28.2 C
Chișinău

„E tot mai rău. Salariile sunt mici, oamenii pleacă”. Ce spun locuitorii din Chișinău despre perspectivele și schimbările care s-au produs de la semnarea cererii pentru aderare la UE | VIDEO

Canal 5 a discutat cu locuitorii din Chișinău despre perspectivele și schimbările care s-au produs de la semnarea cererii pentru aderare. Pe cei cu care am discutat i-am întrebat dacă au simțit schimbări reale în această perioadă, dacă bunăstarea lor s-a îmbunătărți, dacă sunt mulțumiți de salariile pe care le au, dar și de prețurile la produse și utilități care, de multe ori sunt mai mari decât cele europene. De asemenea, moldovenii s-au dat cu părere și despre procesul de negocieri și dacă Moldova va putea să-și apere interesele naționale și să-și păstreze valorile morale și creștine.

„Salariile nu au crescut. Acum fiecare se descurcă cum poate – doar să supraviețuiască. Eu nu știu cine are salarii mai – poate bugetarii? Și, din păcate care au vrut să lucreze, nu pot lucra aici, pleacă toți”.

„Eu am lucrat 40 de ani la calea ferată și am o pensie de trei mii de lei. Oare asta e normal?”.

„E tot mai rău. De ce? Pentru că nu este de lucru, salariile sunt mici, nu avem premii, și nu doar eu – toții colegii mei, cunoștințele”.

„Unde e totul, eu nu știu. Sandu ar trebui să știe. Ar fi trebuit să dea bani pentru lucruri bune – dar să nu construiască ceea ce construiesc ei – aeroporturi pentru avioane americane, închisoare… La noi nu se construiește ceva pentru oameni”.

„Pentru că fură toți. Un lucru știu – să fure și nimic altceva”.

„Nu cred că trebuie să tindem să aderăm la UE. Legile lucrează împotriva oamenilor, împotriva celor care vor și încearcă să facă ceva”.

„Aderarea Moldovei la Uniunea Europeană necesită, nu că, un fel de concesii, dar un fel de acțiune. Multora nu le place. De exemplu, toată această agendă albastră. Și, probabil, vor cere Moldovei să se certe cu Rusia și mai mult. Ce vor face agricultura și industria Moldovei, care și așa abia-abia se mișcă? Știu pentru că lucrez în industrie. Oricum, sunt pesimist”.

„Automat se va face aderarea la NATO, iar America ne va dicta condițiile. Nu există limba moldovenească, nu mai există naționalitate moldovenească – a anulat-o Sandu. Nu mai sunt moldoveni. Cine suntem noi, oameni fără adăpost, cine suntem?”.

„Chiar dacă și Moldova și Ucraina vor adera, oricum vom rămâne o națiune de sortul doi. Niciodată, n-o să fim egali eu ei”.

„Producătorii noștri nu sunt protejați, din păcate, E mai simplu să importăm, decât să îi ajutăm pe ai noștri. Căci nu se face nimic pentru a dezvolta piața pentru producătorii autohtoni”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE