26.2 C
Chișinău

Avocații lui Ilan Șor cer Marii Britanii, SUA și Canadei să prezinte dovezi cu privire la acuzațiile aduse politicienilor din blocul „Victorie”. Aureliu Colenco: O să probăm că informațiile furnizate de guvernarea din RM este falsă | VIDEO

Avocații lui Ilan Șor cer Marii Britanii, SUA și Canada să prezinte fapte ce ar dovedi că atât politicianul cât și Blocul Victorie sunt implicați în activități „destabilizatoare” în Moldova, așa cum afirmă cele trei state, motiv pentru care l-au inclus pe Ilan Șor, dar și entitate apolitică, în lista de sancțiuni.

AURELIU COLENCO, avocat: „Noi, categoric nu suntem de acord. Considerăm că aceste informații ale SUA, Marii Britanii și Canada au fost prezentate de către Guvernul de la Chișinău și sunt false și neprobate de către aceste persoane care au prezentat aceste informații acestor state. De aceea, noi am solicitat informația în baza la ce au fost efectuate aceste declarații și comunicate și care este rolul RM în elaborarea acestor comunicate”.

Apărătorul susține că echipa de avocați ai lui Ilan Șor își propune să demonstreze deschis că activitatea opoziției moldovenești se desfășoară în conformitate cu toate principiile democratice de bază.

AURELIU COLENCO, avocat: „Noi o să probăm că informațiile furnizate de guvernarea din RM este falsă și nu corespunde adevărului. Noi o să dovedim așa cum am dovedit și cu martorul pe dosarul principal care s-a ascuns în SUA, noi am dovedit că informațiile furnizate de el nu corespund adevărului așa și aici, noi ne străduim și o să se primească această situație”.

Anterior, avocații au depus la Curtea de Justiție a Uniunii Europene cereri de anulare a sancțiunilor impuse lui Ilan Șor și Marinei Tauber de UE la insistența guvernării de la Chișinău, care ia prezentat drept periculoși pentru securitatea și stabilitatea R. Moldova.

Într-o scrisoare, reprezentanții UE menționează că există 14 documente ce reflectă corespondența comunității cu Chișinăul în ceea ce privește impunerea restricțiilor împotriva lui Ilan Șor. Cu toate acestea, după cum subliniază UE, nu poate fi dezvăluită o parte semnificativă a acestora.

În reacție, avocatul Aureliu Colenco a spus că acest refuz de a dezvălui documentele pentru a proteja relațiile cu guvernul moldovean confirmă încă o dată că sancțiunile au fost impuse la cererea Moldovei, ca un instrument de suprimare a oricărei opoziții politice.

Apărătorii afirmă că sancțiunile europene împotriva clienților lor reprezintă un abuz de putere din partea UE și ajută, de fapt, guvernarea de la Chișinău să persecute opoziția politică. De altfel, anul trecut, Guvernul a făcut modificări în lege pentru ca Moldova să poată aplica sancțiuni internaționale unor state, dar și propriilor cetățeni, iar recent, deputații PAS au votat un proiect de lege care-i poate lipsi de cetăţenie moldovenească pe cei care au fost supuși restricțiilor internaționale.

Inițiativa PAS a fost criticată de unii lideri de opinie, potrivit cărora privarea de cetățenie moldovenească în baza unor astfel de sancțiuni este contrară legislației naționale, dar și a dreptului internațional.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE