26.2 C
Chișinău

În Moldova, în 2022 s-a înregistrat practic cea mai mare mortalitate în urma accidentelor rutiere. Avocatul Poporului: Principalul motiv – calitatea proastă a drumurilor | VIDEO

Republica Moldova a înregistrat, în anul 2022, un număr record de accidente rutiere soldate cu decese. Precizările au fost făcute de avocatul poporului, Ceslav Panico, în raportul „Dreptul la viață, sănătate, siguranță și securitate în traficul rutier”.

Potrivit lui Panico, în perioada vizată, țara noastră a înregistrat aproape cea mai înaltă mortalitate în urma accidentelor rutiere din Europa – 83 de decese la un milion de oameni.

Printre țările membre UE, mai multe decese în rezultatul accidentelor rutiere s-au înregistrat doar în România. Unul din motivele invocate de Ceslav Panico este calitatea proastă a drumurilor din țara noastră, care este sub nivelul celor din statele europene. Ombudsmanul mai subliniiază că, în 2024, țara noastră ocupă ultimul loc printre țările europene, în ceea ce privește calitatea drumurilor, acumulând un punctaj de doar 2,6.

La polul opus, cel mai bun rezultat l-a obținut Olanda – 6,4 puncte. Avocatul poporului a indicat, în aceste condiții, asupra lipsei unei Strategii actualizate pentru Siguranță Rutieră, întrucât cea elaborată pentru anii 2011 – 2020 este depășită.

Totodată, ombudsmanul a atras atenția asupra numărului tot mai mare de șoferi care urcă la volan sub influența alcoolului.

Astfel, în anul 2020 au fost depistați1411 conducătorii auto cu un grad minim de ebrietate, pasibili de răspundere contravențională. În anul 2021 – la fel, peste 1400, pe când un an mai târziu, în 2022, numărul șoferilor care au urcat beți la volan a crescut considerabil până la aproape 1800.

Avocatul poporului a mai atras atenția la sectoarele periculoase ale infrastructurii rutiere. Dacă în 2015 aproape 40% dintre drumurile publice erau evaluate ca fiind „excelente” și „bune”, către anul 2020 au rămas doar 30 la sută. Totodată, a crescut ponderea traseelor „rele” și „foarte rele” de la 25,5% până la aproape 47 la sută din totalul drumurilor.

Circa 70% din numărul total de accidente rutiere au loc pe infrastructura rutieră din localități. Peste 50% din aceste accidente au avut loc loc în interiorul zonelor urbane, care au provocat decesul a 30 persoane, iar peste 20 la sută din totalul accidentelor rutiere care au avut loc în sate, au provocat decesul a 56 persoane.

Am solicitat de la poliție mai multe date statistice cu privire la accidentele rutiere produse în anul 2022 și un comentariu pe marginea raportului prezentat de avocatul poporului, însă până la momentul difuzării materialului nu am primit niciun răspuns.

De asemenea, am vrut să obținem un comentariu și de la serviciul de presă a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, de unde am ținut să aflăm care este starea drumurilor în țară în anul 2024, câți kilometri de drum vor intra în reparații și de ce sumă de bani va fii nevoie pentru asta, dar nimeni nu ne-a răspuns la telefon și mesaje. La apeluri nu ne-a răspuns nici ministrul Andrei Spînu.

Precizăm că, la 18 iunie, prim-ministrul Republicii Mollldova, Dorin Recean a examinat un raport privind securitatea la trafiic și conceptul Programului Național de Siguranță Rutieră. Premierul a menționat atunci că Moldova a făcut progrese în ultimii ani în ceea ce privește siguranța traficului rutier.

Recean a mai spus că este necesar să fie elaborat un document care să definească și să planifice politica de siguranță rutieră a statului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE