1.2 C
Chișinău

„La noi nu se investește în viitor, se investește în a arăta”. Deși satul Mereșeni are nevoie de apă și canalizare, primarul nu primește nicidecum confirmare în cadrul proiectului „Satul European” | VIDEO

A aplicat la finanțare în cadrul proiectului Satul European ediția 2024, însă până în prezent nu a primit nicio confirmare dacă va fi sau nu acceptat. Vorbim despre conducerea satului Mereșeni, din raionul Hîncești.

Andrei Buruiană, primarul din partea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, ne-a povestit că a depus actele chiar pe ultima sută de metri, în data de 29 martie, pentru un proiect de extindere a rețelei de aprovizionare cu apă pentru consumatorii finali, care ar asigura întreaga localitate, așa cum satul este conectat la un apeduct doar în proporție de 20 la sută. Au trecut trei luni, iar proiectul încă se află la etapa de inițiere, așa că primarul nu cunoaște nici măcar care ar fi suma acordată pentru a fi implementat.

ANDREI BURUIANĂ, primarul satului Mereșeni, raionul Hîncești: „Am avut mare noroc că avem o sondă cu apă încă de pe timpurile sovietice și am aplicat la acest proiect doar… ne-a fost foarte ușor, pentru că în aceste două luni de zile am aplicat doar la însăși traseul care unește această sondă cu consumatorii.
– Cât ar costat întreg proiectul, prețul care a fost estimat?
– Nu am idee. El urmează a fi estimat de specialiști, pentru că în acest costuri intervine și calitatea produsului din care va fi construit acest apeduct cu contor, fără contor, cu fântână, fără fântână.Poate încă să fie și răspunsul așa, ”vom vedea”, ”vom aștepta”, cred că să mi se spună că nu, nu ați fost acceptat e o probabilitate destul de mare. La robinet avem undeva poate vreo 20 de procente din totalitatea satului Mereșeni, deoarece suntem o comună, pentru că mai este un sat – Sarata Mereșeni, din păcate dumnealor, în genere, nu au nimic, adică, tot rămâne cu fântâna, varianta de la bunei”.

Primarul spune că este pregătit pentru orice răspuns, iar dacă va fi negativ, va încerca să apeleze la autoritățile raionale pentru a duce până la bun sfârșit aprovizionarea întregii localități cu apă, nemaivorbind de o rețea de canalizare, care lipsește în totalitate.

ANDREI BURUIANĂ, primarul satului Mereșeni, raionul Hîncești: „ Dacă vom fi refuzați, din păcate opțiuni nu prea văd cu toate că vom apela și la Consiliul Raional și la Capitală, desigur vom căuta, însă din câte înțeleg eu și din câte se vede din toată activitatea internă, cam nu are nevoie acum nimeni de problemele acestea, pentru că știm foarte bine, suntem în campania electorală și nu știu ce va fi mai departe să vă spun sincer, dar suntem optimiști ca întotdeauna”.

Andrei Buruiană spune că localitatea ar avea nevoie de o dezvoltare și mai bună, însă proiectele pe care ar dori să le inițieze necesită și resurse financiare semnificative și sunt condiționate de anumite prevederi ale programului. Spre exemplu, finanțarea nu poate depăși un milion de lei dacă satul sau orașul are până în 1500 de oameni. Prin urmare, ideile edilului rămân pe hârtie.

ANDREI BURUIANĂ, primarul satului Mereșeni, raionul Hîncești: „Vrem să mai aplicăm la careva proiecte, însă nu știm. Din păcate suntem la Primărie puși să facem proiecte în loc să facem alte activități, ceea ce ține nemijlocit de îndatoririle noastre de primari. Statul ne împinge în brațele unor donatori și mai departe…. Și nu-i asta cel mai trist, cel mai trist e că se fac anumite rezultate datorită acestor proiecte. De exemplu se face o stradă, se face un parc, dar asta sunt niște investiții moarte, sunt niște investiții moarte care nu cheamă acasă. De exemplu nu se face o uzină, nu se investește în ceva pe perspective de viitor, se face pe perspectivă de a te arăta, că iată la noi în sat drumu-i făcut, la noi în sat parcu-i făcut, la noi în sat, la noi în sat. Dar lumea se duce, pentru că vine odată de două ori pe an acasă, la Paște, la Blajini, a făcut un selfie că iată primarul e bravo, o câștigat un proiect, o făcut parcul și se duce mai departe să lucreze în Irlanda sau în Germania, pentru că viitor nu-i și aici e cea mai mare problemă”.

Oamenii din Mereșeni spun că în condițiile actuale, fără un apeduct de calitate și fără o rețea de canalizare se descurcă așa cum pot. Cât ține de visul de a deveni un sar european, sunt prea departe de acesta, spun ei.

„Noi vrem să fie satul, să pretindem cu Europa, dar nu știu cum, părerile, ajutorul cui, de unde, nu știm. (MUSCA) Drumul, iată, uitațivă, acesta e. – Când plouă e mai greu de deplasat? – Da, da e foarte greu. Drumul, canalizare, apă tot ar trebui să avem.
– Trebuie satul de modernizat?
– Da, foarte mult trebuie, să fim ca în Europa.
– Dar vă simțiți acum ca în Europa?
– Nu, nu, nu aș zice”.

„Nu-i, în sat nu-i încă, au să tragă, dar nu știu când. Nu avem, au să facă, este apă, au tras apă tehnică doar. Eu cu apa din fântână, de cea tehnică mă folosesc așa, iată la construcții, la…, dar potabilă, oamenii o folosesc și în casă, dar .. Mai mult de la fântână așa.
– Dapoi cum, trebuie să o lași două zile să se așeze”.

„Canalizație, noi, am făcut singuri. În toată luna o curățim și ne ajunge până la 350 – 400 de lei. – Dar dacă ar fi un sistem de canalizare? – Ei, clar că mai ușor și mai bine, dar acum fiecare om, cum poate, așa face. E foarte greu, e foarte greu, iată și apa ne intră și vrem să facem aceste borduri mai înalte, pentru că apa intră prin case, nu că prin ogrăzi, dar așa, e greu”.

Primarul mai spune că, deocamdată, se află la o etapă de cercetare și a altor probleme din sat, pentru a aplica la proiecte de finanțare și speră că autoritățile centrale nu le va întoarce spatele.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE