6.6 C
Chișinău

Vladimir Filat: Sunt agenți economici care pleacă și care vor să plece din Moldova. Dacă nu vor fi luate măsuri urgente, va fi foarte greu să readuci investitori | VIDEO

Sunt agenți economici care pleacă și care vor să plece din Moldova, şi dacă nu vor fi luate măsuri urgente, va fi foarte greu să readuci investitori. Asta a declarat ex-premierul Vladimir Filat la emisiunea „Puterea a Patra”. Iată răspunsul lui la întrebarea de ce companiile străine își închid afacerile în Moldova.

VLADIMIR FILAT, fost prim-ministru, președintele : «Eu mai aud aşa o replică: bine, voi acum criticaţi, dar înainte era mai bine? Ce, pe timpul lui Plahotniuc era mai bine? Nu era mai bine, doar că de la Plahotniuc nici nu aveau aşteptări oamenii. Ei ştiau cine este el, cum va proceda. Și reieșeau dintr-o situație. În cazul lor aşteptările au fost imense. Promisiunile făcute și așteptările le-au ridicat aşa de sus, încât o să se prăvale foarte jos. Și lucrul ăsta se întâmplă.»

Printre alte motive pentru plecarea investitorilor străini, potrivit lui Vladimir Filat, este că nimeni din Guvern nu comunică cu oamenii de afaceri, plus resursele energetice scumpe și schemele de corupție.

VLADIMIR FILAT, fost prim-ministru, președintele PLDM: «Patru kilometri de drum – 262 milioane lei! 262 milioane pentru patru kilometri de drum! Eu vreau să să spun că 100 de milioane asta-i exagerat ca sumă. Salariile, nu vorbim de ce s-a întâmplat în domeniul gazelor și energiei. Sunt resurse care puteau să fie canalizate în direcţia respectivă.»

Acum o lună, șefa Agenției de Investiții, Natalia Bejan, a anunțat că firma japoneză Fujikura, specializată în producerea cablajelor pentru industria auto, care avea o fabrică în Comrat, părăsește Republica Moldova și a fost nevoită să concedieze peste 100 de persoane. „Compania pleacă pentru nu s-a mai reușit să se atragă contracte noi. Este doar o întrebare de timp”, a spus ea. Tot în luna mai au apărut informații că şi uzina germană Coroplast, care produce cablaje auto la Căușeni, se va închide în curând. Fostul deputat Alexandr Slusari, care a scris despre asta, a spus că investitorul german „a decis să-şi mute producția în Tunisia, unde forța de muncă este mai ieftină”. Ministrul Economiei Dumitru Alaiba, la rândul său, comentând intenția mai multor companii străine de a-și închide afacerile în Moldova, a spus că salariul mediu în ţara noastră este este în permanentă creștere, „unele industrii, din păcate vor vedea că nu pot angaja oameni cu 5000 sau 6000 de lei și asta este inevitabil”.

Am încercat să obţinem comentarii la declarațiile lui Vladimir Filat, dar Ministerul Economiei nu ne-a răspuns la telefon. Anterior, ministrul Economiei a declarat că pentru dezvoltarea durabilă, Republica Moldova, pe lângă toate investițiile deja planificate, are nevoie de investiții de cel puțin 200 de milioane de euro pe an. Între timp, potrivit aceluiași Minister al Dezvoltării Economice și
Digitalizării, în nouă luni ale anului trecut, afluxul de investiții străine directe în Republica Moldova a scăzut cu aproape 40% față de aceeași perioadă din 2022. Iar potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în Moldova gazul este cel mai scump din sudestul Europei, ceea ce pune o povară atât asupra populației, cât și agenților economici.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE