26.2 C
Chișinău

„Este un adevărat pericol și pentru adulți, și pentru copii”. Locuitorii orașului Codru cer instalarea unui semafor într-o intersecție periculoasă din cartierul Telecentru | VIDEO

Locuitorii orașului Codru din municipiul Chișinău cer instalarea unui semafor la intersecția străzilor Drumul Schinoasei, Gheorghe Asachi, Grenoble și Miorița din cartierul Telecentru al Capitalei. Se întâmplă după producerea mai multor incidente în acea zonă, iar recent un copil a fost cât pe ce să fie lovit de un automobil, atunci când a încercat să traverseze strada.

Adrian Toderașcu, locuitor al orașului Codru a fost cel care a venit cu ideea de a lansa și o petiție în acest sens, iar până acum au fost colectate peste 500 de semnături de la locuitorii din Codru. Bărbatul a spus că s-a adresat de mai multe ori la Direcția Generală Mobilitate Urbană a municipiului Chișinău, pentru a fi instalat un semafor în zonă, însă până în prezent nu a primit un răspuns clar.

Potrivit lui, lipsa unui semafor în intersecție pune deseori în pericol viața copiilor și a locuitorilor din zonă. De altfel și conducătorii auto întâmpină dificultăți din cauza redirecționării transportului, întrucât semafoarele care sunt deja instalate, sunt amplasate la o distanță de câțiva metri de intersecție, iar vizibilitatea este redusă, așa că trebuie să se bazeze numai pe propria precauție atunci când trec prin acea intersecție.

ANDRIAN TODERAȘCU, locuitor al orașului Codru: „Oamenii când ajung aici, ei trebuie să meargă la ghici, da? Fiți atenți ce trafic intens, unde mai este o intersecție atât de… cu așa un trafic intens ca aici și să nu fie un semafor. Lipsa unui semafor pune în pericol grav oamenii, mai ales copiii sau chiar și pietonii, deoarece automobilul, când iese de aici, se orientează dacă sunt mașini și, dacă nu-s mașini, vă dați seama la așa o intersecție de mare să nu fie un semafor sau cel puțin un marcaj. Unii spun că da, este un semafor pe Miorița și unul pe Grenoble, cu ce ne ajută acele semafoare pe noi, că noi nu știm cum s-o aprins și ce s-o aprins și când o să se aprindă. – Și e departe de intersecție? Exact, noi trebuie să știm când exact trebuie să mergem”.

Bărbatul a pornit pe rețelele de socializare și o campanie ”Stop Accidente”, prin care îndeamnă locuitorii orașului Codru să susțină instalarea unui semafor la intersecția celor patru străzi.

ANDRIAN TODERAȘCU, locuitor al orașului Codru: „Încercăm să ne deplasăm, când ajungem la intersecție ne simțim ca și cum pe furiș, sunt mașini, nu sunt mașini și trebuie cumva să găsim momentul potrivit ca să putem să circulăm. Ar fi o idee foarte bună. Avem petiția, care e gata, au început în câteva zile să semneze, avem și petiția offline, undeva peste 500 de semnături deja avem în timp de trei, patru zile. Aici deja sunt 27, pe o foaie sunt 27-28 de semnături și iată uitați-vă, încă nu-s toate”.

Locuitorii orașului Codru, dar și cei care locuiesc în cartierul Telecentru, la fel, susțin că un semafor sau cel puțin indicatoare care ar securiza circulația în intersecție ar fi binevenite, deoarece se tem pentru siguranța lor și a copiilor lor.

„Da semaforul de acolo chiar ar fi bine să fie aici, acolo e incomod. E periculos pentru noi și pentru copii și pentru toți”.

„Ar trebui numaidecât un semafor, pentru că dimineața e tare mare înghesuială aici. A fost accident chiar aici la intersecție, au fost accidente tare multe și dimineața când se duce lumea la lucru, apoi stau jumătate se oră, autobusul în loc să vină la oră, le vine cu jumătate de oră întârziere”.

„Consider că e necesar aici un semafor, pentru că puteți să atrageți atenția, permanent ambuteiaje, o neclaritate absolută, când să mergi, când să oprești, când să cedezi”.

Șoferii sunt cei care ajung să fie supuși unei adevărate provocări, mai ales cei care conduc transportul public.

„Nu putem trece dimineața, noi stăm aproape 40 de minute ca să ieșim din sat încoace, aici e blocat tot.  Așteptăm să treacă toți și dacă reușim ne ducem, dacă nu, stăm pe loc, dar ce să fac? Să fac accident și eu, altă ieșire nu am.  E accident aici, ori acolo, ori acolo, ori aici lovește pe cineva. Toată ziua una și aceeași.  Noi toată ziua am spus la domnul primar și el a zis că o să hotărască, dar când o să hotărască, cine o să hotărască..”.

„Da, ar fi bine, deoarece sunt doar prin părți aici, dar aici pentru noi nu-i și mai ales dimineața e foarte greu”.

De mutat pe celalalt mai încoace. Pe celălalt mai încoace, că de dublat cu alt semafor cred că nu e bine. De sincronizat, cel puțin, fiindcă pietonii trec pe aici și nu se duc la trecerile celea de pietoni.

„Numaidecât trebuie, numaidecât. Accidente, aici și acolo, la intersecția ceea, peste fiecare două trei zile. Eu singur am nimerit acolo la accident. Făceam stânga, a venit unul din spate și mai nu m-o ucis”.

Primarul orașului Codru, Stelian Manic, a spus că este la curent cu problema pe care o întâlnesc locuitorii, însă nu poate interveni așa cum de problemele municipale se ocupă Primăria Chișinău.

STELIAN MANIC, primarul orașului Codru: „Pentru noi, orice decizie care ar fluidiza traficul pe acolo este absolut acceptabilă și noi ne-am adresat și la Direcția Transport public și am rugat să soluționeze problema asta. Cred că deja știți, nu este teritoriul orașului Codru, adică să intervenim cu mai mult, cu mare drag, dar nu putem pur și simplu. După câte știu a fost inițiat un plan de mobilitate în municipiul Chișinău și sper eu că ei au soluții pentru acea intersecție”.

L-am telefonat pe șeful Direcției generale mobilitate urbană pentru a afla dacă problema va fi rezolvată și cum. Șeful Direcției, Vitalie Mihalache ne-a declarat că în acest an, fără să spună când anume, în zona intersecției cu pricina sunt planificate lucrări de proiectare pentru supra-lărgirea străzii Grenoble, începând cu strada Miorița și numai după asta va fi luată o decizie și în ceea ce privește instalarea unui semafor. Până atunci funcționarul promite soluții provizorii, dar, la fel, fără să menționeze când anume vor fi aplicate.

VITALIE MIHALACHE, șeful Direcției generale mobilitate urbană a mun.Chișinău: „Ca primă etapă vom examina posibilitatea amenajării unor elemente de securizare și inclusiv aplicarea marcajului în intersecții pentru a clarifica direcția de deplasare, inclusiv și modul de manevră ca să nu se suprapună și să nu se formeze suplimentare sau noi puncte de conflict între participanții la trafic, fapt ce ne va permite pe moment să soluționăm această problemă. Dar soluția de bază va fi implementată după lărgirea străzii și după intervenția prin reconstrucție, care este planificată de Direcție pentru strada Grenoble, pentru că într-adevăr, astăzi, această stradă și această intersecție a devenit una de tranzit și de ocolire a orașului, fapt pentru care ne vom strădui să o dezvoltăm”.

Potrivit poliției, în primele cinci luni ale acestui an, au avut loc peste 50 de accidente rutiere, mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut, dar cu un număr mai mare de pietoni implicați. Totodată, pe parcursul lui 2023, în toată țara s-au înregistrat 1.976 de accidente. În rezultatul acestora, 197 de persoane au decedat, iar 2.285 au fost traumatizate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE