26.2 C
Chișinău

EXCLUSIV al Canal 5: O moldoveancă, mamă a trei copii, deținută de mai bine de cinci ani într-un lagăr de prizonieri de război, în Siria: Scrisoarea de ajutor către Maia Sandu a rămas fără răspuns | VIDEO

Cetățeana Republicii Moldova, Valentina Stoianova, de mai bine de cinci ani este deținută, împreună cu cei trei copii ai săi, în Siria, într-un lagăr de prizonieri de război. Fiind originară din Găgăuzia, ea a ajuns în Siria, în 2018, iar în timpul războiului, a încercat să părăsească țara.

Tabăra în care este deținută Valentina se află pe teritoriul controlat de kurzi. Femeia s-a adresat în repetate rânduri autorităţilor moldoveneşti cu rugămintea de a fi ajutați să se întoarcă în patrie.

În luna aprilie, anul trecut, ea i-a transmis o scrisoare președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care însă a rămas fără răspuns. Recent, femeia a mai făcut o încercare.

VALENTINA STOIANOVA, deținută în lagărul pentru prizonieri militari din Siria: „Pentru prima dată m-am adresat în anul 2020. Mai întâi, mama mea a contactat Ministerul Afacerilor Externe. Se pare că au reacționat – ne-au spus că ne vor ajuta. Până la urmă, totul s-a stopat – au fost alegeri, s-a schimbat puterea și nu s-a mai auzit nimic. După aceasta am fost vizitată de o jurnalistă care a venit sămi ia interviu aici, în lagăr. Poate ați auzit de ea? Evdochia Moscvina. Parcă se încerca ceva, dar, dar din nou nu s-a reușit nimic. din nou liniște. O ignorare totală. Am mai trimis e-mailuri și președintelui, și la Ministerul de Externe”.

Solicitați de Canal 5, reprezentanții Ministerului de Externe ne-au spus că vor reveni ulterior cu detalii pe acest caz. Serviciul de presă al administrației prezidențiale nu ne-a răspuns la solicitări, iar consilierul șefului statului, Adrian Balutel, a promis că va reveni mai târziu.

Între timp, Valentina Stoyanova s-a adresaaat presei pentru ajutor. Femeia spune că ea și copiii ei trăiesc în condiții groaznice.

VALENTINA STOIANOVA, deținută în lagărul pentru prizonieri militari din Siria: „Cu fiecare an, situația devine tot mai complicată. Acum nu avem curent electric deja de șase luni. Pe o asemenea căldură de 45 de grade stăm în corturi. Copilul meu este bolnav are febră până la 39 de grade. Aici nu este medicină normală. Singurele medicamente cu care ne tratează sunt paracetamolul și antibioticele. Nu există nicio perspectivă, pentru că aici nu există învățământ. Ei spun că în lagăr sunt criminali deosebit de periculoși. Ce fel de criminali, dacă aici sunt doar femei și copii care au încercat să părăsească teritoriul în timpul războiului?”.

Valentina spune că a apelat și la autoritățile ruse pentru ajutor, întrucât unul dintre copiii săi s-a născut la Moscova, însă, și în acest caz situația rămâne neclară. Totuși, femeia nu-și pierde speranța.

VALENTINA STOIANOVA, deținută în lagărul pentru prizonieri militari din Siria: „Aș dori să cer ajutor, ca ei să-și amintească de cetățenii lor din Moldova, care se află departe, în condiții atât de grele. Ne-am pomenit într-o situație atât de absurdă – am încercat să părăsim teritoriul pe care se desfășurau operațiuni militare… Dar am fost tratați în așa mod… În general, așa a fost soarta. Dacă ar fi posibil, am vrea să ieșim și să ne întoarcem înapoi în patria noastră. Aici e pur și simplu o adevărată catastrofă umanitară. Copiii mor de căldură, de insolație. Sunt o mulțime de oameni care suferă bolnavi, bătrâni. Fac apel nu numai la Moldova, ci și la alte țări care au cetățeni aici. Sperăm cu adevărat ca toată lumea să iasă cât mai curând posibil de aici, din această închisoare teribilă”.

Valentina Stoianova ne-a povestit că ea și fiul ei au fost impuși să se mute în Siria de către primul ei soț, cu care locuiau în Rusia. Când au ajuns acolo însă, bărbatul i-a abandonat. Femeia sa recăsătorit cu cel de-al doilea soț, un cetățean ucrainean, împreună cu care au încercat să părăsească Siria. Acesta a fort închis, iar ultima dată ea a auzit despre el în 2021.

Precizăm că Republica Moldova are o experiență pozitivă de repatriere a cetățenilor săi din Siria. În 2019, Natalia Zabun și cei doi copii ai săi s-au întors acasă. Atunci mama Nataliei, Anna Zabun, a apelat după ajutor la Președintele Republicii Moldova, care, la acea vreme, era Igor Dodon.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE