestora. Paniș spune ca în situația sa, decizia șefului statului are la bază informații false.
În acest caz a încercat să se lămurească procurorul anticorupție Victoria Furtună, dar după ce a pornit ancheta, SIS-ul a declarat-o „amenințare pentru securitatea națională”.
Totodată, amintim că magistratul Ion Chirtoacă, părinții căruia au fost audiați de Comisia Pre-Vetting, nu a trecut evaluarea repetată pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică. Chirtoacă a spus că va contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție. Audierea părinților săi a stârnind dezbateri aprinse în societate. Juristul Nicolae Eșanu a spus că are „un sentiment de furie neputincioasă așa numitul „pre-vetting”. Iar directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene Iulian Groza a declarat că regretă că „nu s-au asigurat condiții corespunzătoare pentru audierea persoanelor în așa fel încât să fie excluse orice riscuri posibile care să aducă atingere vieții private și imaginii întregului exercițiu”. În replică, reprezentanții Comisiei au spus că însuși judecătorul a cerut audierea părinților lui.