26.2 C
Chișinău

„ Terorism de stat, motivat politic”. Scandalul de la Aeroport, privind avionul Erevan-Chișinău, dur criticat de către politicieni din opoziție

„Terorism de stat, motivat politic”. Astfel a comentat avocatul și reprezentantul PDCM, Mihai Gafton, incidental cu avionul Erevan-Chișinău, care a fost întors de două ori înainte de a putea ateriza la Chișinău. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii PULS, de la Canal 5. 

MIHAI GAFTON, avocat:  „Autoritățile R. Moldova, chiar Guvernarea, au comis un act de terorism la nivel de stat. O aeronavă când decolează, el își ia o cantitate oarecare de combustibil, cât are nevoie pentru cursă, plus o mică rezervă. S-a motivat că nu au înaintat o cerere de aprobare cu 3 zile înainte. Dar, decolează nava din Erevan, ea este ghidată de anumite structuri tehnice, ele sunt ghidate de factori internaționali, acceptați de R. Moldova, care a pus semnătura pe Convenția referitoare la zborurile civile. Chiar dacă nu s-a respectat procedura, Chișinăul era obligat să primească această navă. (…) În cazul de față, din punct de vedere politic s-a dat indicație să nu fie admisă nava. Nava ce a făcut? Iar versiunea cu „minarea”, după ce și-au dat seama de gafă, au încercat să iasă cumva cu fața curată.”

Într-o opinie similară, dar aducând alte detalii și argumente, deputatul BCS Bogdan Țîrdea a subliniat motivația politică din spatele acestei decizii:

BOGDAN ȚÎRDEA, deputat BCS: „Orice navă, civilă și chiar militară, activează într-un cadru legal internațional. Iată o aeronavă cu pasageri decolează de la Erevan. Dacă nu se încadra într-un cadru legal, ea nici nu putea decola. Dacă nu exista acest cadru de înțelegeri, ea nu putea traversa o serie de state. Și dacă această navă deja a ajuns pe teritoriul R. Moldova și dvs. spuneți că nu există cadru normativ ca ea să aterizeze, atunci cum o direcționați spre București? Ce, la București există acest aviz? Aici e crimă, dacă, Doamne ferește, la bordul acestei nave exista bombă și tu o trimiți la vecini? De fiecare dată când au aterizat anumite avioane cu pasageri care au fost la anumite evenimente politice din Moscova, fie îi rețineau, fie percheziționau pasagerii, fie îi umileau, etc. Se vede foarte clar motivația politică. Doamna președintă vrea să apară ca marea luptătoare cu războiul hibrid.”

Deocamdată, nimeni din reprezentanții PAS sau ai Autorității Aeronautice Civile nu au comentat aceste acuzații.

Amintim că în data de 14 iunie, un avion ce revenea din Moscova, cu escală în Erevan nu a primit permisiunea de a ateriza pe Aeroportul din Chișinău. Aeronava a fost întoarsă de două ori din drum , fiind redirecționată la București, după care înapoi în Erevan.

Autoritatea Aeronautică Civilă și-a motivate acțiunile prin faptul că operatorul aerian nu ar fi respectat reglementările naționale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE