26.2 C
Chișinău

Unele pagini web, site-uri sau canale de Telegram ar putea fi blocate de către SIS și MAI. Care ar fi motivul | VIDEO

Paginile web, site-urile sau canalele de Telegram sau orice altă aplicație care vor fi utilizate pentru distribuirea informațiilor cu caracter infracțional sau pentru pregătirea comiterii infracțiunilor, vor fi blocate de către SIS și MAI. Asta prevede un proiect de modificare a legii privind prevenirea și combaterea criminalității informatice, elaborat de Ministerul de Interne, care urmează să fie discutat la următoarea ședință de Guvern.

Potrivit documentului, va fi sistat accesul la site-uri și canale dacă se va stabili că prin intermediul acestora infractorii vor determina potențialele victime să ofere anumite date cu scopul de a obține un beneficiu material, vor fi distribuite și difuzate, folosite și păstrate imagini sau alte reprezentări ale unui sau mai mulți copii implicați în activități sexuale explicite, reale sau simulate sau conversații online care propagă pedofilia.

De asemenea, vor fi închise site-uri prin intermediul cărora vor fi răspândite programe malițioase ce vor fi utilizate la comiterea infracțiunilor, în special a celor informatice și din domeniul comunicațiilor electronice sau dacă prin intermediul canalelor de socializare vor fi comercializate și promovate substanțele interzise.

În document se mai spune că sistarea accesului către o pagină web poate fi dispus în decurs de o lună, cu posibilitatea prelungirii acestuia, nu mai mult de 90 de zile. Proiectul de lege urmărește scopul de a reglementa și ajusta procedura de sistare a accesului la conținutul web cu caracter infracțional și a procedurii de dispunere a conservării datelor informatice, prevăzută în Convenția privind criminalitatea informatică. Proiectul a fost supus consultărilor publice și urmeză să fie avizat de Guvern.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE