Magistratul Ion Chirtoacă, părinții căruia au fost audiați de Comisia Pre-Vetting, nu a trecut evaluarea repetată pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit Comisiei Pre-Vetting, acesta nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică. Decizia a fost transmisă candidatului și CSM, instituția responsabilă de organizarea concursului.
Canal 5 la contactat pe Ion Chirtoacă pentru o reacție, dar magistratul ne-a spus că nu poate sta de vorbă cu noi, fiind la ore, și a promis să revină cu un telefon pe parcursul zilei, lucru ce nu s-a întâmplat.
Pentru Unimedia însă, el a declarat că va contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție, unde speră că vor fi elucidate mai multe aspecte, inclusiv cele legate de secretomania membrilor secretariatului comisiei, cât și multe altele.
În data de 14 martie, părinții judecătorului Ion Chirtoacă au fost audiați de Comisia Pre-Vetting, care a avut întrebări legate de un cont bancar ce nu a fost declarat. Membrii comisiei au cerut claritate și în cazul unor transferuri de bani făcute de către părinții lui Ion Chirtoacă, dar și cu privire la procurarea unui apartament.
Părinții candidatului au fost întrebați, în mare parte, despre veniturile obținute în Italia, acolo unde muncesc de mai mulți ani. Totodată, reprezentanții Comisiei i-au spus tatălui lui Chirtoacă că apropiații acestuia au raportat că soția lui lucra sâmbăta și duminica în Italia pentru un venit neoficial de 450 euro pe luna și că el lucra 20 de ore pe săptămână și primea suplimentar un venit neoficial de 600 euro pe lună.
„Perioadele acestea au avut loc până mi-am făcut contract de muncă, în 2014. Nu numai eu eram așa, sunt mii și sute de oameni care lucrează în forma asta și nu că oamenii nu ar vrea să fie în regulă, dar nu-și permit financiar. Nu sunt toți bogați, oameni buni. Și cei săraci au dreptul la viață și la îngrijire, la o cană de apă și mănâncă el, mănânc și eu. Imaginațivă că suntem vecini și sunați diseară și spuneți veniți numaidecât la mine, aveți acasă un bunel și rugați să-i dea o cană cu apă, matale cu ceva mulțumești, nu dai în cap, dar deschizi ușa. Asta e sensul vieții – integrarea”.
Audierea părinților lui Ion Chirtoacă de către Comisia Pre-Vetting a stârnind dezbateri aprinse în societate. Juristul Nicolae Eșanu a spus că are „un sentiment de furie neputincioasă așa numitul „pre-vetting”.
Iar directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene Iulian Groza a declarat că regretă că „nu s-au asigurat condiții corespunzătoare pentru audierea persoanelor în așa fel încât să fie excluse orice riscuri posibile care să aducă atingere vieții private și imaginii întregului exercițiu”.
În replică, reprezentanții Comisiei au spus că însuși judecătorul a cerut audierea părinților lui.
Amintim că, Parlamentul a adoptat, la sfârșitul lunii iulie, 2023, proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Filtrul de integritate etică și financiară va fi trecut de circa 140 de judecători și circa 220 de procurori din funcții-cheie.
Evaluarea externă va ținti, inclusiv, candidații la eventualele funcții vacante, care vor câștiga concursurile până în 2025. În prezent, Comisia desfășoară evaluarea repetată a cinci candidați pentru fotolii în CSM.