26.2 C
Chișinău

Ministrul Vladimir Bolea: Posibila ieșire a Republicii Moldova din CSI va fi o lovitură grea pentru fermierii moldoveni | VIDEO

Posibila ieșire a Republicii Moldova din CSI va fi o lovitură grea pentru fermierii moldoveni. În primul rând, pentru micii producători agricoli care nu pot respecta standardele Uniunii Europene privind calibrarea și pregătirea prealabilă a produselor. Asta a declarat ministrul Agriculturii Vladimir Bolea, în platoul Jurnal TV.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „– Cât de mare ar fi această lovitură?
– Mulți, mulți, mulţi, sute, sute, producătorii de cireșe, producătorii de prune. Mai puțin anul trecut au exportat, dar sunt mulți, mulţi şi mici. Trebuie să înțelegem un singur lucru. În spatele oricăror decizii luate de politicieni stau oameni vii, stau familii, stau afaceri, stă muncă. Și tu de fiecare dată când iei o decizie, care poate să-ţi pară ţie că e foarte, cum zic românii, belicoasă aşa, trebuie să ţii cont de fiecare om care stă în spatele decizie tale, în cine tu loveşti”.

Vladimir Bolea a dat exemplul Ucrainei, care, în pofida războiului cu Rusia, încă nu s-a retras din Comunitatea Statelor Independente. Mai mult, potrivit șefului Ministerului Agriculturii, Republica Moldova şi Kievul colaborează în prezent tocmai pe baza legislației CSI. Noi nu avem alte acorduri, în baza cărora Moldova ar putea exporta în Ucraina sau importa produse de acolo. Întrebat ce producţie agricolă furnizează astăzi producătorii moldoveni în țările CSI, Bolea a răspuns că în mare parte mere, cireșe și vin vrac.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „- Mult?
– Suficient de mult. Deci, noi exportăm aproximativ 50% din cireașă, exportăm aproximativ 50% din măr, exportăm cred că mai mult de 50% din vinul vrac”.

Anterior, fostul ministru de externe Nicu Popescu a declarat că în prezent Chişinăul nu are aproape niciun beneficiu din calitatea de membru al CSI. Iar președintele Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană Doina Gherman a spus că Republica Moldova va ieşi definitiv din Comunitatea Statelor Independent până la sfârșitul lui 2024.

La rândul său, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea s-a opus mereu unor astfel de decizii pripite. El a remarcat în repetate rânduri că procesul de retragere din CSI nu trebuie grăbit, că asta ar deveni o problemă suplimentară pentru Chişinău și că decizia în acest sens „ar trebui să aparțină poporului”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE