”Demisia procurorului care instrumenta dosarul „frauda bancară” va arunca investigația cu mulți ani în urmă”. Declarația a fost făcută de șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, după ce săptămâna trecută, 10 procurori anticorupție au depus cerere de demisie, înainte să treacă procedura de vetting.
OCTAVIAN IACHIMOVSCHI, șef adjunct al PA: «Îmi pare rău că, odată cu această procedură, am pierdut pe unul dintre cei mai importanți procurori din grupul „frauda bancară” și probabil că asta va arunca investigația cu mult timp în urmă. – La modul practic ce înseamnă asta? Se stopează investigația? – Investigația nu se stopează, dar vorbim despre un procuror foarte bine pregătit, profesionist și integru, în opinia mea, un procuror care cunoaște foarte bine dosarul penal.»
Întrebat care este motivul plecării și dacă acesta este procesul de vetting, Iachimovschi a spus că acuzatorul și-a motivat plecarea prin faptul că nu are încredere în acest proces, deoarece îl consideră ca fiind „o loterie”. Iar problema cea mare, afirmă el, nu este verificarea integrității etice sau profesionale, ci punerea în discuție a unor soluții procesuale, adoptate în cauzele penale pierdute de acuzatori în instanța de judecată.
OCTAVIAN IACHIMOVSCHI, șef adjunct al PA: «Unii procurori consideră că, atunci când o comisie poate să repună în discuții anumite soluții adoptate în procesul penal, există un risc, ca anume o atare soluție ar putea fi motivul nepromovării procedurii de vetting, iar asta aduce consecințe destul de grave pentru carieră, dar și pentru viața personală.»
În același platou, șeful adjunct al PA a vorbit și despre dosarul privind licitația de la Aeroport, după ce moderatoarea l-a întrebat dacă procurorii pot să se autosesizeze în baza informațiilor postate pe canalele de Telegram.
OCTAVIAN IACHIMOVSCHI, șef adjunct al PA: «În RM, procuratura poate intenta un proces penal în patru moduri. 1. Este vorba de o plângere depusă de o persoană. 2. Este denunțul unei persoane care a văzut cum se comite infracțiunea. 3. Autodenunțul, ceea ce avem mai rar în RM și sigur că constatarea proprie de către un procuror sau a unui ofițer de urmărire penală a unei fapte, care ei consideră că ar putea fi o infracțiune. În al patrulea caz, procurorii și ofițerii de urmărire penală se inspiră din orice informație pe care o pot asimila ei ca și persoane, inclusiv ceea ce poți să vezi pe stradă, ceea ce poți citi pe canale de Telegram sau o pagină de Facebook, sau printr-o investigație jurnalistică.»
Săptămâna trecută, pe canalul de telegram al bloggerului Eugeniu Luchianiuc au apărut fotografii de pe Aeroportul Internațional Chișinău, unde, după cum a sugerat el, reprezentanții companiei franceze Lagardere fac deja măsurători și fac planuri pentru dotarea spațiilor comerciale. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că licitația de închiriere a localurilor neutilizate ale aeroportului în scopuri operaționale pentru servicii de vânzare cu amănuntul, produse alimentare și băuturi, nu a fost încă derulată și nu a fost identificat niciun câștigător. Luchianiuc susține, de asemenea, că au fost aduse modificări în caietul de sarcini a tenderului. Potrivit lui, din textul în limba engleză, spre deosebire de versiunea română, au fost excluse anumite condiții, din cauza cărora alte companii, cu excepția Lagardere, nu au putut participa la licitație. Bloggerul a făcut apel la șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, să verifice cu atenție dacă acțiunile de pe Aeroport sunt conforme cu normele legale din Republica Moldova.
La procurori s-a adresat și liderul Asociației UNIREA–ODIP, Vlad Bilețchi. El a depus o cerere pentru redeschiderea urmăririi penale privind licitația pentru închirierea spațiilor comerciale din Aeroport și legalitatea modificărilor recente aduse cerințelor tehnice. De altfel, Procuratura Anticorupție pornise o anchetă în cazul organizării licitațiilor pentru închirierea spațiilor comerciale din aeroportul Chișinău, ceea ce îi nemulțumise pe ministrul infrastructurii Andrei Spînu, și președintele Parlamentului Igor Grosu. Ulterior, Procuratura a anunțat că nu va mai porni urmărirea penală în acest caz din lipsa componentelor de infracțiune.