26.2 C
Chișinău

Apeduct din fonduri europene, în care s-au investit peste 3 milioane de euro: Banii se duc pe apa sâmbetei în lipsa unui sistem de canalizare, iar localnicii se plâng că din robinete curge apă neagră | VIDEO

Și-au asigurat apeduct, din fonduri europene, în care s-au investit peste 3 milioane de euro. Banii se duc însă pe apa sâmbetei în lipsa unui sistem de canalizare și a altuia de tartare a apei. Prin urmare, din cauza proiectului incomplet oameni primesc apă de calitate proastă și în plus plătesc mai mult ca să întoarcă bani oferiți de instituțiile europene. Se întâmplă în satul Bozieni, raionul Hîncești.

Localnicii se plâng că de aproximativ doi ani din robinete curge apă neagră și cu impurități, iar autoritățile locale nu ar rezolva această problemă.

Acum o lună, pe rețelele se socializare a apărut un filmuleț video în care un bărbat pe nume Andrei Cocieru spune că a revenit acasă din Londra și s-a trezit cu apă neagră la robinet, care e imposibil de folosit chiar și la spălatul rufelor. Potrivit bărbatului, problema persistă încă din anul 2020, iar timp de patru ani, așa și nu a fost rezolvată, chiar dacă sătenii achită un preț de 26 de lei și 71 de bani pentru un metru cub.

ANDREI COCIERU, locuitor al satului Bozieni, raionul Hîncești: „- Asta e apa de aseară, dar aseară era apă curată.
– Asta se numește curată, dar ce mi-ai arătat tu aceea?
– Acuși vă arăt. Iată așa e apa.
– Asta la robinet curge, la Bozieni?
– Da, da așa curge. Aseară iată așa. Iată ce o rămas pe cană.
– Pe cană rămâne, da?
– Pe cană”.

Am mers în satul Bozieni să vedem care este situația acum și dacă problema a fost rezolvată. Oamenii, printre care și consilierul local, Vladimir Țurcanu ne-a povestit că periodic se întâmplă ca apa să fie tulbure sau de culoare închisă. Bărbatul spune că turnul de aprovizionare cu apă ar fi vechi, de peste 10 ani, iar la Primărie s-a discutat că ar urma să fie procurat un sistem care ar curăța apeductul, pentru ca localnicii să aibă apă mai curată, așa cum prețul pentru un metru cub este destul de exagerat spune el, pentru calitatea pe care apa o are acum.

VLADIMIR ȚURCANU, consilier local: „Vine, uneori vine neagră. Eu nu știu de ce, posibil poate și țevile, robinetele, de la turn de acolo poate să fie problema, dar turnul e vechi.  Noi ieri am avut consiliu și este o firmă care ne-o propus să punem un filtru acolo la turn, nu știu cum vor așeza ei, în așa mod, de 24 de mii de lei și nu știu cine o să achite, cred că posibil tot noi o să achităm. Ca atare, apa la noi e cam scumpă. În alte locuri este apă bună și undeva lângă 20 de lei, cam așa ceva”.

Localnicii ne-au arătat că apa în prezent este curată, are un miros specific, însă sunt așa zile când nu o pot folosi nici pentru spălatul mâinilor. Unii nu au încotro și spun că o pot utiliza în alimentație după ce o fierb și au recunoscut că prețul de aproape 30 de de lei pentru un metru cub este exagerat.

„- Acum e curată, dar ce culoare vine când…? – Negrie, cafeniu așa, de parcă e cu rugină. Noi o bem, iată eu fac ceai fac cu ea, din fântână e și mai murdară ca aici. I-am pus filtru, trece prin filtru tot”.

„Iată acum apa e normală, iată vedeți cum e la culoare. E normală, ea are momente când se vede când se curăță fântânile celea subterane, cred că atunci. Prețul oleacă mi se pare ridicat. Mi se pare ridicat, poate ar trebui cineva să verifice încă odată prețurile”.

Sătenii mai spun că o dau și la animale, însă pentru udatul în grădină nu o folosesc deoarece este dură și întărește solul.

„Noi folosim ca atare din fântână.
– Împietrește pământul apa arteziană.
– Da, dacă în fântână am folosit-o toată, atunci o folosim și la udat”.

Oamenii se plâng că apa cu care este aprovizionat satul nu este tocmai bună și și-ar dori ca problema să fie rezolvată, deoarece deseori se defectează și tehnica de uz casnic, iar din cauza asta suportă cheltuieli în plus.

„Noi mai tare o folosim la spălat, la rufe, dar cu apa murdară se strică și mașinile. În acest an, eu doar că am reparat mașina spălat 1.800. Cumperi din nou, mai pui 400 și mai cumperi una. Noi și achităm aproape 30 de lei. Trebuie să vină comisia, să verifice, să ia analize”.

„Apa e foarte rea, pentru că ei nu-s gospodari. Noi plătim pentru apă bună, potabilă și e mai scumpă, canalizație nu avem asta e una, dar ea e mai scumpă de multe ori decât la Chișinău. Da, e neagră, mai ales dacă se primește că s-o oprit apa, pentru că la noi des se oprește, apoi toată acea apă din țevi care e murdară se spală de pe pereți, toată vine la noi”.

„Au fost momente că venea neagră, pur și simplu, numai nu vine chiar curată, curată. Când o lași, eu dacă scot, apoi scot de cu seara apă pentru dimineață, apoi lasă așa depuneri. Lasă murdărie?
– Murdărie, murdărie. Trebuie filtru, nu înțeleg ce trebuiește”.

O altă problemă pe care localnicii din Bozieni se plâng este lipsa unui sistem de canalizare.

VLADIMIR ȚURCANU, consilier local: „Cu vreo 10, cu mai mulți ani în urmă, când s-o tras apa, majoritatea oamenilor s-o unit, dar canalizație nu s-o făcut. Atunci era șanț, era săpat, merge prin centrul trotuarului acesta, merge apa iată așa până în capătul satului și apoi la deal, peste tot. Noi facem fântâni artificiale pe lângă pe unde avem, prin grădini și ducem acolo toate zoile, dar apa ceea cu vremea încetișor se strecoară prin pământ și se duce în fântână și noi ne ducem acolo la fântâna ceea, dar eu mă duc și iau apă de acolo și beau apă”.

„Ar fi de dorit și canalizare să avem, asta e. Mai săpăm, dar altfel nu putem, cum să ieșim din situație. Nu avem dreptul să le ducem pe câmpuri, fiecare cu ograda lui”.

„Noi plătim canalizația, dar nu avem canalizație. Iată ne oprește pe canalizare da nu avem, noi singuri ne-am făcut canalizare. Am cumpărat tuburi și le-am instalat. Și iată țeava vine de la baie și curge aici, se umple, plătim, vine mașina, o curăță, iară”.

Primarul din Bozieni, Vasile Popescu ne-a declarat că este la curent cu situația din sat și spune că în timpul apropiat, fără să cunoască o dată exactă, va fi instalată o stație de pompare a clorului la turnul de aprovizionare cu apă, pentru a fi cel puțin curățită de impurități, care va costa 25 de mii de lei, bani care vor fi alocați din bugetul primăriei. O stație de tratare a apei, pentru a o face potabilă, primarul spune că e foarte costisitoare.

VASILE POPESCU, primarul satului Bozieni, raionul Hîncești: „Dar nu tot satul vine. Sunt unele sectoare când de exemplu sunt lucrări, acolo sunt săpături, se ating țevile, poate se nimerește acolo noroi, băieții fac curățenie și o zi două se întâmplă că da, sunt momente când apa curge, dar nu aș spune că tot satul. Atunci când a fost situația dată, care ați văzut și dumneavoastră, păi atunci numai în sectorul cela 5-6 case sunt acolo. Noi o să procurăm aparatul, dar Primăria Hîncești îl va instala, că tot sunt cheltuieli și de instalare, deja ei se vor ocupa. Turnul este nou, sonda este veche, dar o fost renovată în 2012-2014 printr-un proiect regional cu cinci sate, împreună cu municipiul Hîncești. Banca Europenă atunci a creditat financiar, apeductul a fost dat atunci în gestiune ca să fie tot regional, dar știți e apă tehnică întrun final, noi nu putem din apă tehnică să… ca să fie apă potabilă trebuie o stație de tratare a apei, dar ea costă foarte mulți bani și eu nu cred că… În viitorul apropiat o să avem așa ceva”.

Cât ține de prețul pentru un metru cub de apă, primarul spune că acesta nu va fi ridicat după ce va fi instalată stația de pompare, iar pentru un sistem de canalizare a depus în trecut un proiect pentru a fi construit, însă cei de la Agenția de Dezvoltare Regională Centru l-au refuzat din cauza că nu a întrunit anumite criterii.

În raionul Hîncești apeductul a fost construit încă în anul 2015 din banii oferiți de Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care a unit prin rețele inclusiv cinci localități, din care face parte și Bozieni. Întreg proiectul a costat peste 3 milioane de euro. Banii au fost oferiți cu titlul de împrumut, o parte fiind rambursată până în prezent și din tariful plătit de consumatori. Potrivit primarului din Bozieni, au mai rămas 15 ani până creditul va fi întors definitiv.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE