26.2 C
Chișinău

Colective de creație, horă și costume tradiționale moldovenești: Ziua Portului Popular Moldovenesc a fost sărbătorită la Orhei | VIDEO

Ziua Portului Popular Moldovenesc a fost sărbătorită, duminica trecută, la Orhei. Membrii colectivelor artistice, locuitorii municipiului și oaspeți din alte localități ale Moldovei, îmbrăcați în costume tradiționale moldovenești, au defilat pe străzile Orheiului spre monumentul lui Vasile Lupu, situat în centrul orașului.

Ajunși în piața principală a municipiului, participanții la eveniment au încins o horă frumoasă și, de la mic la mare, au adus un omagiu tradițiilor populare.

La eveniment au participat reprezentanții administrației publice locale, care au fost alături de participanți pentru a transmite un mesaj de profund respect și admirație pentru frumusețea tradițiilor noastre.

Primarul de Orhei, Tatiana Cociu, a menționat că această zi are scopul de a ne aminti de simbolul identității noastre naționale Portului Popular Moldovenesc.

TATIANA COCIU: „Prin acest eveniment ne dorim ca să promovăm patrimoniul nostru cultural al orheienilor de care suntem foarte mândri și pe această cale le mulțumesc tuturor celor care au venit astăzi și au împărtășit această sărbătoare frumoasă cu noi. Marcăm astfel tradițiile noastre și obiceiurile în raionul și municipiul Orhei și vom continua și pe viitor acest eveniment frumos, pentru că vin oameni frumoși la chip și la suflet, ne demonstrează sute de haine tradițional moldovenești și ne mândrim de acest lucru. Le mulțumim încă odată tuturor și ne dorim ca să continuăm acest eveniment frumos și în anii următori”.

Costumul popular moldovenesc reprezintă o mărturie a priceperii strămoșilor noștri. Fiecare element al portului popular are o semnificație profundă, personificând legătura cu istoria și cultura plaiului natal.

„Iubim și prețuim acest meleag, este vorba despre ”Mândru-i portul orheian”. Astăzi împreună cu colegii am purtat ie cu mândrie, am adus corovatică pentru că este și duminica mare și ne-am dorit ca acest eveniment să fie marcat cu muzică, voie bună și tradițiile neamului nostru”.

Potrivit Direcției de Cultură a Consiliului Raional Orhei, la sărbătoare au participat peste 150 de colectivre de creație din tot raionul.

„Noi ne bucurăm că avem o asemenea sărbătoare națională în care să promovăm portul nostru popular, tradițional pentru că raionul Orhei și municipiul dețin întâietatea în republică la număr de colective artistice. Toate colectivele artistice dețin costume tradiționale și asta ne bucură foarte mult”.

Ziua Portului Popular moldovenesc este marcată anual, în ultima duminică a lunii iunie și a fost instituită printr-o rezoluție a Parlamentului din noiembrie 2015, cu scopul de a păstra identitatea portului național, precum și de a promova tehnicile naționale și internaționale de confecţionare a portului popular. Arta broderiei tradiționale este recunoscută în întreaga lume și a fost inclusă în Lista Patrimoniului UNESCO la data de 1 decembrie 2022.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE