10.5 C
Chișinău

Comitetul Executiv și Adunarea Populară din Găgăuzia elaborează un demers la Curtea Constituțională pentru verificarea constituționalității legii care prevede revizuirea hărții judiciare | VIDEO

Comitetul Executiv și Adunarea Populară din Găgăuzia elaborează un demers la Curtea Constituțională pentru examinarea și verificarea constituționalității legii care prevede revizuirea hărții judiciare. Başcanul Evghenia Guţul a anunţat despre asta într-o postare.

„Modificările legislative adoptate duc la lichidarea Curţii de Apel Comrat, cu includerea acesteia în Curtea de Apel Sud cu sediul în municipiul Cahul, precum şi la lichidarea oficiilor Ceadîr-Lunga şi Vulcăneşti ale Judecatoriei Comrat cu separarea tuturor localitatilor din raionul Vulcăneşti de Găgăuzia si încadrarea acestora în jurisdicţia circumscripţiei judecătoreşti Cahul. Aceste schimbări sunt antipopulare și promovează agenda anticonstituțională de dezmembrare a autonomiei găgăuze și încălcare a drepturilor poporului găgăuz, privându-l de dreptul de acces la justiție”, se spune în mesaj.

Reprezentanţii autonomiei consideră că această lege încalcă cel puțin două articole din Constituție – 20 privind accesul liber la justiție și 111 privind Unitatea teritorial-autonomă Găgăuzia. De asemenea, ignoră cu desăvârșire legea „Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei”, care prevede jurisdicția Camerei de Apel Comrat în autonomie. În acest sens, autoritățile regiunii urmează să conteste prevederile noii legi la Curtea Constituțională.

Săptămâna trecută, parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege privind revizuirea hărții judiciare a țării. Potrivit documentului, numărul curţilor de apel se va reduce de la patru la trei odată cu lichidarea celei de la Comrat. Acesta va fuziona cu cea de la Cahul, formând Curtea de Apel Sud. Cea de la Bălţi va fi redenunită în Curtea de Apel Nord, iar cea de la Chișinău – în Curtea de Apel Centru. Documentul modifică și configurația instanţelor obişnuite. Astfel, judecătoria Vulcănești va trece din jurisdicția Comratului la Cahul.

Autorităţile din Găgăuzia au solicitat în repetate rânduri celor centrale să păstreze instanţele de fond şi Curtea de Apel Comrat, considerând asta drept o încălcare a drepturilor autonomiei şi ale cetăţenilor ei. În 19 aprilie, Adunarea Populară a adoptat o adresare către președintele ţării, al Parlamentului, reprezentanțele Consiliului Europei și Uniunii Europene, misiunea OSCE și corpul diplomatic acreditat în Moldova. În document se menționa că acest proiect de lege contravine statutului juridic special al Găgăuziei. În apel era abordată și problema lingvistică care ar putea confrunta locuitorii din regiune.

DECLARAȚIA ADUNĂRII POPULARE DIN GĂGĂUZIA,
Localităţile din raionul Vulcănești, care intră în componenţa Găgăuziei, unde locuiesc găgăuzi și alte minorități naționale bulgari, ucraineni, ruși etc. – și unde limbi de comunicare interetnică sunt găgăuza și rusa, sunt transferate sub jurisdicția judiciară a Cahulului, unde procedura judiciară se desfăşoară doar în limba română. Acest factor va fi un obstacol grav pentru locuitorii acestor localităţi în accesul la justiție și la protecție judiciară în cazurile de încălcare a drepturilor și libertăților.

Reprezentanţii Guvernului susțin, la rândul lor, că rolul Curţii de Apel Comrat în procesele politice ale autonomiei va rămâne neschimbat.
RUSLAN LUNGU, secretarul de stat al Ministerului Justiției : «Competențele Curţii de Apel „Sud” cu sediul la Comrat nu vor fi în niciun caz înlăturate. Totul este conform Legii cu privire la statutul special al Găgăuziei. () Anumite modificări care se fac în structura instanțelor de judecată nu vor lăsa populația regiunii fără posibilitatea de adresare în instanța de judecată, inclusiv la Curtea de Apel Comrat.»

Totodată, secretarul de stat nu spune că această Curte nu va mai avea jurisdicție în autonomie, adică Găgăuzia va pierde unul dintre atributele importante ale statutului său special.

Săptămâna trecută, Adunarea Populară s-a adresat din nou, de data asta la președintele ţării, imediat după ce Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind revizuirea hărții judiciare. În document se spunea că Legislativul, cu majoritate simplă de voturi, „de facto a făcut o incursiune în Legea cu privire la statutul Găgăuziei, abrogând articolele ei corespunzătoare”, întrucât aceasta prevede prezența în regiune atât a Curţii de Apel Comrat, cât şi a instanţelor de fond. Adunarea Populară i-a cerut Maiei Sandu să nu promulge proiectul de lege adoptat de Parlament și săl returneze spre revizuire pentru ajustare în conformitate cu prevederile Constituției și Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei.

Totodată, în prezent este elaborat un demers la Curtea Constituțională.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE