28.2 C
Chișinău

Veaceslav Ioniță: Valoarea totală a proprietății tuturor cetățenilor noștri este de 50 de miliarde de dolari. Un orășel mititeluț, păcătos de undeva din Europa costă mai mult | VIDEO

Moldova rămâne cea mai săracă țară din Europa, iar valoarea totală a proprietății tuturor cetățenilor noștri este mai mică decât valoarea totală a proprietății locuitorilor celui mai mic oraș european. Declarația a fost făcută de expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul unei emisiuni pe canalul YouTube al lui Dorin Galben.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în economie: „Am calculat cât avem noi toți moldovenii împreună. Pentru prima oară am trecut de 50 de miliarde de dolari. Imaginați-vă că la 3 milioane și jumătate de oameni, pentru că sunt incluși și cei plecați peste hotare, au aici case, pământuri, toată avuția e de 50 de miliarde de dolari. Asta e nimic, un orășel mititeluț, păcătos de undeva din Europa costă mai mult”.

În acest context, Ioniță a spus că, deși remunerarea medie a muncii a crescut ușor față de anii precedenți, aceasta nu acoperă necesitățile cetățenilor. În același timp, multe persoane primesc salarii sub medie.

De asemenea, expertul a remarcat o diferență semnificativă între numărul moldovenilor săraci și cei bogați. În opinia sa, în categoria celor bogați intră persoane care au un venit lunar de cel puțin 10 mii de euro.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în economie: „60% din oameni sunt săraci, 25% se cred clasa medie de jos. Un 15% sunt clasa medie, 3% bogați și 2% foarte bogați”.

Veaceslav Ioniță a declarat că unul dintre indicatorii importanți ai nivelului de trai este reprezentat de cheltuielile pentru alimentație. Referindu-se la datele statistice din studiile sociologice, expertul a spus că persoanele cu venituri medii – de la 12 până la 15 mii de lei pe lună – cheltuiesc mai mult de 15% din venitul lor lunar pentru alimente.

Principalul motiv pentru această situație din economie, a spus expertul Ioniță, este incompetența conducerii țării.

„Atunci când autoritățile sunt slabe, atunci țara devine mai săracă”, a subliniat Veaceslav Ioniță.

Canal 5 i-a cerut purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, să comenteze concluziile expertului economic, dar la momentul editării știrii nu am primit un răspuns.

Potrivit sondajelor, fiecare al șaselea moldovean care locuiește permanent în țară intenționează să plece la muncă în străinătate în următoarele luni. În același timp, după cum reiese din rezultatele sondajelor sociologice, moldovenii trebuie să câștige cel puțin 16.300 de lei pe lună pentru o viață bună, iar dacă ar primi un salariu lunar de 17.500 de lei, nu ar pleca peste hotare ca să câștige bani.

Anterior, Veaceslav Ioniță a menționat că Moldova are cel mai mic salariu minim din Europa – 205 euro. Pentru comparație, această sumă este de 399 euro în Bulgaria, 606 euro în România și 1.987 euro în Germania.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE