29.2 C
Chișinău

Reacții întârziate din partea Platformei Femeilor Deputate a Parlamentului Moldovei la declarația jignitoare a parlamentarului Oazu Nantoi | VIDEO

Reacții întârziate din partea Platformei Femeilor Deputate a Parlamentului Moldovei, după ce deputatul BCS Adela Răileanu a numit discursul deputatului PAS Oazu Nantoi „o insultă scandaloasă la adresa femeilor din Republica Moldova” și a cerut poziția Platformei la declarația jignitoare a parlamentarului, care a comparat artiștii legendarei trupe „Joc” cu prostituate.

La patru zile de la incident, vicepreședintele Parlamentului Doina German a spus că îi va cere lui Nantoi să prezinte scuze pentru insulte, explicând acțiunile acestuia ca o reacție la evenimentele din Ucraina.

DOINA GHERMAN, președintele Platformei Femeilor Deputate: «Cerem pacea, cerem încetarea războiului și încălcarea sistematică a drepturilor omului pe care o presupune un război de agresiune. Îi vom cere domnului NantoI la următoarea ședință plenară să se explice și să-și ceară scuze”.»

Reacția sa vine după ce deputatul BCS, Adela Răileanu, a cerut sancționarea lui Oazu Nantoi, care a spus că în condițiile „lumii rusești” din Moldova, frumoasele moldovence vor avea o perspectivă strălucitoare – pentru ruble vor servi soldații eliberatori ruși în bordeluri”.

OAZU NANTOI, deputatul PAS : «Iată la Moscova, la congresul de tristă faimă, dansau vioi moldovence frumoase. Nu gratuit, cred eu. Ei bine, în condițiile lumii rusești în Moldova, frumoasele moldovence vor avea o perspectivă strălucitoare. Pentru ruble să servească soldații ruși eliberatori în bordeluri, și pentru asta nu trebuie să studiezi la universitățile europene.»

Parlamentarul nu s-a limitat doar la insultarea fetelor.

OAZU NANTOI, deputatul PAS: «Şi băieţii vor avea o perspectivă la fel de strălucitoare să devină carne de tun zombificată și să-i omoare pe toți la care va arăta marele și veșnicul reales Putin. Nici copiii din însorita Moldovă nu vor fi uitați: vor fi supuși procesului de denazificare radicală.»

”Este un comportament inacceptabil și lipsit de respect, care subminează demnitatea nu doar a femeilor moldovence, ci și a instituției pe care o reprezentăm. Suntem în Parlament pentru a ne reprezenta cetățenii, pentru a apăra drepturile și demnitatea fiecăruia, și în special pentru a combate orice formă de discriminare și ură. În calitate de femei deputate, avem responsabilitatea de a ne ridica împotriva oricărei forme de discriminare și de a proteja demnitatea tuturor cetățenilor, inclusiv a mamelor, soțiilor, fiicelor și surorilor noastre. Acest incident nu trebuie să fie trecut cu vederea și trebuie să fie un semnal clar că astfel de comportamente nu pot fi tolerate. Tăcerea noastră în fața unui astfel de atac nu face decât să amplifice mesajul de dispreț transmis de acest deputat-bărbat, dacă mai poate fi numit bărbat”, a declarat Adela Răileanu, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Oazu Nantoi nu a reacționat deocamdată la postarea deputatului. Afirmațiile sale jignitoare au fost condamnate de mai mulți politicieni, cu excepția reprezentanților PAS. Deputații Blocului Victorie le-au calificat ca fiind rușinoase și au subliniat că, timp de 35 de ani în politica moldovenească Nantoi și-a permis multe, dar acest incident necesită o abordare mai largă. Blocul Victorie susține că Nantoi alimentează disensiunile interetnice pe parcursul a zeci de ani, în același timp nu uită să dea târcoale partidelor mai „grase”, aflate la putere. Parlamentarii i-au amintit lui Nantoi și vremurile când acesta a depus fără ezitare flori la mormântul Soldatului Necunoscut din Moscova și nu a fost deranjat deloc de prezența „soldatului rus” și a „lumii rusești” în genere”.

Iar ex-deputatul Platformei DA și fostul camarad de partid al lui Nantoi, Inga Grigoriu, a scris într-o postare că Ansamblul „Joc” este o mândrie națională, şi este inadmisibil ca astfel de afirmații calomnioase şi atacuri denigratoare asupra dansatorilor să fie lansate de către un reprezentant al poporului.

În cadrul unei emisiuni de la Exclusiv TV, deputatul PAS, Dorian Istrati a refuzat să comenteze afirmațiile scandaloase făcute de Nantoi. El a menționat că subiectul nu a fost discutat în cadrul fracțiunii, precizând că doar Nantoi poate explica ce a avut în vedere.

Scandalul legat de Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „Joc” a izbucnit după ce câțiva dintre soliştii săi au dansat în zona expozițională a „Ogrăzii moldoveneşti”, organizată de Blocul Victorie în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg. Ministerul Culturii a demarat imediat o anchetă internă a cazului pentru a afla, cităm: ”cum au ajuns membrii ansamblului naţional alături de politicieni pro-ruși”. O reprezentantă a trupei a spus că patru dansatori erau în concediu și nu au anunțat conducerea colectivului despre călătoria lor. Cu toate astea, directoarea Ansamblului Aliona Strîmbeanu a fost suspendată din funcție pe durata anchetei. Colectivul „Joc” și-a exprimat dezacordul cu această decizie. Dansatorii au semnat o petiție în susţinerea conducătorului lor și au cerut o întrevedere personală cu ministrul Culturii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE