26.2 C
Chișinău

Transparency International: Primăria capitalei și unele dintre subdiviziunile sale au comis multiple nereguli. Ce spune raportul | VIDEO

Primăria capitalei și unele dintre subdiviziunile sale au comis multiple nereguli în asigurarea accesului la informațiile despre achiziții publice. Acest lucru se menționează în raportul Transparency International Moldova pentru perioada 2023-2024.

IANINA SPINEI, expert Transparency International Moldova: „În perioada monitorizată autoritățile contractante nu au respectat în tocmai prevederile privind accesul la informație. Unele solicitări la informație au fost în general ignorate, altele în răspunsurile primite am avut o tratare foarte superficială și evazivă iar răsăunsurile au fost expediate cu mult timp după expirarea termenilor stabilite după lege. Totodată li informațiii de pe paginile web ale intreprinderilor municipale monitorizate lasp mult de dorit. Itrucât informațiile publicate pe ele sunt de regulă sumare. Nu găsim date despre buget, atribuţiile membrilor grupului de lucru pentru achiziţii, informaţiile despre achiziţiile de valoare mică sau rapoartele despre monitorizarea contractelor de achiziţii. De regulă aceste date nu sunt plasate pe paginile web”.

Experții atrag atenția, de asemenea, asupra structurării slabe a site-ului web al primăriei, a informațiilor incomplete și învechite și uneori dublate, ceea ce poate crea confuzie în timpul căutării și selectării datelor. Transparency International Moldova raportează, de asemenea, despre încălcările identificate comise direct în timpul procedurii de achiziții publice.

MARIANA CALUGHIN, expert Transparency International Moldova: „Nu întotdeauna autoritățile contractante au păstrat corectitudinea în perioada de clarificări atunci când au această obligație de fapt să răspundă de anumite termine prescrise de lege la întrebările de eventuale operatori economici ofertanți. Sunt unele răspunsuri deci formale iar unele sunt chiar depreciative și ar putea să fie catalogate ca umilitoare. Nu se fac referințe clare, concrete de exemplu la motivul anulării procedurilor de achiziții dacă e vorbă de achiziție repetată. Au existat cazuri de anulare nefondată a procedurilor cu indicare motivelor formale ceea cea a fost remarcat și de Agenția pentru soluționarea contestațiilor”.

Transparency International Moldova consideră că primăria capitalei are probleme sistemice cu achizițiile publice. Pentru eliminarea acestora sunt propuse o serie de recomandări.

Printre acestea se numără auditul intern al achizițiilor publice, transparența în implementarea acestora, precum și respectarea angajamentelor ce se prevăd în Planul Anticorupție pentru anii 2022-2025.

Postul nostru de televiziune a contactat conducerea capitalei pentru un comentariu în privința la constatărilor Transparency International Moldova. Viceprimarul municipiului Chișinău, Irina Gutnic, a respins acuzațiile.

IRINA GUTNIC, viceprimar al municipiului Chișinău: „Cei care au elaborat aceste rapoarte urmau să acceseze aceste informații de pe paginile oficiale de pe paginile deschise care sunt disponibile în cadrul primăriei municipuilui Chiținău și să facă o analiză amplă deoarece toată informația este prezentată. Ei au optat să meargă pe calea solicitării de informație. Informația a fost prezentată. Probabil nu în măsura care au așteptato. Noi am limitat la prezentarea informației care te derecționează la link-urile de pe paginile web deoarece și noi și așa avem deficit de cadre. Orice persoană care posedă cunoștințe minime în achiziții publice poate accesa tre sau patru portaluri informaționale. Este vorba de pagina web a primărie, platforma guvernamentală m tender, pagina web a Agenției achiziții publice și ușor se poate de analizat o procedură de achiziție inclusiv desfășurată și de către primăria municipiul Chișinău sau entitățile subordonate acesteia și primi un răspuns despre toate etapele, toate procesele unei proceduri de achiziție, cap coadă”.

Irina Gutnic a subliniat că primăria Chișinău folosește toate instrumentele pentru a fi deschisă față de cetățeni.

Potrivit reprezentanților Transparency International Moldova, proiectul, care a monitorizat procedurile de achiziții publice, are drept scop sporirea transparenței și corectitudinea achiziților publice.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE