26.2 C
Chișinău

Deputații care vor organiza acțiuni de protest în plenul Parlamentului vor fi evacuați din sala de ședințe. Ofițerii SPPS primesc noi competențe | VIDEO

Deputații care vor organiza acțiuni de protest în plenul Parlamentului vor fi evacuați de către ofițerii Serviciului de Protecție și Pază de Stat. Anume aceștia vor putea asigura aplicarea sancțiunilor pentru aleșii poporului.

Modificările operate în Regulamentul Legislativului au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare. Articolul 133 din regulament prevedea că executarea sancțiunilor de eliminare din sala de la ședințe și de interzicere a participării la ședințele plenare pe o durată de până la 10 ședințe se asigură de către angajații serviciului special al Parlamentului.

Dar, în lipsa acestui serviciu, eliminarea din sală nu era posibilă. De acum încolo însă, scoaterea cu forța a parlamentarilor care protestează se va face de către ofițerii SPPS.

La finele săptămânii trecute, șapte deputați din opoziție, independenți și neafiliați, membri ai Blocului Politic „Victorie” au fost sancționați de către președintele Legislativului care le-a interzis participarea lor la următoarele cinci ședințe ale Parlamentului.

Deputații au blocat tribuna centrală după ce Igor Groșu nu i-a oferito deputatului independent Denis Ulanov posibilitatea să se expună despre un proiect de lege cu privire la Banca Națională. Parlamentarii din opoziție au criticat dur acțiunile lui Grosu declarând că acesta le încalcă dreptul la exprimare și apărarea drepturilor legale.

„Aceasta este adevărata față a celor care lucrează împotriva statului”, a comentat președintele Parlamentului. Totuși, Igor Grosu a uitat când în decembrie 2020, pentru a-l împiedica pe vicepreședintele Parlamentului socialistul Vlad Batrîncea să supună votului o serie de proiecte, care nu erau pe placul opoziției de atunci PAS, Grosu împreună cu colegii săi nu doar au blocat tribuna Parlamentului, dar chiar au început o încăierare. Președintele PAS a stropit cu apă și a deteriorat tehnica de birou.

Prejudiciul estimat fiind de 60 de mii de lei. Atunci, deputații din majoritatea parlamentară nu au evacuat din sală opoziția și nici nu le-a interzis să mai intre în Parlament o perioadă, așa cum a făcut-o de această dată PAS cu opoziția.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE