26.2 C
Chișinău

Ședințe la judecătoria Chișinău cu manifestație ale susținătorilor blocului ”Victorie”, blocaje ale poliției și altercații. Cristina Vulpe: „Se încearcă să ne închidă gura!” | VIDEO

Pentru vineri au fost planificate două şedinţe paralele la Judecătoria Chişinău sediul Buiucani – pe dosarele bașcanului Găgăuziei Evghenia Guțul şi activistului blocului Victorie Svetlana Popan, precum și deputatului Marina Tăuber. Audierea pe cauza șefului autonomiei, în care aceasta este acuzată de implicare în finanțarea ilegală a partidului interzis „ŞOR” a fost amânată pentru 26 iunie. Avocatul ei Vadim Banaru le-a spus judecătorilor că în perioada 14 – 16 iunie, Evghenia Guţul a fost în spital, iar în această săptămână continuă să beneficieze de tratament la domiciliu. În plus, în noaptea spre vineri clienta lui s-a îmbolnăvit, iar dimineața a chemat ambulanța. Din acest motiv, bașcanul nu poate participa la şedinţă.

La audierea pe dosarul Marinei Tauber deputatul a declarat că procurorii nu au nicio probă a vinovăției sale și mărturia martorului acuzării nu a schimbat nimic.

MARINA TAUBER, deputat independent: „Nici Ilan Şor, nici eu, nici Eugenia Guţul, nici Svetlana Popan, şi alţi colegi, noi nu suntem vinovaţi. Şi noi vom demonstra nevinovăția noastră. Acum nu avem niciun rezultat. Astăzi nu avem niciun rezultat, pentru că deja sunt ședințele în fond și așteptăm deja ce o să fie mai departe. Așteptăm ce presiuni o să fie mai departe pe instanță, dar vedem că există această presiune foarte mare”.

Şedinţele au avut loc pe fundalul unei manifestări a susținătorilor blocului „Victorie”, care s-au adunat în sprijinul bașcanului Găgăuziei Evghenia Guţul, activiştilor blocului și deputatului Marina Tauber. Participanţii au scandat lozinci în susţinerea membrilor Blocului Victorie și împotriva autorităților. Intrarea în clădire a fost izolată de polițiști.

Alături a avut loc tradiționalul contraprotest al susținătorilor lui Sandu și PAS, care au recurs la acţiuni, după care au avut de suferit cei care s-au adunat în sprijinul Evgheniei Guțul și deputatului Marina Tauber. La un moment dat, au fost chiar altercaţii.

Susținătorii lui Guţul și Tauber au condamnat acțiunile oamenilor legii care au ignorat provocările participanților la contraprotest.

ALEXEI LUNGU, președintele partidului „ȘANSĂ”, membrul blocului „Victorie”: „Au pus muzică, înjură, scuipă şi nu intervine nimeni. Colegii noștri, camarazii noştri care pașnici sunt, care protestează, sunt verificaţi şi buzunăriţi de către polițiști în civil. Uitaţi-vă că nimeni nu intervine la înjurături, nimeni nu intervine la scuipături!”.

CRISTINA VULPE, membrul blocului „Victorie”: „Se încearcă să ne închidă gura! Când vreodată a fost ca la Judecătorie să cânte şi să fie discotecă, spuneţi-mi, vă rog? Cum au loc procesele de judecată? Cum se lucrează astăzi în aceste oficii cu aşa dictatură şi cu aşa zgomot şi discotecă?”.

Canal 5 a încercat să afle de la Inspectoratul General al Poliției dacă vor fi aplicate sancţiuni participanților la manifestaţie și contraprotest, dar ofiţerul de presă Diana Fetco nu ne-a răspuns la telefon.

Amintim că la mijlocul lui aprilie, cauza penală în privința bașcanului Evghenia Guţul și a unei angajate din cadrul Oficiului central al Partid interzis ”ȘOR” a fost trimisă în instanța de judecată. Cele două sunt învinuite de implicare în finanțarea din partea partidului politic. Evghenia Guțul respinge toate învinuirile și califică dosarul drept unul politic. Oamenii legii, la rândul lor, susțin că acţionează exclusiv în conformitate cu legea.

Marina Tauber este acuzată de încălcări în finanțarea partidului Șor, interzis în țară. Deputatul și-a declarat în repetate rânduri nevinovăția și afirmă că formațiunea politică pe care o reprezintă este finanțată legal. Anterior, Ilan Șor a spus în repetate rânduri că banii pe care îi alocă pentru finanțarea partidului au fost câștigați legal de el sau de partenerii săi de afaceri.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE