26.2 C
Chișinău

Vadim Fotescu și Denis Ulanov îl acuză pe Nantoi, după declarația sa jignitoare în adresa trupei „Joc”, de alimentarea urii interetnice și dezbinarea țării

Declarația jignitoare a deputatului din partidul de guvernământ, Oazu Nantoi, care a comparat artiștii legendarei trupe „Joc” cu prostituate, a făcut furori în societate și în rândul politicienilor.

Nantoi a vorbit vineri în Parlament despre dansatoarele Ansamblul Academic de Stat de Dansuri Populare, care au concertat la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, ca despre angajatele unui bordel. Doar că a încurcat puţin locul evoluării artiştilor.

OAZU NANTOI, deputatul PAS: «Iată la Moscova, la congresul de tristă faimă, dansau vioi moldovence frumoase. Nu gratuit, cred eu. Ei bine, în condițiile lumii rusești în Moldova, frumoasele moldovence vor avea o perspectivă strălucitoare. Pentru ruble să servească soldații ruși eliberatori în bordeluri, și pentru asta nu trebuie să studiezi la universitățile europene.»

Parlamentarul nu s-a limitat doar la insultarea fetelor.

OAZU NANTOI, deputatul PAS: «Şi băieţii vor avea o perspectivă la fel de strălucitoare să devină carne de tun zombificată și să-i omoare pe toți la care va arăta marele și veșnicul reales Putin. Nici copiii din însorita Moldovă nu vor fi uitați: vor fi supuși procesului de denazificare radicală.»

Iar după scandalul iscat în urma acestui discurs, Nantoi a spus că „este absolut firesc ca tot felul de „mraziuri” putiniste să pornească interpretările lor perverse. „Cine s-ar fi gîndit vreodată că Oazu Nantoi, prieten apropiat cu regretatul meu tată Vlad Arhip ziarist, publicist și naționalist convins, pentru care eu traduceam texte în adolescență, pentru Oazu, nu tata, astăzi o să mă facă o „mrazi putinistă”.
Nebănuite sunt căile Domnului…”, a scris într-o postare juristul și activistul civic Fulga Grabovschi. “Rusofobul şi unionistul Nantoi a făcut o nouă declarație mârșavă. De data asta a insultat artistele ansamblului „Joc”, care de 80 de ani este unul dintre principalele simboluri moldovenești și îndeplinește o misiune nobilă – reprezintă cultura națională moldovenească la nivel mondial. Nantoi umbla încă pe sub masă într-un sat de lângă Edineț când „Joc” deja făcea furori în toată lumea”, a scris într-o postare deputatul independent Denis Ulanov. El a menţionat că Nantoi alimentează disensiunile interetnice pe parcursul a zeci de ani, în același timp nu uită să dea târcoale partidelor mai „grase”, aflate la putere. Ulanov i-a amintit lui Nantoi și vremurile când acesta a depus fără ezitare flori la mormântul Soldatului Necunoscut din Moscova și nu a fost deranjat deloc de prezența „soldatului rus” și a „lumii rusești” în genere”.

Video în care Nantoi, în cadrul delegației deputaților Parlamentului anterior, depune flori la monumentul Ostașului Necunoscut de la Moscova, a fost postat de contul Telegram Patriot, care a scris, citându-l pe Nantoi, „cu dedicație pentru europeanul convins Oazu Nantoi de la mraziurile putiniste”.

La rândul său, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Bogdan Ţîrdea, amintind că Nantoi a schimbat peste cinci partide pe parcursul carierei sale politice, l-a sfătuit pe parlamentar să se uite mai întâi la sine înainte de a-i acuza pe alții că s-ar vinde.

BOGDAN ŢÎRDEA, deputatul BCS: «Ne amintim că a fost în Frontul Popular, în Partidul Social Democrat, apoi a sărit cu parașuta în 2007-2008 de dragul lui Filat, pe urmă a dezertat la Diacov și Plahotniuc în Partidul Democrat, unde a fost unul dintre vicepreședinți împreună cu
Plahotniuc, apoi i-a abandonat şi pe acești camarazi și a dezertat la Andrei Năstase, creând cu el Platforma DA. Pe urmă, când a văzut că Năstase merge la fund, a intrat cu el în blocul ACUM, apoi l-a abandonat şi pe Năstase și a intrat în PAS. Ei bine, ce pot să spun, deloc nu e o prostituată, nu?»

„Sinteza săptămânii. Un dement pas-sist din parlament numeşte dansatoarele de la „Joc” prostituate. Alta, de la Președinție, nu permite unui avion cu moldoveni să aterizeze acasă”, a scris într-o postare fostul premier Ion Chicu.

El a atras atenția că „nimeni din oamenii de artă, intelectuali și pur și simplu pro-europeni nu condamnă atacul murdar al dementului pas-ist asupra artiștilor din Baletul Național „Joc”. Chiar până aici am putut ajunge?”, se întreabă președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

Deputatul independent Vadim Fotescu a spus că afirmaţiile lui Nantoi despre moldovence sunt rușinoase pentru un bărbat și deputat. El a menționat că timp de 35 de ani în politica moldovenească Nantoi și-a permis multe, dar acest incident necesită o abordare mai largă. „Astea nu sunt doar cuvinte adresate unor persoane anume. Este o insultă la adresa naționalității și culturii moldovenești. Nantoi dă de înţeles spune clar că tot ce poate ea este să servească cetățenii străini. Din câte se pare, Nantoi este nerăbdător să facă același lucru pentru România, din moment ce proiectează asta pe un mini-concert obișnuit. Și compară munca dansatoarelor cu cea a prostituatelor. Ce este asta – complexe senile sau doar un alt focar de naționalism?”, notează Fotescu, subliniind că hărţuirea și umilirea nu ar trebui să existe în societatea modernă.

Iar ex-deputatul Platformei DA și fostul camarad de partid al lui Nantoi, Inga Grigoriu, a scris într-o postare că Ansamblul „Joc” este o mândrie națională, şi este inadmisibil ca astfel de afirmații calomnioase şi atacuri denigratoare asupra dansatorilor să fie lansate de către un reprezentant al poporului, care ar trebui să apere și să susțină valorile culturale naționale, nu să le discrediteze. „Este esențial să ne unim în apărarea Ansamblului Național Academic „Joc” și să condamnăm vehement aceste atacuri”, a menționat Grigoriu.

Am încercat să aflăm de la Consiliul pentru Egalitate dacă declarațiile jignitoare ale deputatului Nantoi sunt o insultă pe criterii de gen, dacă instituţia va examina această situație și va evalua cuvintele lui Nantoi. Președintele structurii, Ian Feldman, a spus că în prezent este în concediu, tocmai a revenit în țară și nu a urmărit nicio declarație, dar oricum, nu ar fi oferit comentarii.

IAN FELDMAN, președintele Consiliului pentru Egalitate: «Colegii dvs știu cu siguranţă că nu comentez nicio declarație, pentru că dacă cineva depune o plângere la noi, nu voi
putea ulterior participa la examinarea cazului. Nu pot comenta situațiile care pot deveni cazuri potențiale în Consiliu.»

Niciun reprezentant al partidului de guvernământ nu s-a expus despre declarația lui Nantoi, nu a condamnat-o sau nu s-a distanțat, așa cum a fost anterior în legătură cu o altă afirmaţie jignitoare a deputatului.

Scandalul legat de Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „Joc” a izbucnit după ce câțiva dintre soliştii săi au dansat în zona expozițională a „Ogrăzii moldoveneşti”, organizată de reprezentanții blocului Victorie în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg. Ministerul Culturii a demarat imediat o anchetă internă a cazului, care ar trebui să afle, cităm, „cum au ajuns membrii ansamblului naţional alături de politicieni pro-ruși”. O reprezentantă al trupei a spus că patru dansatori erau în concediu și nu au anunțat conducerea colectivului despre călătoria lor. Cu toate astea, directoarea Ansamblului Aliona Strîmbeanu a fost suspendată din funcție pe durata anchetei.

Colcetivul „Joc” și-a exprimat dezacordul cu această decizie. Dansatorii au semnat o petiție în susţinerea conducătorului lor și au cerut o întrevedere personală cu ministrul Culturii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE