26.2 C
Chișinău

Ministerul Sănătății evită să spună dacă vor crește sau nu salariile medicilor. Cum a răspuns instituția la apelul sindicatelor | VIDEO

Ministerul Sănătății evită să spună dacă vor crește sau nu salariile medicilor, după ce Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a solicitat o majorare de 30% începând cu 1 iulie curent pentru angajații din domeniul sănătății și cel medical din domeniul asistenței sociale. Într-un răspuns pentru realitatea.md, Ministerul se laudă cu majorările salariale de până acum și spune că o prioritate a autorităților este asigurarea instituțiilor medicale cu personal calificat.

La fel, a fost majorat cu 15% efortul în plus, adică suplimentul pentru munca de noapte.

„În total, peste 48 mii de angajați ai instituțiilor medicale au beneficiat de această creștere salarială. Au fost majorate salariile cu 85% pentru personalul non-medical, pentru medicii legiști și experții judiciari care activează în Centrul de Medicină Legală cu 35% și sporul specific cu 15%. Precizăm că ultima majorare a avut loc la finele anului 2023”, a declarat Ministerul pentru jurnaliștii de la Realitatea, subliniind că, majorarea salariilor rămâne în continuare una din principalele priorități sale.

Am telefonat la serviciul de presă al Ministerului Sănătății pentru a afla dacă totuși instituția va ține cont de solicitarea sindicatelor și va fi majorat salariul angajaților din domeniu, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon.

De asemenea, l-am telefonat și pe președintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Igor Zubcu pentru a afla dacă a primit un răspuns din partea Ministerului Sănătății la solicitarea expediată și ce spun despre răspunsul oferit presei în legătură cu majorările salariale ale medicilor de până acum, însă deocamdată nu am primit un răspuns. Nici Federația Sindicală ”Sănătatea” nu ne-a răspuns la apeluri pentru un comentariu.

Amintim că, în ajunul zilei profesionale a medicilor, reprezentanții sindicatelor au transmis conducerii țării o scrisoare prin care cereau majorarea salariilor doctorilor cu 30%. Sindicaliștii menționează că sistemul medical din țară se confruntă cu multiple provocări, iar deficitul de cadre a ajuns la 2000 de medici și 3000 de asistenți în anul 2023. În opinia liderilor sindicali, volumul mare de muncă și riscurile psihologice îi fac pe doctori să părăsească sistemul, iar unii dintre ei preferă să muncească în România, unde primesc salarii mai mari.

Totodată, datele prezentate recent de către Ministerul Sănătății arată că în 14 raioane ale țării nu lucrează niciun cardiolog. În unele instituții medicale din raioanele țării lipsesc aproximativ între 25% și 30% dintre specialiști, iar circa 20% dintre doctorii moldoveni sunt pensionari. Totodată, medicii de familie din țară au de la 3000 până la 6000 de pacienți, deși în mod normal numărul lor nu ar trebui să depășească 2200.

Amintim că, în octombrie 2023, lefurile angajaților din instituțiile medico-sanitare, finanțate prin Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală, au fost majorate cu 15 la sută. În medie, salariul unui medic a crescut cu aproximativ 2.600 de lei, al unui asistent medical – cu 1.700 de lei și al unei infirmiere – cu 1000 de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE