28.2 C
Chișinău

Starea avariată a Casei de Cultură, obligă colectivul artistic din satul Mereșeni să evite repetițiile în clădire. Director: „Primarii tot promit, dar nimic nu se face. Speranță nici una nu-i” | VIDEO

Satul Mereșeni din raionul Hîncești se mândrește cu o Casă de Cultură enormă, construită acum 35 de ani cu două etaje și extrem de spațioasă. Edificiul nu poate găzdui însă concerte și tot felul de festivități pentru că cea mai mare parte a sa este în stare avariată. Din această cauză, colectivul artistic din sat face repetițiile într-o sală mică. Potrivit primarului, spațiile utilizabile din această clădire, dar și altele, se reduce la numărul de oameni, destul de mic după migrarea masivă.

ANDREI BURUIANĂ, primarul satului Mereșeni, raionul Hîncești: „Merge vorba de o Casă de Cultură foarte mare, o Casă de Cultură făcută pe timpul sovietic și acolo e cu două etaje, cu o sală așa destul de serioasă. Cu scenă, cu cortine, e foarte mare sala. Plus, sunt o sumedenie de încăperi adiacente, este și un teatru de vară. Este o construcție destul de… socot, așa, la soviste. Însă din păcate, iarăși, revin, din cauza exodului de populație s-a sărăcit foarte mult la capitolul populație toate satele și se folosește doar atât cât este necesar. Restul, așa, tencuiala tencuiala a început să cadă, acoperișul a început să… apa pătrunde, zăpada și totul se distruge”.

Primarul mai spune că în ultimii trei ani, Casa de Cultură a fost cât de cât reparată cosmetic cu susținerea financiară a unui om de afaceri, însă acest lucru nu este destul, clădirea necesitând o reparație capitală. Sala mare a Casei de Cultură reprezintă un pericol la propriu, chiar de la intrare.

Cu o capacitate de 450 de locuri, scena, acoperișul și pereții pe alocuri sunt avariați. Scaunele pline de rugină, iar pe podea pășești cu frica ca nu cumva să rămâi cu piciorul prins în găuri. De pe scenă cerul se vede cu ochiul liber, așa cum o parte din acoperiș, practic lipsește. Nimic nu mai amintește de vremurile când sala aduna întreg satul venit acolo săși petreacă timpul frumos după o zi de muncă.

În condiții precare, așa își desfășoară activitatea un colectiv de dansuri și cântece populare din sat. Într-o sală mică, acolo unde sunt adăpostite instrumentele și toate cele necesare pentru artiști. Iar după ușă, sala mare e ca după război, ne-a povestit directoarea Casei de Cultură, Ana Casmalî.

ANA CASMALÎ, directoarea Casei de Cultură: „Repetițiile pe care le facem, le facem cu colectivul de amatori din 15 persoane. Le facem tot aici în interior, în sala curentă. Decorația o găsim corespunzătoare. Facem concerte cu toate că nu se încălzește în primul rând, e frig. Avem o turnă care ne suflă la lumină, dar totuși e frig, cum n-ar fi”.

Ana Casmalî cu regret ne-a spus că de o renovare a clădirii este nevoie mai mult ca niciodată. Iar primarii care s-au succedat unul pe altul timp de 21 de ani așa și nu au dus la capăt proiectele pe care le puneau la cale.

ANA CASMALÎ, directoarea Casei de Cultură: „Primarii care au fost tot promit, promit, dar nimic nu se face. Sincer vă spun. Deodată era la Consiliului Raional, undeva al treilea proiect pe listă, dar de acum a rămas al zecelea sau al 11lea. Se prevede, dar nu se prevede.
– Speranțe?
– Speranță nici una nu-i”.

Întreg acoperișul Casei de Cultură este reparat pe bucăți, iar în sala mare și cele adiacente plouă la propriu, mai spune directoarea.

ANA CASMALÎ, directoarea Casei de Cultură: „Acoperișul a fost de câteva ori, schimbat, bătut din nou, în cealaltă parte nu a fost niciodată, acea parte nu aparține casei de cultură, dar este a scenei, dar în orice caz, vă imaginați ce-i. Afară s-o terminat ploaia, dar acolo încă continuă să ploaie. Sala e mare, frumoasă, dar ce folos că nu e reparată”.

Primarul, Andrei Buruiană spune că ar încerca să inițieze un proiect de finanțare de la parteneri externi, însă este nevoie de o sumă exagerată, deoarece edificiul ar avea nevoie de o construcție de la zero și se teme că ar putea fi refuzat sau să nu fie dus până la capăt.

ANDREI BURUIANĂ, primarul satului Mereșeni, raionul Hîncești: „Dacă de restabilit Casa de Cultură, acolo merge vorba de sume exorbitante, nici nu îndrăznesc să mă gândesc că au să fie acceptate așa sume. Câte ceva da, acolo de mai dres acoperișul, de mai dres încă se mai poate de încercat, dar vă spun, acolo merge vorba de metraj foarte mare, sunt construcții destul de costisitoare și dacă să iei toate lucrările în total se adună o sumă, nu știu… posibil că ar fi mai rezonabil să o construiești din nou”.

Primarul satului Mereșeni a aplicat și pentru finanțarea unui proiect de extindere a rețelei de aprovizionare cu apă, în cadrul proiectului Satul European ediția 2024, însă până în prezent nu a primit niciun răspuns. Satul nu dispune nici de o rețea de canalizare, iar fiecare gospodar se descurcă așa cum poate cu apele pluviale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE